Belastingdienst

Functioneel beheerder betalingsverkeer

Functie omschrijving

De Belastingdienst ontvangt, verwerkt én verzendt dagelijkse een enorme hoeveelheid (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven. Je kunt je dus wel voorstellen dat daar geavanceerde systemen en applicaties achter zitten. Als functioneel beheerder zorg jij vanuit Apeldoorn dat de systemen waarmee we belastinggelden innen continu probleemloos functioneren.

Dit doe je bij de Belastingdienst
Samen met ongeveer dertig collega’s zorg je voor de tweedelijnsondersteuning van de inningsystemen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je toepassingsgerichte vragen beantwoordt. Ook los je problemen en verstoringen in de systemen op. Je monitort de werking en koppelingen met andere systemen, initieert de nodige acties als je afwijkingen constateert en je formuleert wijzigings- en verbetervoorstellen.

Wat jouw baan extra interessant maakt, is dat je ook deelneemt aan ontwikkeltrajecten voor nieuwe of gewijzigde functionaliteiten. Hiervoor stel je functionele specificaties op, die je beoordeelt en vertaalt naar oplossingen. Jouw inbreng in de begin-, test- én acceptatiefase is noodzakelijk om te zorgen dat de massale (innings)systemen ook na oplevering goed beheerd kunnen worden.

Een bijzondere baan, omdat …

 • Je werkzaamheden veel raakvlakken hebben met die van andere disciplines en werkvelden, waardoor je veel samenwerkt met uiteenlopende collega’s.
 • Je in korte tijd een interessant intern en extern netwerk opbouwt.
 • Je een heel afwisselende baan hebt.
 • Je de kans krijgt om deel te nemen aan boeiende ontwikkeltrajecten. 

Dit zegt een collega over jouw werkomgeving
"Het mooie aan deze rol is dat iedere dag weer een verrassing is. Je werkt dagelijks nauw samen met de ontwikkelaars, testers en ontwerpers om de verdere ontwikkeling van de applicatie te sturen. Daarnaast speel je een actieve rol in de monitoring van de applicaties zodat deze optimaal gebruik kunnen worden door duizenden klanten en het volgende moment ben je druk bezig om een verstoring te verhelpen. Gezien de grote maatschappelijke impact van jouw werkzaamheden ben je altijd bezig met dingen die er écht toe doen." Frenck, functioneel beheerder inning bij de Belastingdienst.

Functie-eisen

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt hbo-niveau.
 • Je hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt aantoonbare kennis van en ervaring met de primaire processen in een grote organisatie.
 • Je hebt goede kennis van en praktijkervaring met BiSL.
 • Je bent bekend met scrum en SAFe. 
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met querytechnieken zoals SAS en SQL. 
 • Je hebt bij voorkeur kennis van Splunk. 

Jouw competenties

 • analyseren 
 • klantgerichtheid 
 • omgevingsbewustzijn 
 • samenwerken 
 • zelfontwikkeling

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2811,- tot €4519,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden. Wij bieden je een inwerkprogramma aan en afhankelijk van je opleiding en werkervaring een opleiding en/of training. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om in deeltijd te werken. Als je deze periode hebt afgerond en bij goed functioneren in de praktijk, krijg je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als je de opleiding niet succesvol afrondt, wordt jouw arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd of niet verlengd. Voor de medewerker van de Belastingdienst geldt dan dat die wordt teruggeplaatst naar zijn oorspronkelijke organisatieonderdeel en wordt belast met werkzaamheden die gelijk of gelijksoortig zijn aan die van de oorspronkelijke functie.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Op woensdag 9 februari vinden de selectiegesprekken plaats. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren. 

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De Directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is verantwoordelijk voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven door het leveren van (fiscale) producten en gegevensdiensten. CAP is ook verantwoordelijk voor de betaalfunctie en de sturing van de massale productieprocessen (regiefunctie voor massale verwerking en beheersing). En om dit goed in te kunnen vullen, is CAP verantwoordelijk voor de integrale productieplanning en productiebeheersing.


Reageer op deze vacature