Belastingdienst

Business Architect Gegevens

Functie omschrijving

“In mijn dagelijks werk richt ik me, samen met mijn team, vooral op vernieuwingstrajecten en het oplossen van complexe vraagstukken voor gegevensverwerking”. Marcel Steensma, teammanager bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst is één van de grootste gegevensverwerkers van Nederland. Centrale Administratieve Processen (CAP) is de productie-eenheid van de Belastingdienst en voert de administratie en is verantwoordelijk voor de procesketens gegevens, inning en auto. CAP cluster Gegevens richt zich op het beschikbaar krijgen en houden van gegevens van/over burgers en bedrijven en het beschikbaar stellen van gegevens aan zowel in- als externe afnemers. Een belangrijke verantwoordelijkheid; Gegevens vormen de spil van alle processen en ketens, de grondstof voor al ons werk.

Binnen de Belastingdienst wordt fors ingezet op de vernieuwing van gegevens-diensten. Er is een visie neergezet voor de komende jaren en de uitdaging is om dit goed te laten landen in de organisatie. De business-architectuur is hierbij het stuurinstrument. Er zijn nog veel vraagstukken die in dit verband beantwoord moeten worden en die vragen om jouw deskundigheid als ervaren Business Architect. Jij neemt bestuurders mee in de beeldvorming en zorgt voor een gezamenlijk perspectief op de toekomst. Als Business Architect Gegevens ben jij de verbindende factor tussen verschillende stakeholders en weet je precies hoe je alle belangen bij elkaar kunt brengen.

Je gaat werken in het team Proces- en Kwaliteitsbeheersing dat onderdeel is van het cluster Gegevens binnen CAP. Dit team bestaat uit ongeveer 20 professionals die vanuit verschillende expertises en rollen werken aan de gewenste ontwikkeling van de business van het cluster. Samen zorgen de collega’s voor het uitwerken van concepten en kaders, geven advies en zorgen voor optimalisatie van processen en de inrichting van nieuwe of gewijzigde processen.

In jouw rol als Business Architect Gegevens werk je in een team van experts aan de ontwikkeling van de business-architectuur voor CAP Gegevens. Op basis van de nieuwe Visie op Gegevens vorm je kaders voor toekomstige producten, diensten en processen zodat de organisatie zich in de gewenste richting kan ontwikkelen. Je hebt daarbij oog voor de gegevensverwerkingsaspecten zoals gegevenskwaliteit, beveiliging, rechtmatigheid, metadata en gebruik.

Jij treedt op als adviseur van het management, behandelt vraagstukken en geeft richting aan ontwerp en inrichting van de processen voor gegevensverwerking en zorgt ervoor dat de business-architectuur en de IV-architectuur synchroon lopen. Daarnaast vertegenwoordig je het cluster Gegevens in overleggen.

Zullen we zakendoen of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem gerust telefonisch contact op of app met Marcel Steensma via 06 18601104, teammanager a.i. Proces en Kwaliteitsbeheersing.

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-diploma in een relevante richting, zoals bedrijfskunde of vergelijkbaar.
 • Je hebt ervaring met het samenwerken in multidisciplinaire teams met Agile of projectmatige werkwijze, bijvoorbeeld werkervaring in consultancy.
 • Je hebt ervaring met gegevensverwerking als business architect.
 • Je hebt kennis en ervaring met het opstellen van architecturen en het toepassen van architectuur standaarden, methoden en frameworks zoals Archimate, TOGAF en NORA.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van en ervaring met onder meer gegevensverwerking en AVG-compliance.
 • Enige kennis van logisch modelleren strekt tot aanbeveling.

Jouw competenties?

 • Analytisch: systeemdenken (mensen, processen en systemen)
 • Communicatief vaardig: ontwikkelingen duiden, betekenis geven, enthousiasmeren, interviewen, begrip kweken
 • Organisatie (en bestuurlijke) sensitiviteit, en deze aan kunnen wenden om resultaten te bereiken: denk bijvoorbeeld aan managers coachen in het toepassen van de architectuur principes
 • Netwerken: verbinden van relaties/personen, ook voor verbinden van visies/meningen/standpunten
 • Creativiteit: conceptueel denkvermogen

Herken jij jezelf ook hierin?
Je kunt goed zelfstandig werken, bent prima in staat af te wegen welke opdrachten en werkzaamheden moeten worden opgepakt en je kunt in- en extern draagvlak creëren voor veranderingen. Daarnaast kun je goed analyseren, ben je enthousiast en betrokken én beschik je over een flinke dosis doorzettingsvermogen. Tegelijkertijd heb je een flexibele instelling. Je hebt er zichtbaar plezier in om je te bewegen in een werkomgeving waarin nog niet alles vaststaat en waar je van mijlpaal tot mijlpaal de business (architectuur) kunt vormgeven.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4281,- tot €6419,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

Wij moedigen jou aan om telefonisch contact op te nemen met de vermelde contactpersoon als de vacature opengesteld is. Het geeft jou de gelegenheid om vragen te stellen over de inhoud van de functie en bijvoorbeeld de sfeer en cultuur op de afdeling. Op deze wijze vorm je een completer beeld van de functie en de organisatie(cultuur).

Na de sluitingsdatum worden alle sollicitanten in één keer beoordeeld, wat betekent dat de interne sollicitant dus niet beschikt over een voorrangspositie, tenzij er sprake is van gelijke geschiktheid.

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:
Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
Op 29 maart en 1 april 2021 vinden de selectiegesprekken plaats en op 5 april 2021 het arbeidsvoorwaarden / plaatsingsgesprek. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

Gezien de huidige (COVID-19) maatregelen worden deze gesprekken gevoerd via video-bellen.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.


Reageer op deze vacature