Belastingdienst

Adviseur Administratieve Organisatie

Functie omschrijving

“Met mijn werk zorg ik er iedere dag voor dat onze bedrijfsprocessen beter in control zijn. Hoe ik dat doe? Door de administratieve organisatie en interne controle voor mijn bedrijfsonderdeel te onderhouden en waar mogelijk te verbeteren.” Aldus Joost, werkzaam als senior medewerker kwaliteit- en risicobeheersing bij de Belastingdienst.

Binnen de Belastingdienst richt de directie Centrale Administratieve Processen (CAP) zich op de soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven. Deze directie is ook verantwoordelijk voor de inning- en betalingsprocessen, de sturing van de massale productieprocessen, de integrale productieplanning en -beheersing.

Jij komt als adviseur Administratieve Organisatie te werken binnen de directie CAP, bij één van de clusters: cluster Inning, Heffing of Gegevens. Je geeft gevraagd en ongevraagd inhoudelijke adviezen over de opzet, inrichting en werking van de administratieve organisatie van de innings-, heffings- of gegevensprocessen. Jij brengt de belangrijkste processen, doelstellingen, risico’s en beheersmaatregelen in kaart en voert proces- en risicoanalyses uit. Op basis hiervan adviseer jij het lijnmanagement om mogelijke verbeteringen van de administratieve organisatie door te voeren. Bovendien adviseer jij de procesverantwoordelijken bij de opzet, uitvoering en resultaat van hun Interne Controle (IC) plan.

In jouw rol als Adviseur Administratieve Organisatie beschrijf je de administratieve organisatie-processen van één van de (CAP) clusters en neem jij het voortouw om dit vakgebied binnen een cluster verder te professionaliseren. Dit doe je in samenwerking met jouw naaste collega’s van de eigen afdeling, de procesverantwoordelijken en de betrokken medewerkers van de betreffende inningsprocessen.
Door jouw frisse blik en gezonde dosis energie draag jij vanuit jouw expertise in belangrijke mate bij aan een betere en verdere professionalisering van de interne beheersing van de organisatie-, proces- en compliance doelstellingen binnen één van de (CAP) clusters. Jij bent een vraagbaak voor collega’s en vaardig in het interpreteren van procesontwerpen.

Wij zoeken 3 nieuwe collega's woonachtig in de nabijheid van onze 4 werklocaties in het land, namelijk Amsterdam, Apeldoorn, Enschede en Groningen.

Zullen we zaken doen en word jij binnenkort een collega van Joost? Of wil je liever eerst eens praten over jouw, misschien wel toekomstige, werkzaamheden? Neem gerust telefonisch contact op of whatsapp met Folkert Vermaning, Manager afdeling regie en kwaliteit via 06 - 55 24 22 64!

Functie-eisen

Jij hebt kennis van en recente en relevante werkervaring met:

 • Administratieve organisatie (AO); het inhoudelijk begeleiden, ondersteunen en adviseren van collega’s en (lijn)management bij het opzetten, inrichten, ontwikkelen en verbeteren van de AO.
 • Procesanalyse en verbetering.
 • Risicomanagement (COSO) en risicoanalyses.
 • Bij voorkeur interne beheersing; verbetermogelijkheden in de interne beheersing weet jij duidelijk te duiden en te rapporteren.
 • Bij voorkeur grote (geautomatiseerde) gegevensverwerkende processen.
 • Bij voorkeur procesmodellering; kennis van en ervaring met de modelleertaal BPMN en de tool BiZZdesign Enterprise Studio (BES).

Bij voorkeur ben jij in het bezit van een diploma bedrijfskunde, informatiekunde, accountancy, bedrijfseconomie of in een andere voor administratieve organisatie relevante richting.

Jouw competenties?

 • Analyseren
 • Samenwerken
 • Voortgangscontrole
 • Overtuigingskracht
 • Omgevingsbewust

Herken jij jezelf ook hierin?
Ook ben je in staat om zelfstandig, professioneel en kritisch aan de slag te gaan. Je bent resultaatgericht en beschikt over de ambitie om jezelf verder te ontwikkelen. Verder heb je een brede belangstelling, kijk je ook over de grenzen van jouw vakgebied heen en werk je graag samen met enthousiaste collega’s.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2756,- tot €4430,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

Wij moedigen jou aan om telefonisch contact op te nemen met de vermelde contactpersoon als de vacature opengesteld is. Het geeft jou de gelegenheid om vragen te stellen over de inhoud van de functie, en bijvoorbeeld over de sfeer en cultuur op de afdeling. Op deze wijze vorm je een completer beeld van de functie en de organisatie(cultuur). Wij staan jou graag te woord. Bovendien, als je snel reageert is de kans groot dat de vacature nog openstaat!!

Standplaats:
Wij hebben 3 vacatures in Amsterdam of Apeldoorn of Enschede of Groningen; afhankelijk van het beste kandidaat principe.

 • S.V.P. in de sollicitatiebrief 1e en 2e voorkeurslocatie aangeven.

Wekelijks (bij genoeg aanbod) worden sollicitanten beoordeeld en in geval van een positieve beoordeling nodigen wij de sollicitant(en) direct uit voor het sollicitatiegesprek. De interne sollicitant beschikt niet over een voorrangspositie, tenzij er sprake is van gelijke geschiktheid.

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:
Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s en wekelijks verwerken wij de sollicitaties, en in geval van een positieve beoordeling nodigen wij de sollicitant(en) direct uit voor het sollicitatiegesprek. Dat wordt op kortst mogelijk termijn gepland en een eventueel arbeidsvoorwaarden / plaatsingsgesprek volgt tevens op korte termijn.

Gezien de huidige (COVID-19) maatregelen worden deze gesprekken gevoerd via video-bellen.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De Directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is verantwoordelijk voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven door het leveren van (fiscale) producten en gegevensdiensten. CAP is ook verantwoordelijk voor de betaalfunctie en de sturing van de massale productieprocessen (regiefunctie voor massale verwerking en beheersing). En om dit goed in te kunnen vullen, is CAP verantwoordelijk voor de integrale productieplanning en productiebeheersing.


Reageer op deze vacature