Belastingdienst

Information security officer

Functie omschrijving

We willen dat iedereen in Nederland kan vertrouwen op de Belastingdienst. Daarom vinden we de basiswaarden verantwoordelijk, geloofwaardig en zorgvuldig ook zo belangrijk. Als information security officer geef je invulling aan deze waarden.

Dit doe je bij de Belastingdienst
Je onderzoekt of er gewerkt wordt volgens de beschreven processen, regels en voorschriften. Zaken als toegangsbeheer, belangenbescherming, kritische processen, risicoanalyses, awareness bij het management en de medewerkers, en de behandeling van incidenten breng jij op orde. Je zorgt voor een goede balans tussen businessbehoefte, de rol van compliance en informatietechnologie waarbij risico’s op het juiste niveau worden voorgelegd. 

Zie jij verbetermogelijkheden voor nog efficiëntere informatiebeveiliging? Dan kom je met praktische voorstellen en advies. In diverse samenwerkingsverbanden met andere dienstonderdelen van de Belastingdienst werk je aan de implementatie van kaders en normen, maar ook aan organisatiebrede vraagstukken. Vervolgens worden conclusies en gemaakte afspraken voorgelegd aan de directies. En hebben collega’s een vraag rondom informatiebeveiliging of integrale beveiliging? Dan kunnen ze voor het antwoord bij jou terecht. Daarnaast adviseer je het management en werk je mee aan bijvoorbeeld de implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid en incidentmanagement.

Een bijzondere baan, omdat …

 • Je een sterke en concrete bijdrage levert aan een juiste en betrouwbare dienstverlening aan belastingplichtigen in ons land. 
 • Je met veel vakgenoten binnen de Belastingdienst schakelt op het gebied van informatiebeveiliging. 
 • Je binnen de Belastingdienst veel ruimte krijgt voor persoonlijke ontwikkeling.
 • We rekening houden met een goede werk-privébalans, bijvoorbeeld door flexibiliteit in thuiswerken en werktijden, en vrijheid in je werk en bijvoorbeeld vakantiedagen.
 • Je grote betrokkenheid en inbreng hebt bij een sterk ontwikkelende organisatie.

Dit zegt een collega over jouw werkomgeving
“Momenteel zetten we de netwerken gericht op databeheersing en security steeds verder op. Jij krijgt de kans om hieraan mee te werken door nu aan te haken. Een mooie uitdaging.”  Maaike, informatiemanager

Functie-eisen

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt wo-werk- en –denkniveau, bij voorkeur op het gebied van bedrijfskunde of securitymanagement, of binnen een vergelijkbaar vakgebied met minimaal drie jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt ervaring met adviseren in een complexe politiek-bestuurlijke omgeving.
 • Je hebt affiniteit met de rol van bedrijfsapplicaties binnen een proces en weet welke risico’s bestaan.
 • Je hebt bij voorkeur gespecialiseerde en brede kennis van integrale beveiliging, het totale bedrijfsvoeringgebied en kennis van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid, het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst - bijzondere informatie, de AVG, het Normenkader Beveiliging Rijkskantoren, Information Risk Assessment Methodology (IRAM), ISO31000 en ISO27001/27002.
 • Je spreekt en schrijft goed Nederlands. 

Jouw competenties

 • organisatiesensitiviteit
 • analyseren
 • overtuigingskracht
 • netwerken
 • omgevingsbewustzijn

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4092,- tot €6045,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

Werk je bij de Belastingdienst en ken je iemand die geschikt is voor deze functie? Word dan ‘medewerver’ door de persoon door te verwijzen naar deze vacature en kom in aanmerking voor een mooie beloning.

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Centrale Werving

Het mooie van deze vacature is dat die openstaat bij verschillende directies binnen de domeinen Informatiehuishouding en Data en Security. Dit betekent dat we niet alleen meerdere nieuwe collega’s zoeken, maar ook dat we tijdens de sollicitatieprocedure samen kijken welke directie het beste bij jou past. Ben je binnen jouw vakgebied op zoek naar specifieke(re) inhoudelijke uitdagingen om jezelf verder te verdiepen? Werk je graag bij een grote directie of gaat je voorkeur uit naar een kleinschaliger werkomgeving? We zijn benieuwd naar jouw persoonlijke wensen en ambities! Is er na het eerste gesprek een positieve indruk van beide kanten? Dan brengen we je graag in contact met een of meerdere directies. Zo kunnen jullie gezamenlijk verkennen of het interessant is om bij ons de volgende stap in je loopbaan te zetten.


Reageer op deze vacature