Belastingdienst

Data analist omzetbelasting (CAP)

Functie omschrijving

“We staan aan de vooravond van een groot verandertraject waarbij we de juiste beslissingen nemen voor ondernemers en de Belastingdienst. Ons credo is ‘digital first’ en ik krijg er energie van om hiermee aan de slag te gaan!” Leon, adviseur programmamanagement CAP omzetbelasting.

In het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw hebben we met zijn allen een systeem gebouwd voor het middel Omzetbelasting. De wetgeving heeft de afgelopen 40 jaar niet stil gestaan en de maatschappelijke ontwikkelingen ook niet. De ondernemer heeft en verwacht door de technologische vernieuwingen meer lasten-verlichting van de Belastingdienst.

Hoog tijd dus voor het middel omzetbelasting de maatschappelijke verwachtingen in te lossen. Daarom werken we bij de Belastingdienst directie Centrale administratieve processen (CAP) in Apeldoorn aan een digitaal vernieuwingsprogramma waarin de bedrijfsprocessen ten behoeve van de ondernemer centraal staan. Als data analist omzetbelasting ben jij hierbij de schakel tussen nu en de toekomst en draag je bij aan een vertaling van business wensen en eisen naar hoogwaardige data- en informatievoorziening.

Dit doe je bij de Belastingdienst
In jouw rol van data analist, ben je de verbindende schakel tussen business en informatievoorziening. Je richt je op datamodellering, je doet voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van de datascience analyse en organiseert en houdt presentaties aan het management. Jij kunt met behulp van statistische hulpmiddelen data interpreteren en belangrijke trends en patronen herkennen voor diagnostische en voorspellende analyses. Met behulp van relevante gegevens communiceer jij trends, patronen en voorspellingen effectief en rapporteer je aan het management. Jij identificeert kansen voor procesverbeteringen, je doet aanbevelingen voor systeemwijzigingen en je draagt bij aan de (door)ontwikkeling van het beleid voor gegevensbeheer. 

Je focust je onder meer op het:

 • vervaardigen van data-analyses en datamodellen
 • opstellen van rapportages
 • het adviseren van directie en/of het management over de onderzoeks- en analyse resultaten
 • uitbrengen en doorvoeren van verbetervoorstellen
 • het controleren en bevorderen van de data kwaliteit

Hierbij zorg je als data analist dat de mogelijkheden van techniek, wetgeving en bedrijfsvoering verwerkt worden in jouw ontwerpproducten. Een complexe, interessante en uitdagende functie met veel mogelijkheden, waar pro-activiteit een must is!

In jouw rol als data analist zorg je voor een effectieve vertaling van strategisch/tactische ontwikkelingen naar informatieproducten binnen de directie CAP bij de afdeling omzetbelasting. Jij slaat als expert bruggen tussen de businesswensen enerzijds en data anderzijds. Je anticipeert op ontwikkelingen en brengt op basis hiervan managementadviezen uit, zodat we aan de behoefte van onze ondernemers kunnen voldoen.

Jij neemt initiatief, verbetert jezelf voortdurend en je kunt anderen op een plezierige wijze meenemen in jouw gedachtegang. Je bent ondernemend, ontplooit initiatieven en durft verantwoorde risico's te nemen. Je hebt een helicopterview en kunt daardoor de samenhang bewaken. Met jouw stevige persoonlijkheid en vermogen om je visie helder over te brengen en geaccepteerd te krijgen, ben je een solide gesprekspartner die uitstekend kan samenwerken.

Een bijzondere baan, omdat ...

