Belastingdienst

Senior data-analist Inning (CAP)

Functie omschrijving

“Afwisselend en uitdagend, en in goede samenwerking: dat is het werken aan én voor de centrale productieplanning. De omgeving is dynamisch en complex. Samen bundelen we krachten en komen we verder.” Aldus Sijtze Douma, werkzaam als senior business analist, centrale administratieve processen, afdeling regie en kwaliteit van de Belastingdienst.

De directie centrale administratieve processen (CAP) zorgt voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven. We geven sturing aan de massale productieprocessen. Binnen CAP zorgt het cluster inning voor geld in de schatkist en voor uitbetaling van toeslagen. Dit cluster ziet erop toe dat iedereen die belasting moet betalen zich aan de regels houdt. Op een efficiënte manier de verschuldigde belasting innen: dat vinden we belangrijk. Daarbij treden we dienstverlenend op wanneer dat kan, en handhavend wanneer nodig. De afdeling regie en kwaliteit voert regie op dit proces door het verzorgen en zo nodig verbeteren van de forecast, planning en rapportage, het proces- en bestandsbeheer, en de vernieuwing, implementatie en het beheer van ICT-applicaties van de invorderingsprocessen.

In jouw rol van senior data-analist versterk jij, binnen de afdeling regie en kwaliteit, het team workforce management. Ons team is bezig met de ontwikkeling van een nieuw (productie)plannings- en performance platvorm. De grootste uitdaging hierbij is het invullen van alle randvoorwaarden zoals de tooling, ontsluiting van bronnen, inrichting van data (van ETL tot eindproduct). Een robuuste inrichting van de gehele planningscyclus is de ambitie. Daarnaast zijn we ons voorspelmodel aan het doorontwikkelen naar een voorspelmodel met behulp van machine learning. Op onder meer deze aandachtsgebieden kunnen we jouw bijdrage goed gebruiken!
Het doel van jou en jouw collega’s? De regie op de invordering verder professionaliseren door de planningscyclus te verbeteren, en het management helder te adviseren over in te zetten capaciteit en performance. Binnen jouw team ben jij naast techneut ook verbinder. Jij trekt initiatieven vlot, versterkt de samenwerking, en zorgt daarnaast voor inhoudelijk goede analyses en heldere (econometrische of mathematische) modellering. Jij reist regelmatig naar de locaties in Amsterdam, Apeldoorn, Enschede en Groningen en samen met jouw collega’s geef je effectief invulling aan de behoeftes van het cluster inning. Jij gaat voor het beste resultaat en neemt stakeholders daar goed in mee.
Als senior data-analist zet jij continu jouw kennis van productiebesturing, databronnen en programmeren in. Je verkent klantwensen en koppelt deze aan de juiste informatieproducten. Jouw sterke technische affiniteit, vernieuwende ideeën en communicatieve vaardigheden leiden tot adequate bestuurlijke informatieproducten. Jij bent betrokken vanaf de ontwikkeling tot en met de daadwerkelijke implementatie, en bewaakt steeds de balans tussen kwalitatief verbeteren en resultaten leveren. Door de lat voor informatieproducten steeds hoger te leggen, daag jij jezelf continu uit. Zo blijf je jezelf ontwikkelen en kun je iedere dag weer jouw functie goed uitoefenen.

Word jij de nieuwe collega van Sijtze? Of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan telefonisch contact op of whatsapp met Maarten van der Veer, Manager team workforce management via 06 - 11 14 83 73 of Sijtze Douma, senior business analist via 06 - 11 16 96 62.

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-master-diploma.
 • Je hebt kennis van en ervaring met ETL, data-analyses, rapportages, proces- en organisatie-analyses en/of productieplanningstechnieken.
 • Je beheerst Excel, Access en VBA uitstekend.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met programmeren in SAS en/of SQL, onder meer met Business Objects, R en/of Python.
 • Je vindt het prima om door het hele land te reizen: van Amsterdam tot Enschede, en van Apeldoorn tot Groningen.

Jouw competenties?

 • resultaatgericht
 • samenwerken
 • overtuigingskracht
 • initiatief
 • accuraat werken

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3842,- tot €5710,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

Wij moedigen jou aan om telefonisch contact op te nemen met de vermelde contactpersoon als de vacature opengesteld is. Het geeft jou de gelegenheid om vragen te stellen over de inhoud van de functie, en bijvoorbeeld over de sfeer en cultuur op de afdeling. Op deze wijze vorm je een completer beeld van de functie en de organisatie(cultuur). Wij staan jou graag te woord.
Standplaats:
1 vacature Inning in Amsterdam of Apeldoorn of Enschede of Groningen; afhankelijk van het beste kandidaat principe.

 • S.V.P. in de sollicitatiebrief 1e en 2e voorkeurslocatie aangeven.

Na de sluitingsdatum worden alle sollicitanten in één keer beoordeeld, wat betekent dat de interne sollicitant dus niet beschikt over een voorrangspositie, tenzij er sprake is van gelijke geschiktheid.

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit: Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
Op woensdag 30 juni 2021 vinden de eerste selectiegesprekken plaats. Houd rekening met de mogelijkheid dat er een tweede gesprek gepland kan worden op dinsdag 6 juli. Het arbeidsvoorwaarden / plaatsingsgesprek staat gepland op dinsdag 13 juli. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

Gezien de huidige maatregelen kunnen deze gesprekken plaatsvinden via video-bellen.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken 30.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

Directie Centrale Administratieve Processen

De Directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is verantwoordelijk voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven door het leveren van (fiscale) producten en gegevensdiensten. CAP is ook verantwoordelijk voor de betaalfunctie en de sturing van de massale productieprocessen (regiefunctie voor massale verwerking en beheersing). En om dit goed in te kunnen vullen, is CAP verantwoordelijk voor de integrale productieplanning en productiebeheersing.


Reageer op deze vacature