Rijkswaterstaat

Weginspecteur

Functie omschrijving

De grote toestroom van mensen bij evenementen, zoals bij eredivisie wedstrijden van voetbalclubs uit onze provincie, heeft enorme gevolgen voor het verkeer in de regio. Jij houdt je als weginspecteur bezig met de vlotte en veilige doorstroom van dagelijks verkeer, als ook bij evenementen, slecht weer of andere omstandigheden als er incidenten en files plaatsvinden. Waar nodig zorg jij voor handhaving van verkeersovertredingen, handel je incidenten af en zorg je voor goede verkeersinformatie. Is jouw interesse gewekt? Lees snel verder!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor een optimale afwikkeling van het wegverkeer, in alle mogelijke situaties. Is het rustig? Wordt er een drukke spits verwacht? Zorgt sneeuw voor gladde wegen? Wat de verkeerssituatie ook is, jij bewaakt vanaf de weg de veiligheid van de weggebruikers en de doorstroming van het verkeer.

Is de verkeersveiligheid in het gedrang? Of raakt het verkeer gestremd? Jij zet direct de juiste verkeersregulerende en incidentoplossende acties in gang. Zo zorg jij dat de weggebruikers snel en veilig van A naar B komen. Als weginspecteur ben je bevoegd te handhaven bij verkeersovertredingen. Dit speelt een steeds grotere rol in je functie. Je voelt je dan ook zeker in het verbaliserend optreden op de rijkswegen.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Je werkt voortdurend samen met anderen, zoals collega’s, weggebruikers, de verkeerscentrale en hulpdiensten. Met interne en externe samenwerkingspartners binnen de incidentmanagementketen wissel je informatie uit over de verkeerssituatie en de getroffen maatregelen. Daarbij werk je binnen de kaders van wet- en regelgeving en de landelijke, uniforme methodiek van incidentmanagement. Je legt relevante informatie over acties, getroffen maatregelen en aangetroffen (onveilige) situaties vast. Het opmaken van een zorgvuldig proces-verbaal is iets waar jij je hand niet voor omdraait. Met jouw kennis en ervaring draag je bij aan de verbetering van de dienstverlening van Rijkswaterstaat en veilige verkeerssituaties!

Wat wij aan jou waarderen
Je stressbestendigheid komt goed van pas bij incidenten en verstoringen. Ook in noodsituaties houd jij het hoofd koel, geef je heldere aanwijzingen aan de verkeersdeelnemers en durf je besluiten te nemen. Je bent niet bang om bestuurders aan te spreken, eventueel proces-verbaal op te maken en je kunt hierin de-escalerend handelen.

Vanuit Rijkswaterstaat treed je op als het eerste aanspreekpunt bij ongevallen, incidenten, evenementen, controle op vergunningen en werk in uitvoering. Je voert inspecties, schouwen en controles uit, signaleert knelpunten en doet verbetervoorstellen aan je teamleider. Je hebt bij voorkeur ervaring binnen de handhaving.

Wil je meer weten of solliciteren?
Wat leuk, wij zien je sollicitatie graag tegemoet! Graag jouw antwoorden op de onderstaande drie vragen in je motivatiebrief verwerken:

 • waarom wil je graag weginspecteur worden?
 • waarom denk je dat je een geschikte weginspecteur bent?
 • wat doet een weginspecteur volgens jou?

Mocht je vooraf nog vragen hebben over de inhoud van deze functie? Stel ze dan aan Danny van den Beld, teamleider, via 06-29649779. Hij is te bereiken op maandag 13 maart tussen 14:00 en 17:00 uur, op dinsdag 14 maart tussen 12.30 en 15.00 uur, donderdag 16 maart tussen 9.00 en 11.00, maandag 20 maart tussen 09:00 en 11:00 uur of donderdag 23 maart tussen 15:00 en 17:00 uur.. Hij staat je dan graag te woord!

Ben jij benieuwd of je geschikt bent om als weginspecteur aan de slag te gaan? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.

Functie-eisen

 • je beschikt over een mbo diploma op mbo 3 of 4 niveau en je bent in het bezit van een BOA certificaat of je bent bereid deze te halen;
 • je hebt kennis van het beheersgebied en je hebt ervaring met incident management;
 • in lastige omstandigheden, zoals werken onder tijdsdruk of met risico's, blijf je beheerst en doelmatig werken;
 • je durft beslissingen te nemen, ook wanneer niet alle informatie beschikbaar is;
 • je bent in staat om een situatie snel te doorgronden en hierop te anticiperen.

Periodieke keuringen VWM

 • voor deze functie is een periodieke keuring vastgesteld, net als een aanstellingskeuring;
 • voor deze functie dien je een interne opleiding te volgen, die je ook periodiek dient te herhalen gedurende je loopbaan.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2482,- tot €3097,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 36 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wil hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Bijzonderheden

 • je standplaats is Zwolle, in verband met bindingsdiensten is het van belang dat je vanaf jouw woning binnen 10 minuten op een van de volgende wegen kan zijn; A28, A50, N50;
 • de selectiegesprekken vinden plaats op donderdag 13 april 2023 op het steunpunt in Zwolle;
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
 • je bent flexibel en je werkt in roosterdienst (vroeg – dag – laat- nacht). Het rooster van weginspecteurs van Rijkswaterstaat wordt gerealiseerd met een zelfroostermethodiek. In grote mate heb je invloed op je eigen rooster;
 • je kan incidenteel op projectbasis tijdelijk buiten je regio te werk worden gesteld;
 • een motivatiebrief maakt deel uit van de selectieprocedure. Verwerk hierin de 3 vragen die in de tekst zijn gesteld;
 • een (online) voorselectietest of een assessment maakt onderdeel uit van het sollicitatieproces. Het maken van een casus of (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Verkeer- en Watermanagement (VWM)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Verkeer- en Watermanagement (VWM)? Dit organisatieonderdeel zorgt dat iedereen onder gewone én bijzondere omstandigheden vlot en veilig gebruik kan maken van onze (vaar)wegen. Bijvoorbeeld door regulering van de waterstanden, een efficiënte file-aanpak en de ontwikkeling van lokale sluisbediening naar bediening van meerdere sluizen op een langer traject. De prioriteit ligt bij weg- en scheepvaartverkeersmanagement en bij water- en crisismanagement. VWM is een essentiële schakel in de keten van veiligheid en vervoer. Daarom werkt VWM nauw samen met regionale partners en andere organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Samen doen ze zichtbaar werk wat ertoe doet en waar medewerkers direct of indirect een bijdrage aan leveren.

In totaal werken ruim 2.000 medewerkers bij VWM: 1.500 in het veld en 550 op kantoor, verkeerscentrales en andere locaties.


Reageer op deze vacature