Belastingdienst

Fiscaal jurist business rules / wetsanalist (CAP)

Functie omschrijving

Methodisch regelbeheer binnen de Belastingdienst is een jong vakgebied dat continu in ontwikkeling is. Regelbeheer is het verbinden van wetgeving, beleid en software in begrijpelijk taal, voor de burger én de ambtenaar. Het is een werkwijze die ons helpt om systemen sneller aan te passen bij nieuwe wetgeving. Als Fiscaal jurist business rules (regelbeheer) draag je bij aan deze gestandaardiseerde werkwijze. Dit doe je vanuit de afdeling Regie en Beheer Loonheffingen in een multidisciplinair team met juristen, regelanalisten en IT-ontwikkelaars. Jouw rol? Wetgeving, beleid en regels analyseren en vertalen, waarna collega’s de specificaties herkenbaar vastleggen in onze systemen. Zo kunnen we geautomatiseerde beslissingen uitleggen aan burgers, bedrijven, en collega’s.

Dit doe je bij de Belastingdienst

Bij het heffen en invorderen van belasting maakt de Belastingdienst onder andere gebruik van geautomatiseerde besluitvorming en IT-systemen. Als Fiscaal jurist business rules draag je er aan bij dat de software aantoonbaar gebaseerd is op de actuele juridische bronnen zoals wet- en regelgeving en beleidsregels. Zo ontstaat er een betere informatie positie en worden wettelijke uitgangspunten en gebruikte data concreet gemaakt. Transparantie is het gevolg hiervan; burgers en bedrijven kunnen het (geautomatiseerde) besluit beter begrijpen en controleren en de ambtenaar kan de genomen besluiten uitleggen en verantwoorden.

Binnen cluster Heffingen zijn grote veranderingen gaande. Diverse agile ICT projecten leveren hiervoor de benodigde producten en diensten. Binnen een multidisciplinair Loonheffingen team werk jij aan businessrulemanagement (BRM). Hier worden fiscale wetten en beleid vertaald naar bedrijfsregels. Deze bedrijfsregels worden getransformeerd naar werkende software/services.

In jouw rol als Fiscaal jurist business rules analyseer en interpreteer je juridische bronnen en zorg jij voor tijdig opgeleverde, fiscaal juiste, goed leesbare en precieze specificaties in de vorm van regels en gegevens die de ICT en andere afnemers geautomatiseerd en handmatig kunnen vertalen naar hun systemen/processen.

Als Fiscaal jurist business rules ben je de schakel tussen de IT voortbrenging en de business(juristen). Jij faciliteert en organiseert, en je bent verantwoordelijk voor de fiscaal-inhoudelijke bijdrage van de business(juristen) aan het voortbrengingsproces voor de werkende software/services. Jouw werk is gericht op het uitleggen van de betekenis van wet- en regelgeving en het expliciet maken en het vastleggen van de betekenis van de in de wet- en regelgeving gebruikte formuleringen. Als fiscaal jurist werk jij samen met regelanalisten, gegevensspecialisten en IT’ers, en jij bevordert de samenwerking mede gevoed door jouw affiniteit met werken met een methodische aanpak en met geautomatiseerde uitvoeringsprocessen.

Een bijzondere baan, omdat...

 • Je een grote bijdrage aan transparantie levert! Burgers en bedrijven kunnen het (geautomatiseerde) besluit beter begrijpen en controleren en de ambtenaar kan de genomen besluiten uitleggen en verantwoorden.
 • Je de traceerbaarheid naar de wet verbetert door begrippen uit de wet- en regelgeving met gebruik van rapportagesoftware herkenbaar vast te leggen.
 • Je als onderdeel van ons team de wetsanalyse uitvoert, afstemt met business eigenaren over de wets- en beleidsbronnen.
 • Je beoordeelt op basis van de bronanalyse gemaakte regels en gegevens en jij coördineert de fiscale afstemming van regels en gegevens.
 • Je zorgt voor de fiscaal-inhoudelijke ondersteuning van de regelanalisten die de werkende software/services schrijven en jij coördineert de multidisciplinaire samenwerking met regelanalisten en IT-ers.
 • Je in jouw rol een netwerker bent, en heb jij en vergroot jij jouw breed netwerk binnen de fiscaliteit bij de business en het ministerie van Financiën.
 • Je hybride kan werken, deels vanuit huis en deels vanuit kantoorlocatie in Apeldoorn, dit in afstemming met de agenda van het team en jouw eigen agenda.

