Belastingdienst

Medewerker klantcontact gebruiksondersteuning

Functie omschrijving

Belastingzaken zijn voor burgers en ondernemers niet altijd makkelijk. Daarom zijn jij en je zeven collega’s van het team Klantcontact er. Je beantwoordt vragen over elektronisch berichtenverkeer en ondersteunt de gebruikers van de portalen Mijn Belastingdienst (Zakelijk), Nederlandse Vat Refund (NVR) en Digipoort. Een baan met impact? Jazeker! Je helpt onze klanten en draagt daarmee bij aan een foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens.

Dit doe je bij de Belastingdienst 
Jij behandelt uiteenlopende vragen die via de BelastingTelefoon of de regionale kantoren bij je binnenkomen. Denk bijvoorbeeld aan vragen van klanten die inlogproblemen hebben of die ondersteuning nodig hebben bij het invullen van een aangifteformulier. Het kan ook zijn dat
je KVK-nummers wijzigt of hulp biedt bij foutmeldingen in de diverse systemen of softwarepakketten. Je beantwoordt de vragen telefonisch of via e-mail.

Samen met je collega’s ga je voor een optimale dienstverlening. Ook als de druk hoog is, bewaak jij de kwaliteit, zorg je voor structuur en houd je overzicht. In het gesprek met de klant weet je snel en goed tot de kern van het vraagstuk te komen. Hoe je tot een passend antwoord komt? Daarvoor kun je putten uit informatie in onze diverse systemen. Ook is het handig als je snel eHerkenning, DigiD, machtigingen en inlogprocedures eigen maakt. Je krijgt daarom ook volop mogelijkheden om te leren en je te ontwikkelen.

Een bijzondere baan, omdat ... 

 • Je werkt op het boeiende snijvlak van fiscaliteit, software én techniek.
 • Je met veel verschillende mensen contact onderhoudt: particulieren, ondernemers, accountants, medewerkers van administratiekantoren en natuurlijk collega’s.
 • Je deel uitmaakt van een fijn team. Tegelijkertijd werk je ook zelfstandig.

Dit zegt een collega over jouw werkomgeving 
“Het werken bij team Gebruikersondersteuning is een zeer gevarieerde baan aangezien het werk in meerdere werkstromen is onderverdeeld. Geen enkel vraagstuk is hiermee hetzelfde. Het geeft mij elke keer weer voldoening als ik een klant verder heb kunnen helpen. Dat allemaal samen met enthousiaste collega’s” Wilma, medewerker gebruikersondersteuning.

Functie-eisen

 • Je hebt mbo-werk- en -denkniveau.
 • Je hebt ervaring in een soortgelijke functie met telefonisch klantcontact en hebt klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Je bent sterk in het volgen van administratieve processen.

Jouw competentie

 • analyseren
 • klantgerichtheid
 • resultaatgerichtheid
 • plannen en organiseren
 • accuraat werken

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2615,- tot €3376,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Op woensdag 5 april vinden de selectiegesprekken plaats via videobellen. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Je kunt hybride werken, deels vanuit huis en vanuit locatie Apeldoorn. Dinsdag en woensdag zijn de vaste verplichte dagen op kantoor. 


Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is het kloppend hart van de Belastingdienst. Iedereen in Nederland heeft met ons te maken. Jaarlijks versturen en verwerken wij meer dan 316 miljoen brieven, e-mails, aanslagen en aangiften. De verantwoordelijkheid voor de ontvangst, verwerking en verzending van alle fiscale gegevens van én aan burgers en bedrijven ligt bij ons. CAP is georganiseerd in vier onderdelen: Gegevens, Heffing, Inning en Centrale Functies. 

Samen zorgen zij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen of een toeslag ontvangt. Om al deze gegevens op een verantwoordelijke en juiste manier te kunnen verwerken voert CAP miljoenen handelingen door, grotendeels geautomatiseerd. Onze ambitie? Massaal persoonlijk maken. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, optimaliseren en slim gebruik te maken van data kunnen we dit mogelijk maken. Dit vraagt om medewerkers die mee- en vooruitdenken, nieuwsgierig zijn en zichzelf continu willen blijven ontwikkelen. 


Reageer op deze vacature