Belastingdienst

Verandermanager informatieketen

Functie omschrijving

Ondersteun de Belastingdienst bij grote veranderopgaven waar de organisatie de komende jaren voor staat. Als verandermanager  informatieketen werk jij bij de directie Centrale Administratieve Processen (CAP). Deze directie zorgt voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven. In deze functie zie jij toe op de haalbaarheid van nieuwe plannen én zorg je ervoor dat je collega's meekrijgt in nieuwe ontwikkelingen. Met jouw adviezen bereid je collega's en de directie voor op de toekomst. 

Dit doe je bij de Belastingdienst 
De Belastingdienst verzamelt veel data om betere service te bieden, slim toezicht te houden en efficiënter te werken. Ook voor de directie CAP is data een onmisbaar onderdeel voor het behalen van organisatiedoelen. Jij gaat binnen deze directie aan de slag in het team Proces- en Kwaliteitsbeheersing. Dit team geeft advies aan het management en de directie over kwaliteit en houdt toezicht op interne controlemechanismen. In jouw rol van verandermanager  informatieketen ondersteun je in het bijzonder de lijn en het programmateam Vernieuwing Gegevens. Het werk gaat de komende jaren flink veranderen, vooral op het gebied van datamanagement. Jij bent op de hoogte van deze veranderingen en wat we strategisch moeten doen om hier goed mee om te gaan.

Jij ziet waar acties niet volgens plan verlopen en waar de uitdagingen liggen op de werkvloer. Je merkt weerstand op en buigt het om naar een aanpak waar we samen aan kunnen werken. Op deze manier verbind je strategie, tactiek en uitvoering met elkaar. Jij bekijkt of de plannen haalbaar en uitvoerbaar zijn. Ook houd je in de gaten of de plannen op steun kunnen rekenen en of collega's mee willen gaan in deze veranderingen. Jouw bevindingen verwerk je vervolgens in (jaar)plannen en managementopdrachten. Met jouw adviezen en begeleiding in veranderprocessen is onze organisatie goed voorbereid op de toekomst.

Een bijzondere baan, omdat….

 • je een bijdrage levert aan grote veranderopgaven en dus aan de vernieuwing van de Belastingdienst. 
 • jouw directie een belangrijke rol speelt in het in kaart brengen van kansen en risico's van datamanagement. 
 • je tijdens je werkzaamheden cultuur en processen aan elkaar verbindt.
 • je tijdens je werk een goede balans moet vinden tussen mensen stimuleren en de ruimte geven. 
 • je binnen de functie de kans krijgt om met creatieve oplossingen te komen. 

Dit zegt een collega over jouw werkomgeving
''Data als grondstof en iedere medewerker even belangrijk. Het is mooi om te zien hoe we als team fungeren als katalysator van de vernieuwing.'' Linda, organisatieadviseur

Functie-eisen

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt een bachelordiploma in een voor de functie relevante richting. Bijvoorbeeld op het gebied van informatie- en datamanagement, arbeidspsychologie of organisatie- en of bestuurskunde. 
 • Je hebt minimaal 3 jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met werken in grote gegevensverwerkende organisaties. 
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden en een duidelijke schrijfstijl.

Jouw competenties

 • netwerken
 • organisatiesensitiviteit
 • flexibiliteit 
 • overtuigingskracht 
 • plannen en organiseren 

Je communiceert helder en duidelijk én kunt goed samenwerken. Je bent in staat strategische doelstellingen te vertalen naar operationele activiteiten. Verder heb je oog voor detail en ga je resultaatgericht te werk. Je weet een balans te vinden tussen mensen stimuleren en ruimte te geven. Tot slot kom je met creatieve oplossingen. Graag zelfs.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4214,- tot €6227,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Medio juni vinden de selectiegesprekken plaats op locatie.
 • Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is het kloppend hart van de Belastingdienst. Iedereen in Nederland heeft met ons te maken. Jaarlijks versturen en verwerken wij meer dan 316 miljoen brieven, e-mails, aanslagen en aangiften. De verantwoordelijkheid voor de ontvangst, verwerking en verzending van alle fiscale gegevens van én aan burgers en bedrijven ligt bij ons. CAP is georganiseerd in vier onderdelen: Gegevens, Heffing, Inning en Centrale Functies. 

Samen zorgen zij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen of een toeslag ontvangt. Om al deze gegevens op een verantwoordelijke en juiste manier te kunnen verwerken voert CAP miljoenen handelingen door, grotendeels geautomatiseerd. Onze ambitie? Massaal persoonlijk maken. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, optimaliseren en slim gebruik te maken van data kunnen we dit mogelijk maken. Dit vraagt om medewerkers die mee- en vooruitdenken, nieuwsgierig zijn en zichzelf continu willen blijven ontwikkelen. 


Reageer op deze vacature