Zullen we zaken doen en word jij de nieuwe collega van Manpreet? Of wil je liever eerst eens praten over jouw, misschien wel toekomstige, werkzaamheden? Neem gerust telefonisch contact op of whatsapp met Manpreet Gill-Bains, Fiscaal jurist via 06 - 31 12 46 58.

“Als fiscaal jurist help ik door middel van wetsanalyse en het delen van kennis bij het maken van de vertaalslag van wet- en regelgeving naar de (volledig) geautomatiseerde uitvoeringsprocessen die de Belastingdienst dagelijks gebruikt. Een belangrijk onderdeel daarvan is het toetsen of de gebruikte beslisregels rechtmatig en uitlegbaar zijn en een juiste vertaling zijn van de wetgeving naar de uitvoeringspraktijk zoals die wordt verwacht. Waar nodig ga ik in overleg met collega's van de fiscale vaktechniek. Met veel plezier en enthousiasme werk ik in een multidisciplinair team dat de schakel vormt tussen de business, fiscale vaktechniek en de IT”. Manpreet Gill, werkzaam als fiscaal jurist business rules bij de Belastingdienst.

Functie-eisen

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt WO werk-en denk niveau en bij voorkeur een master diploma in de volgende opleidingen: Fiscaal recht, Fiscale economie, Fiscaal recht en economie, Nederlands recht of Bedrijfsrecht of in vergelijkbare en relevante richting.
 • je hebt relevante en recente werkervaring in een vergelijkbare functie of met vergelijkbare werkzaamheden.
 • je hebt ervaring met het analyseren van wetgeving en beleid en met het fiscaal beoordelen van regels en gegevens (werkende software/services).
 • je beschikt over uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden.

Jouw competenties

 • Analyseren
 • Besluiten nemen
 • Samenwerken
 • Overtuigingskracht
 • Initiatief

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4214,- tot €6227,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden. Wij bieden je een inwerkprogramma aan en afhankelijk van je opleiding en werkervaring een opleiding en/of training. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om in deeltijd te werken. Als je deze periode hebt afgerond en bij goed functioneren in de praktijk, krijg je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als je de opleiding niet succesvol afrondt, wordt jouw arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd of niet verlengd. Voor de medewerker van de Belastingdienst geldt dan dat die wordt teruggeplaatst naar zijn oorspronkelijke organisatieonderdeel en wordt belast met werkzaamheden die gelijk of gelijksoortig zijn aan die van de oorspronkelijke functie.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Op woensdag 18 oktober 2023 vinden de selectiegesprekken plaats.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is het kloppend hart van de Belastingdienst. Iedereen in Nederland heeft met ons te maken. Jaarlijks versturen en verwerken wij meer dan 316 miljoen brieven, e-mails, aanslagen en aangiften. De verantwoordelijkheid voor de ontvangst, verwerking en verzending van alle fiscale gegevens van én aan burgers en bedrijven ligt bij ons. CAP is georganiseerd in vier onderdelen: Gegevens, Heffing, Inning en Centrale Functies. 

Samen zorgen zij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen of een toeslag ontvangt. Om al deze gegevens op een verantwoordelijke en juiste manier te kunnen verwerken voert CAP miljoenen handelingen door, grotendeels geautomatiseerd. Onze ambitie? Massaal persoonlijk maken. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, optimaliseren en slim gebruik te maken van data kunnen we dit mogelijk maken. Dit vraagt om medewerkers die mee- en vooruitdenken, nieuwsgierig zijn en zichzelf continu willen blijven ontwikkelen. Kijk voor meer info: https://werken.belastingdienst.nl/centrale-administratieve-processen-cap


Reageer op deze vacature