Rijkswaterstaat

Adviseur omgeving bruggen

Functie omschrijving

Rijkswaterstaat (RWS) staat voor de grootste onderhoudsopgave in zijn geschiedenis. Keringen, sluizen, bruggen, tunnels en viaducten die in de vorige eeuw zijn gebouwd, zijn toe aan renovatie en vervanging. We zien dit als een kans om onze infrastructuur meteen veiliger, duurzamer en digitaal up-to-date te maken. Dat vraagt, naast flinke investeringen, om menskracht en specifieke kennis. Hiervoor zijn we op zoek naar een adviseur omgeving die zich richt op de beweegbare bruggen in Noord-Nederland.

Hoe jij bijdraagt in jouw rol

Beweegbare bruggen zijn een essentieel onderdeel van ons wegen- en vaarwegennetwerk. Als adviseur omgeving richt je je op omgevingsaspecten zoals stakeholdermanagement, communicatie, verkeersmanagement en conditionering met betrekking tot de vervanging en renovatie van beweegbare bruggen. Je hanteert het Integraal Projectmanagementmodel van Rijkswaterstaat en verbindt de infrastructurele projecten met de wensen en verwachtingen van de directe omgeving, op verschillende niveaus en over werkvelden en processen heen. Hierbij ligt de focus vooral op de realisatiefase maar ook gedeeltelijk de planfase.

Een nieuw Integraal Projectmanagement (IPM) team, gericht op beweegbare bruggen, gaat het bovenstaande aanpakken. Je levert vanuit omgevingsmanagement perspectief input aan de opbouw en werkwijze van dit nieuwe team. Via het projectenteam beweegbare bruggen vertegenwoordig je Rijkswaterstaat Noord-Nederland op operationeel en tactisch niveau. Je betrekt de juiste interne en externe spelers en stakeholders bij jouw project. Op effectieve wijze realiseer je zo de gewenste positionering van Rijkswaterstaat. Dankzij jouw proactieve afstemming verlopen werkzaamheden goed. Je concentreert je daarbij op het managen van politiek-bestuurlijke aspecten, verkeersmanagement, communicatie en conditionering. Kortom, je weet wat er buiten speelt en hoe je dit binnen informeert.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Direct impact hebben op de verbetering en efficiëntie van de transport- en verkeersstroom in Noord-Nederland: daar krijg jij energie van. En dat is precies wat jij als adviseur omgeving gaat doen. Zo draag jij bij aan het onderhoud, de renovatie en de vervanging van beweegbare bruggen, die een cruciaal onderdeel vormen van ons wegennet en onze vaarwegen.

Daarnaast haal jij voldoening uit het smeden van strategische allianties en het bevorderen van effectieve samenwerking tussen verschillende stakeholders, zowel intern als extern. Dit draagt bij aan de succesvolle realisatie van projecten en het behouden van goede relaties met de omgeving.

Op onze afdeling met 15 andere adviseurs omgevingsmanagement werk je veelal zelfstandig aan je eigen portefeuille. De afwisseling, de brede scope en de diversiteit in stakeholders, maakt het een dynamische en uitdagende functie.

Wat wij aan jou waarderen

Jij kunt goed anticiperen, bent proactief en in staat om in scenario’s te denken. Je beschikt over netwerkvaardigheden, die je graag inzet in je communicatie met de vele verschillende interne en externe betrokken partijen. Tenslotte ben jij iemand die met inlevingsvermogen en sensitiviteit een weg in een politiek-bestuurlijke omgeving vindt.

Is jouw interesse gewekt? Solliciteer direct!

Kijk roadmap beweegbare bruggen voor meer info over het toekomstbestendig maken van al onze beweegbare bruggen. En wil je alvast meer te weten komen over het vak omgevingsmanagement? Bekijk dan het webinar via de volgende link en krijg een nog completer beeld van omgevingsmanagement bij Rijkswaterstaat. Of neem gerust contact op met Hermien Schaap, omgevingsmanager, via 06-50127094. Zij staat je graag te woord!

Functie-eisen

 • je hebt minimaal een afgeronde hbo-diploma in de richting van bestuurskunde, politicologie of planologie;
 • je hebt enkele jaren ervaring in omgevingsmanagement;
 • je hebt kennis over en ervaring met de wettelijke procedures en beleid en ook met het organiseren van besluitvormingsprocessen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3662,- tot €5586,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • hybride werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Bijzonderheden

 • je standplaats is Leeuwarden. Bij Rijkswaterstaat stimuleren we het hybride werken. Werk in overleg met je leidinggevende en collega’s vanuit huis of op locatie wanneer je functie dit toelaat;
 • de (online) selectiegesprekken vinden plaats op 10 januari 2024;
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Noord-Nederland (NN)

Wil jij werken bij Rijkwaterstaat voor Noord-Nederland (NN)? Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Hier valt ook een van de mooiste natuurgebieden van Nederland binnen: de Waddenzee. Naast het beheer van dit Werelderfgoed wordt er binnen NN ook gewerkt aan het Eems-Dollard gebied en onderhouden we:

 • 472 km weglengte;
 • 730 kunstwerken;
 • 1072 km beheerde vaarwegen;
 • 2949 km2 water.

In totaal werken er ongeveer 215 mensen binnen NN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering.

Samenwerking Landelijke Uitvoering

De Samenwerking Landelijke Uitvoering (SLU) is de verbindende schakel tussen de regio’s van Rijkswaterstaat en de landelijke uitvoering. Richting de landelijke organisatieonderdelen Grote Projecten en Onderhoud (GPO) en Projecten, Programma’s en Onderhoud (PPO) vervullen wij een opdrachtgeverrol voor de hoofdingenieur-directeur van de regio. Als omgevingsmanager en regisseur asset management nemen wij deel aan de ‘mixed teams’ met de landelijke uitvoeringseenheden.

Het afdelingshoofd van de SLU beheert de portfolio van opdrachten als counterpart voor het portfoliomanagement bij PPO en GPO. Daarbij zorgen we voor de doorvertaling van de klanteisen en -wensen naar de teams die de productie realiseren op de netwerken van Rijkswaterstaat.


Reageer op deze vacature