 • Je aan de slag gaat bij de directie Centrale administratieve processen (CAP) afdeling omzetbelasting en jij het verschil maakt voor alle ondernemers in Nederland!
 • Je een bijdrage levert aan een belangrijk vernieuwingsprogramma waar we binnen de afdeling CAP omzetbelasting mee bezig zijn. Vanuit jouw rol ben jij ambassadeur en vaandeldrager en geef je de business een belangrijke stem namens Nederlandse ondernemers.
 • Je in een complexe omgeving werkt en de onderlinge afhankelijkheden tussen veranderingen groot zijn. Jij voelt je thuis in een organisatie die intern verandert en zich ontwikkelt. Samenwerken met mensen met verschillende achtergronden en belangen, is een tweede natuur. Jij doorziet snel wat er speelt en kiest precies die interventies die nodig zijn.
 • Je hybride kan werken, deels vanuit huis en vanuit kantoorlocatie Apeldoorn, dit in afstemming met de agenda van het team en jouw eigen agenda.

Maak jij het verschil? Word jij onze nieuwe collega of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem gerust telefonisch contact op of whatsapp met Wilrik de Roode, kwaliteits en risicomanager omzetbelasting via 06 – 11 77 77 64!

Functie-eisen

 • Je hebt hbo/wo werk- en denkniveau.
 • Je hebt relevante en recente werkervaring als data analist of in een vergelijkbare functie.
 • Je bent bekend met en hebt sterke affiniteit met het Agile-gedachtengoed.
 • Je hebt kennis van multidisciplinaire vraagstukken en complexe projecten op het gebied van informatievoorziening.
 • Je hebt bij voorkeur werkervaring opgedaan bij (rijks)overheidsorganisaties.
 • Je hebt bij voorkeur een diploma in een relevante richting, zoals bestuurlijke informatiekunde, bedrijfskunde of ICT.

Jouw competenties

 • organisatiesensitiviteit
 • accuraat werken
 • overtuigingskracht
 • resultaatgerichtheid
 • creativiteit

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4214,- tot €6227,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

Wij moedigen jou aan om telefonisch contact op te nemen met de vermelde contactpersoon als de vacature opengesteld is. Het geeft jou de gelegenheid om vragen te stellen over de inhoud van de functie, en bijvoorbeeld over de sfeer en cultuur op de afdeling. Op deze wijze vorm je een completer beeld van de functie en de organisatie(cultuur). Wij staan jou graag te woord. Bovendien, als je snel reageert is de kans groot dat de vacature nog openstaat!! Bij voldoende kwalitatieve reacties is er een kans dat de vacature voor het ultimatum wordt gesloten.

Wekelijks (bij genoeg aanbod) worden sollicitanten beoordeeld en in geval van een positieve beoordeling nodigen wij de sollicitant(en) direct uit voor het sollicitatiegesprek. De interne sollicitant beschikt niet over een voorrangspositie, tenzij er sprake is van gelijke geschiktheid. 

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega en wekelijks verwerken wij de sollicitaties, en in geval van een positieve beoordeling nodigen wij de sollicitant(en) direct uit voor het sollicitatiegesprek. Dat wordt op kortst mogelijk termijn gepland en een eventueel arbeidsvoorwaarden / plaatsingsgesprek volgt op korte termijn. 


De geplande gesprekken kunnen afgenomen worden via video-bellen.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren. 

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is het kloppend hart van de Belastingdienst. Iedereen in Nederland heeft met ons te maken. Jaarlijks versturen en verwerken wij meer dan 316 miljoen brieven, e-mails, aanslagen en aangiften. De verantwoordelijkheid voor de ontvangst, verwerking en verzending van alle fiscale gegevens van én aan burgers en bedrijven ligt bij ons. CAP is georganiseerd in vier onderdelen: Gegevens, Heffing, Inning en Centrale Functies. 

Samen zorgen zij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen of een toeslag ontvangt. Om al deze gegevens op een verantwoordelijke en juiste manier te kunnen verwerken voert CAP miljoenen handelingen door, grotendeels geautomatiseerd. Onze ambitie? Massaal persoonlijk maken. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, optimaliseren en slim gebruik te maken van data kunnen we dit mogelijk maken. Dit vraagt om medewerkers die mee- en vooruitdenken, nieuwsgierig zijn en zichzelf continu willen blijven ontwikkelen. 


Reageer op deze vacature