Belastingdienst

Domein architect

Functie omschrijving

“Ervoor zorgen dat burgers en bedrijven kunnen vertrouwen op een eerlijke behandeling en de juiste informatie van de Belastingdienst. Dat is wat ik samen met diverse ontwikkelteams doe. We werken aan goede IT-ondersteuning en betrouwbare applicaties.” Ron de Lange, domein architect bij de Belastingdienst.

Als domeinarchitect bij de Belastingdienst ben je een cruciale sparringpartner voor de business en IT. Je staat in nauw contact met teams binnen jouw afdeling en geeft vorm aan een slimme en samenhangende applicatie-, proces- en informatiearchitectuur. Hierbij werk je nauw samen met business- en product-owners, informatiemanagers, analisten en collega-architecten. Je haalt actief informatie op en stemt deze af met verschillende stakeholders. Daarna zet je de informatie om naar een gedragen architectuurvisie voor het betreffende domein. Ook draag je bij aan richtinggevende documenten, zoals epics en roadmaps.

Bij het Centre of Expertise (CoE) Kantoorprocesautomatisering beheren en ontwikkelen we 36 applicaties, veelal gemaakt met behulp van IBM BAM. Dit doen we met zo’n 90 collega’s, verdeeld over 12 teams. Onze gemiddelde leeftijd is 37 jaar en we hebben verschillende achtergronden. Er zijn collega’s uit Spanje, Portugal, Polen en India, daarom communiceren we de helft van de tijd in het Engels. Een greep uit onze projecten? Nieuwe ondernemers in een ander systeem registreren, ervoor zorgen dat de werkvoorraad getoond wordt voordat het de inningssystemen ingaat en het betalen van omzetbelasting in landen buiten Europa mogelijk maken. Ook bouwen en onderhouden we naar aanleiding van de toeslagenaffaire applicaties die zorgen voor nóg meer inzicht in onze systemen.

In jouw veelzijdige rol schakel je tussen verschillende initiatieven en werkzaamheden. Zo werk je mee aan solution-architecturen en bewaak je dat de realisatie conform deze architecturen gaat. Verder definieer en onderhoud je vanuit het portfolio roadmaps voor producten. En ontwerp je capability-functies en standaard herbruikbare patronen en componenten voor het productaanbod. Ook begeleid je businessanalisten op het gebied van inhoud en vaardigheden én vertegenwoordig je deze collega’s in de CoE Regiegroep. Tot slot blijf je inhoudelijk op de hoogte van productontwikkeling bij leveranciers en in de markt. Kortom: een uitdagende functie met een afwisselend takenpakket.

Word jij de nieuwe collega van Ron? Of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact op met Robin Schoemaker, teamleider Centre of Expertise (CoE) Kantoorprocesautomatisering, via 06 - 18 60 44 95.

Functie-eisen

 • Je hebt wo werk- en denkniveau.
 • Je hebt ruim twee jaar ervaring als IT-architect.
 • Je hebt ervaring met agile werken aan de hand van de scrum-methodiek.
 • Je hebt ervaring met architectuurmethoden en -concepten, zoals Dynamic Enterprise Architecture en The Open Group Architecture Framework. Of je bent bereid om je deze methoden en concepten eigen te maken door een opleiding te volgen.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van het product IBM BAW.
 • Je hebt het liefst een opleiding gevolgd in de richting van informatica, met een nadruk op architectuur.

Jouw competenties?

 • klantgerichtheid
 • resultaatgerichtheid
 • omgevingsbewustzijn
 • samenwerken
 • plannen en organiseren

Herken jij jezelf ook hierin?

Je vindt het leuk om in een multidisciplinair team te werken aan de implementatie van succesvolle oplossingen. Ook weet je jouw werkzaamheden af te stemmen op nieuwe situaties. Daardoor kun je goed agile werken. Verder communiceer je helder en kun je goed analyseren. Zo weet je mogelijkheden te signaleren en anderen hierin mee te nemen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4281,- tot €6419,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden. Wij bieden je een inwerkprogramma aan en afhankelijk van je opleiding en werkervaring een opleiding en/of training. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om in deeltijd te werken. Als je deze periode hebt afgerond en bij goed functioneren in de praktijk, krijg je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als je de opleiding niet succesvol afrondt, wordt jouw arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd of niet verlengd. Voor de medewerker van de Belastingdienst geldt dan dat die wordt teruggeplaatst naar zijn oorspronkelijke organisatieonderdeel en wordt belast met werkzaamheden die gelijk of gelijksoortig zijn aan die van de oorspronkelijke functie.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken 30.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

Directie Informatievoorziening/GBS

De Directie Informatievoorziening (IV) heeft een integraal jaarplan. De organisatie werkt voor de gehele Belastingdienst en heeft als doel de Belastingdienst optimaal te ondersteunen. Daartoe werkt IV met de business samen op basis van functionele gelijkwaardigheid. In onderling overleg wordt de prioriteitstelling vastgesteld, waarbij de eindverantwoordelijkheid steeds meer schuift richting de business.

Onderdeel Generieke Business Services (GBS) brengt generieke eindvoorzieningen voor burgers en bedrijven en medewerkers op het gebied van interactie, data en kantoorvoorzieningen voort.


Reageer op deze vacature