Belastingdienst

Teammanager CAP Overige Middelen

Functie omschrijving

“Gezamenlijk met mijn medewerkers hun ontwikkeling vormgeven, processen optimaliseren en streven naar een goed teamresultaat. Samen met mijn team bijdragen aan een financieel gezond Nederland! Daar krijg ik energie van!”, Yoerik, teamleider CAP bij de Belastingdienst.

Binnen de Belastingdienst richt de directie centrale administratieve processen (CAP) zich op de soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven. Deze directie is ook verantwoordelijk voor de betaalfunctie, de sturing van de massale productieprocessen van verwerking en beheersing, de integrale productieplanning en productiebeheersing.

Dit doe je bij de Belastingdienst

De Belastingdienst is in beweging! En beweging betekent verandering. Bij het cluster heffing van de directie centrale administratieve processen (CAP) help jij ons om deze beweging te stroomlijnen en veranderingen te realiseren. 

Het cluster Heffing zorgt voor het ontvangen en verwerken van aangiften en aanslagen. Dat gebeurt gedeeltelijk volledig automatisch en gedeeltelijk handmatig wanneer extra controle nodig is. Het werk bestaat uit het beheer van de systemen, de uitvalbehandeling, de voorbereiding en ondersteuning van toezicht-werkzaamheden en de uitvoering van massaal toezicht. Hier komen fiscaliteit, processen, systemen en data bij elkaar. 

Jouw team bestaat uit ongeveer dertien medewerkers en je geeft leiding aan kenniswerkers zoals business analisten, functioneel beheerders, data analisten, productowners, procescoördinator en een servicemanager. Samen met jou zorgen zij dat de massale verwerking van de processen van de overige middelen goed verloopt en steeds verbeterd wordt. Ook voert jouw team het gebruikersbeheer over de ICT-voorzieningen die de geautomatiseerde processen uitvoeren.

Zoek jij naar de mogelijkheid om (meer) ervaring op te doen in leidinggeven? Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van het team, de doelen en de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers? Dan is dit je kans! In jouw rol van teammanager ben je verantwoordelijk voor de aansturing, begeleiding en coaching van je team én voor de resultaten van je team, zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht. Samenwerken is daarbij essentieel. Je hebt veel contact met je medewerkers en je collega-teamleiders binnen en buiten CAP. Zo bouw je al snel een relevant netwerk op.

Als teamleider sluit je aan bij de doelstellingen die we de komende jaren met z’n allen willen halen. Concreet betekent dat je bijdraagt aan het programma toekomstbestendig CAP Overige Middelen en de transformatie naar SAFe Agile werken van de keten Overige Middelen.
Je focust op het realiseren hiervan. Je snapt als geen ander dat mensen verschillen en iedereen een eigen aanpak nodig heeft om resultaten te behalen.

Dit doe je door richting te geven, in gesprek te zijn met je medewerkers, gebruik te maken van hun ervaringen en inhoudelijke kennis, en hen te ondersteunen. Je enthousiasmeert jouw medewerkers om zich te blijven ontwikkelen, zowel persoonlijk als vakinhoudelijk.

Een bijzondere baan, omdat...

 • Jij jouw medewerkers inspireert om bij te dragen aan de kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen. 
 • Jouw leiderschap uit zich door richting te geven, in dialoog te zijn met jouw medewerkers, gebruik te maken van hun ervaringen en inhoudelijke kennis en door hen te ondersteunen. 
 • Jij draagvlak weet te creëren door communicatief, zowel verbaal als schriftelijk, ijzersterk te zijn en vindt het belangrijk om bottom-up te werken. 
 • Door jouw openheid en voorbeeldgedrag verdien jij snel het vertrouwen van je team en straal je stabiliteit en een baken van rust uit.

Herken jij jezelf ook hierin?

Coachen, begeleiden en leidinggeven via heldere communicatie; dat is jouw tweede natuur. Je beschikt over tact en diplomatie en werkt en stuurt met kennis van zaken en op basis van gedegen argumenten. Je zorgt voor verbinding en integriteit is voor jou een vanzelfsprekendheid. Door het tonen van empathie en sociale betrokkenheid creëer je bovendien vertrouwen. Je kunt hoofd- van bijzaken onderscheiden, doorziet processen in een oogwenk en weet op welke punten je verbeteringen kunt aanbrengen. Daarnaast sta je bekend als enthousiaste en betrokken doorzetter en ben je flexibel. Je hebt er zichtbaar plezier in om je te bewegen in een veranderende organisatie. Je kunt goed plannen en organiseren en je hebt durf en bent besluitvaardig.

Zullen we zakendoen en word jij onze nieuwe collega? Of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact op met Yoerik Rietbroek, teammanager cluster Heffingen, via 06 - 18 60 06 37

Functie-eisen

 • Je hebt aantoonbaar WO werk- en denkniveau. 
 • Je hebt bij voorkeur een diploma in IT- of informatiemanagement, bestuurskunde, bedrijfskunde of bedrijfskundige informatica. 
 • Je hebt ervaring met het geven van leiding aan (IT-)professionals. 
 • Je hebt ervaring met bedrijfsprocessen met een grote IT-component. 
 • Je hebt ervaring met het ontwikkelen of beheren van grote transactie verwerkende systemen in een administratieve omgeving. 
 • Je hebt ervaring met agile werken (SAFe, scrum). 
 • Je hebt aantoonbaar inzicht in en kennis van management- en sturingstechnieken, ook in veranderingsprocessen.

Jouw competenties

 • aansturen groep
 • ontwikkelen medewerkers 
 • omgevingsbewustzijn 
 • organisatiesensitiviteit 
 • resultaatgericht

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4214,- tot €6227,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Op 29 juni 2023 vinden de selectiegesprekken plaats. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is het kloppend hart van de Belastingdienst. Iedereen in Nederland heeft met ons te maken. Jaarlijks versturen en verwerken wij meer dan 316 miljoen brieven, e-mails, aanslagen en aangiften. De verantwoordelijkheid voor de ontvangst, verwerking en verzending van alle fiscale gegevens van én aan burgers en bedrijven ligt bij ons. CAP is georganiseerd in vier onderdelen: Gegevens, Heffing, Inning en Centrale Functies. 

Samen zorgen zij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen of een toeslag ontvangt. Om al deze gegevens op een verantwoordelijke en juiste manier te kunnen verwerken voert CAP miljoenen handelingen door, grotendeels geautomatiseerd. Onze ambitie? Massaal persoonlijk maken. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, optimaliseren en slim gebruik te maken van data kunnen we dit mogelijk maken. Dit vraagt om medewerkers die mee- en vooruitdenken, nieuwsgierig zijn en zichzelf continu willen blijven ontwikkelen. 
Kijk voor meer info: https://werken.belastingdienst.nl/centrale-administratieve-processen-cap 


Reageer op deze vacature