Belastingdienst

ERP Solution Architect

Functie omschrijving

De Belastingdienst heeft een van de meest complexe en omvangrijke IT-omgevingen van Nederland. Hier kun jij als ERP solution architect hét verschil maken. Vanuit deze rol  zorg jij dat collega’s in zo’n honderd overheidsgebouwen kunnen rekenen op betrouwbare facilitaire en inkoopprocessen.

Dit doe jij bij de Belastingdienst

Als solution architect bedenk en begeleid je het ontwikkelen van oplossingen op het gebied van onze facilitaire en inkoopprocessen. Dit kan gaan om oplossingen in SAP of oplossingen die we kopen en meestal een link hebben met SAP. Denk hierbij aan een facilitair managementsysteem, een tactisch inkoopsysteem of smart-officeoplossingen.

Je begeleidt bij het opstellen van detailontwerpen (business blueprints en FO) en voert architectuurcontrol op het verdere ontwikkeltraject. Daarnaast bewaak je de voortgang van de realisatie en stuur je deze aan. Is het nodig om een externe oplossing aan te schaffen? Dan heb jij hier als solution-architect een actieve rol in en begeleid je dit traject tot en met implementatie.

Voor onze klant — het Centrum voor Facilitaire Dienstverlening — ben je van grote waarde door goed mee te denken en de juiste adviezen te geven. Er is een aantal collega-architecten met wie je regelmatig kunt sparren. Ook leuk: er staan interessante projecten op de planning. Zo gaat de Belastingdienst op korte termijn over naar S4 HANA. Genoeg dus om straks je tanden in te zetten!

Een bijzondere baan, omdat …

 • Je oplossingen ontwikkelt voor facilitaire en inkoopprocessen waar zo’n 28.000 medewerkers van de Belastingdienst op rekenen.
 • Je het eerste aanspreekpunt bent van een enthousiast scrumteam; een mooie mix van eigen personeel en ingehuurde medewerkers.
 • Je veel vrijheid hebt om je werkzaamheden zelf in te delen én alle ruimte krijgt voor eigen initiatief.
 • Er interessante nieuwe projecten aankomen waaraan jij kunt bijdragen.

Dit zegt een collega over jouw werkomgeving

“Als solution-architect ontwerp je robuuste gebruiksvriendelijke IT-oplossingen voor businessvraagstukken. Doordat je na het ontwerp betrokken blijft bij de realisatie, zie je ook echt het resultaat! Daarbij werk je ook nog eens samen met leuke, professionele collega's.” Marc Jansen Holleboom, IT-architect.

Functie-eisen

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt minimaal hbo werk- en denkniveau.
 • Je hebt minstens vijf jaar ervaring in solution-architectuur.
 • Je hebt kennis van en ervaring met facilitaire en inkoopprocessen, en de bijbehorende tooling.
 • Je hebt kennis van of ervaring met werken in een agile-, SAFe- of scrum-omgeving.
 • Je hebt ervaring met ERP, bij voorkeur met SAP S4/HANA en Fiori.

Jouw competenties

 • klantgerichtheid
 • analyseren
 • samenwerken
 • zelfontwikkeling

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3919,- tot €5825,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden. Wij bieden je een inwerkprogramma aan en afhankelijk van je opleiding en werkervaring een opleiding en/of training. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om in deeltijd te werken. Als je deze periode hebt afgerond en bij goed functioneren in de praktijk, krijg je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als je de opleiding niet succesvol afrondt, wordt jouw arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd of niet verlengd. Voor de medewerker van de Belastingdienst geldt dan dat die wordt teruggeplaatst naar zijn oorspronkelijke organisatieonderdeel en wordt belast met werkzaamheden die gelijk of gelijksoortig zijn aan die van de oorspronkelijke functie.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren. 

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken 30.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

Directie Informatievoorziening/IBS

De Directie Informatievoorziening (IV) heeft een integraal jaarplan. De organisatie werkt voor de gehele Belastingdienst en heeft als doel de Belastingdienst optimaal te ondersteunen. Daartoe werkt IV met de business samen op basis van functionele gelijkwaardigheid. In onderling overleg wordt de prioriteitstelling vastgesteld, waarbij de eindverantwoordelijkheid steeds meer schuift richting de business.

Onderdeel Integratie Business Services (IBS) brengt IV-voorzieningen voort in aansluiting op het primair proces.


Reageer op deze vacature