Rijkswaterstaat

Adviseur werktuigbouw

Functie omschrijving

Rijkswaterstaat Noord-Nederland heeft de belangrijke taak de regio veilig en bereikbaar te houden. We zijn de asset-eigenaar van onder andere sluizen, bruggen en pompgemalen die we nu en in de toekomst hard nodig hebben. Dit betekent dat we uitdagende asset management vraagstukken hebben op werktuigbouwkundig gebied. Wil jij een belangrijke bijdragen leveren in het oplossen van deze vraagstukken? Lees dan snel verder

Hoe jij de Nederlandse infrastructuur veiliger gaat maken

Als adviseur werktuigbouwkunde focus jij je op vraagstukken rondom instandhouding, vervanging en renovatie van bruggen en sluizen in Noord-Nederland. Samen met collega’s draag je verantwoordelijkheid over het functioneren en tactisch asset management van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Je hebt een coördinerende en adviserende rol in de totstandkoming van het onderhoud. Dit doe je door de juiste balans tussen kosten, prestaties en risico’s te bepalen door middel van de zogenaamd prestatiegerichte instandhoudingsplannen. Je neemt deel aan netwerkschakelteams bij het maken van Netwerkschakelplannen. Vanuit jouw expertise:

 • behartig je onze operationele belangen als beheerder binnen de projectteams
 • beoordeel en bespreek je voorstellen vanuit de opdrachtnemers
 • stel je het pakket op van de technische- en veiligheidseisen voor de systemen

Daarnaast ben je op de hoogte van de dagelijkse gebeurtenissen. Je hebt veel contact met andere adviseurs en deskundigen van de fysieke objecten. Je hebt een signalerende rol of er aan de wettelijke (veiligheids-)eisen wordt voldaan. Ook fungeer je als kennisdrager van de werktuigbouwkundige systemen binnen de regio. Het contact onderhoud je daarvoor met asset managers en andere collega’s.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Jij haalt plezier uit samenwerken en organiseren. Je krijgt energie van het optimaliseren van onze prestatiegerichte instandhoudingsplannen, maar ook van het begrijpelijk presenteren van de manier waarop. Veiligheid, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie zijn hierbij voor jou van groot belang. Jij adviseert over het noodzakelijk onderhoud en een oplossingsgerichte aanpak bij storingen. Dit doe je aan de hand van risicoanalyses en aansluitend maak je inzichtelijk wat dit betekent voor het vaste onderhoud en de programmering.

Jij houdt van je vak en vertaalt je plannen graag naar begrijpelijke, risico gestuurde onderhoudsstrategieën en -maatregelen. Samen met de asset manager maak je hiermee een onderhoudsprogrammering. Daarnaast hou je het overzicht binnen lopende of aankomende projecten en leg je vast wie welke rol hierin speelt. Je bekijkt problemen en oplossingen multidisciplinair door met collega’s en andere onderdelen van Rijkswaterstaat samen te werken.

Wat wij aan jou waarderen
Als technisch adviseur werktuigbouwkunde ben je een echte netwerker. Jij bent communicatief vaardig in een omgeving waarin samenwerking met anderen essentieel is om doelen te halen. Daarnaast ben je oplossingsgericht. Je stelt problemen niet alleen vast, maar bent ook proactief in het bedenken van een oplossing. Je weet hierin een goede afweging van belangen te maken en tot een goed advies te komen. Je streeft ernaar je werk iedere dag beter te doen en probeert een concrete bijdrage te leveren aan de verbetering van processen en producten van Rijkswaterstaat.

Meer weten over de functie adviseur werktuigbouwkunde?
Wil je meer weten over het team waar je in terecht komt of heb je nog inhoudelijke vragen bel of app eens met Rinie Platerink, teamleider asset management, via 06-52563738. Zij vertelt je graag alle ins en outs over deze functie.

Luister hier een leuke podcast over deze functie.

Functie-eisen

 • je hebt een afgeronde wo- master opleiding werktuigbouwkunde of soortgelijk;
 • je hebt een aantal jaar advieservaring op het gebied van technisch beheer en onderhoud;
 • je weet waar je de benodigde informatie vandaan moet halen en je kunt deze ordenen, gebruiken en presenteren.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3608,- tot €5503,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • hybride werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Bijzonderheden

 • je standplaats is Assen. Bij Rijkswaterstaat stimuleren we het hybride werken. Werk in overleg met je leidinggevende en collega’s vanuit huis of op kantoor wanneer je functie dit toelaat;
 • met passende kandidaten gaan we graag direct in gesprek, dus kennismaking en/of selectiegesprekken vinden doorlopend plaats;
 • mochten we de juiste kandidaat hebben gevonden dan zullen we de vacature eerder sluiten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Noord-Nederland (NN)

Wil jij werken bij Rijkwaterstaat voor Noord-Nederland (NN)? Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Hier valt ook een van de mooiste natuurgebieden van Nederland binnen: de Waddenzee. Naast het beheer van dit Werelderfgoed wordt er binnen NN ook gewerkt aan het Eems-Dollard gebied en onderhouden we:

 • 472 km weglengte;
 • 730 kunstwerken;
 • 1072 km beheerde vaarwegen;
 • 2949 km2 water.

In totaal werken er ongeveer 215 mensen binnen NN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering.

De afdeling - District Oost en West
De districten zijn met andere overheden actief op de ‘natte’ en ‘droge’ taakgebieden. Zij werken aan het beheer en onderhoud van de rijkswegen, bruggen, viaducten, aanleginrichtingen, de primaire waterkeringen, vaargeulen en kanalen. Daarnaast draagt het district bij aan de beleidsvoering van de regionale dienst en fungeert het als voordeur van Rijkswaterstaat voor de communicatie met derden. Het district is opgesplitst in de clusters Assetmanagement en Beschikbaarheid Netwerk & Crisismanagement.


Reageer op deze vacature