Belastingdienst

Invorderingsspecialist

Functie omschrijving

Werken én leren? Als invorderingsspecialist in het jonge, bruisende team bij het Landelijk Incassocentrum (LIC) in Enschede krijg je deze kans. Samen met ongeveer 30 collega’s ben jij verantwoordelijk voor de inning van belasting- en toeslagschulden. Een verantwoordelijkheid van formaat!

Dit doe je bij de Belastingdienst
Diversiteit, dat is het woord waarmee je jouw baan als invorderingsspecialist het beste omschrijft. Als invorderingsspecialist bij het LIC verzorg je de (dwang)invordering van belasting- en toeslagschulden bij particulieren en het kleinbedrijf. Jij komt in actie wanneer er bij het innen van belastinggelden specifieke juridische kennis nodig is. Zo houd je je bezig met het schrijven van verweerschriften, procedeer je bij diverse rechtbanken in het land en ben je dagelijks bezig met het beantwoorden van diverse vragen van burgers, bedrijven en collega’s. Je werkt hybride, dus op kantoor, thuis en reis je af en toe, ongeveer twee keer per maand, door het land op weg naar de Rechtbank. Kortom, een afwisselende baan waar geen dag hetzelfde is.

Binnen het LIC zijn we continu aan het door ontwikkelen op diverse gebieden (o.a. Toezicht) en we vinden het belangrijk dat jij je steentje hieraan bijdraagt. In de overleggen, zowel op kantoor als met de collega’s in het land, delen we kennis met elkaar. Relevante casussen worden met elkaar besproken om hiervan te leren. We zien graag dat je hier een pro actieve houding laat zien en initiatief toont. Je laat zien dat je een betrouwbare en integere sparringpartner bent en dé vraagbaak voor collega’s. Actuele kennis van recente jurisprudentie is hierbij essentieel. Je vindt het belangrijk en leuk hiervan op de hoogte te blijven want kwaliteit staat voorop in dit team van enthousiaste young professionals!

Wij bieden jou de eerste negen maanden een leer-en-werkprogramma; een geweldige kans om je persoonlijke en professionele vaardigheden (verder) te ontwikkelen én je te verdiepen in de invordering. Zodat je op de diverse manieren kunt bijdragen aan de incassofunctie van de Belastingdienst van de toekomst en aan een gezonde BV Nederland!

Een bijzondere baan, omdat …

 • Je komt te werken in een team waar collegialiteit hoog in het vaandel staat en waar je werkt in een sfeer waarin transparantie en vertrouwen centraal staan.
 • Je helpt het vertrouwen in een moderne Belastingdienst te versterken; jij maakt deel uit van onze missie om bij te dragen aan een financieel gezond Nederland.
 • We jouw ontwikkeling op zowel vakinhoudelijk als persoonlijk gebied aanmoedigen door je een leer-en-werkprogramma aan te bieden met een uitgebalanceerde mix aan opleidingen, vaardigheidstrainingen en coaching on the job.
 • Je landelijk werkt, dus veel diversiteit in je baan.
 • Je zowel analyseert als communiceert. Een mooie combinatie.

Dit zegt een collega over jouw werkomgeving
“Onderdeel uitmaken van het team beroep maakt dat ik elke dag voor een nieuwe uitdaging kom te staan. Aan de ene kant ben je het aanspreekpunt voor al je collega’s binnen de Belastingdienst, waar je aan de andere kant het gezicht van de Belastingdienst voor de burger bent. Alle facetten van de invordering komen aan bod en juist dát maakt dat het werk nooit saai wordt”. Jeanine, Invorderingsspecialist bij de Belastingdienst.

Functie-eisen

 • Je hebt bij voorkeur een hbo-bachelor diploma, het liefst in de richting van rechten.
 • Je hebt minimaal twee jaar werkervaring in een juridische of incassofunctie.
 • Je bent fulltime beschikbaar gedurende de eerste negen maanden voor de interne invorderingsopleiding (te volgen bij de Belastingdienst Academie).
 • Je bent in staat snel te schakelen tussen verschillende processen en werkzaamheden.
 • Je bent nieuwsgierig, behulpzaam en hebt een flinke dosis humor.
 • Verder beschik je over goede schriftelijke en communicatieve vaardigheden.

Jouw competenties

 • klantgerichtheid
 • overtuigingskracht
 • analyseren
 • samenwerking
 • besluiten nemen

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2881,- tot €4070,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden. Wij bieden je een inwerkprogramma aan en afhankelijk van je opleiding en werkervaring een opleiding en/of training. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om in deeltijd te werken. Als je deze periode hebt afgerond en bij goed functioneren in de praktijk, krijg je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als je de opleiding niet succesvol afrondt, wordt jouw arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd of niet verlengd. Voor de medewerker van de Belastingdienst geldt dan dat die wordt teruggeplaatst naar zijn oorspronkelijke organisatieonderdeel en wordt belast met werkzaamheden die gelijk of gelijksoortig zijn aan die van de oorspronkelijke functie.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Op dinsdag 5 en woensdag 6 juli 2022 vinden de selectiegesprekken plaats. En op 13 juli 2022 vinden de arbeidsvoorwaardengesprekken plaats. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren. 

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Wij bieden je een inwerkprogramma aan en afhankelijk van je opleiding en werkervaring een opleiding en/of training. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om in deeltijd te werken. Als je deze periode hebt afgerond en bij goed functioneren in de praktijk, krijg je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. 

Als je de opleiding niet succesvol afrondt, wordt jouw arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd of niet verlengd. Voor de medewerker van de Belastingdienst geldt dan dat die wordt teruggeplaatst naar zijn oorspronkelijke organisatieonderdeel en wordt belast met werkzaamheden die gelijk of gelijksoortig zijn aan die van de oorspronkelijke functie. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De Directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is verantwoordelijk voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven door het leveren van (fiscale) producten en gegevensdiensten. CAP is ook verantwoordelijk voor de betaalfunctie en de sturing van de massale productieprocessen (regiefunctie voor massale verwerking en beheersing). En om dit goed in te kunnen vullen, is CAP verantwoordelijk voor de integrale productieplanning en productiebeheersing.


Reageer op deze vacature