Senior beleidsmedewerker/projectleider grootschalige zonne-energie

Zoek jij een baan waarmee je echt impact kan maken? Wil je werken in één van de grootste en ambitieuze opgaven van Groningen? Dan is deze functie wellicht iets voor jou!

  

Waarom zoeken wij jou?

Wil jij vooroplopen in de energietransitie in Nederland? In Groningen brengen we dit in de praktijk; het dichtdraaien van de Nederlandse gaskraan, windparken op zee en land, ruimte voor zonne-energie, bloeiende lokale energiecorporaties, nieuwe strategieën voor het elektriciteitsnet van de toekomst, innovatie op het gebied van o.a. de groene waterstof economie. Dit is een greep uit de onderwerpen waar wij als energieteam bij de provincie mee bezig zijn.

De opwekking van duurzame energie is één van de speerpunten uit de Klimaatagenda van de provincie Groningen. Er komen steeds meer initiatieven voor zonneparken op ons af, van kleinschalig tot heel groot. Het is voor ons een belangrijke taak om dit goed te begeleiden. Hierbij willen we de samenleving betrekken en ruimtelijke kwaliteit behouden. We werken hierbij samen met ontwikkelende partijen, medeoverheden, belangenorganisaties en betrokkenen vanuit de samenleving.

Wat ga je doen?

Je werkt samen met een junior beleidsmedewerker en een andere senior beleidsmedewerker/projectleider aan het realiseren van zonneparken in de provincie Groningen. Als senior beleidsmedewerker/projectleider grootschalige Zonne-energie ben je eindverantwoordelijk voor het begeleiden van grootschalige zonneparken in de provincie Groningen. Je werkt aan verschillende projecten en deelt je kennis over de (on)mogelijkheden voor de ontwikkeling van zonneparken binnen de provinciale ruimtelijke kaders. Daarbij is het nodig om interne en externe partijen aan elkaar te verbinden.

De basiswerkzaamheden waaraan vanuit dit team wordt gewerkt zijn beschreven in het Uitvoeringsprogramma Klimaatagenda:

 • In samenwerking met gemeenten begeleiden van de procedures voor (complexe) zonneparken/ zonthermieparken, van gebiedsvisie tot maatwerkmethode en vergunning inclusief het verankeren van 50% lokaal eigendom, ecologie en landschappelijke inpassing.
 • Het opstellen van een integrale Handreiking zonne-energie als uitwerking/antwoord op de evaluatie van het zonbeleid.
 • Samen met gemeenten lokaal eigenaarschap en participatie verder uitwerken en indien nodig hierover lobby richting Rijk voeren.

Daarnaast wordt van alle medewerkers verwacht dat je meedenkt over de ontwikkeling van strategisch beleid en dat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen in het werkveld (bijvoorbeeld door het bijwonen of zelf organiseren van bijeenkomsten).

Wat neem je mee?

Je bent een ambassadeur voor duurzame energieproductie en zonne-energie in het bijzonder. Je zoekt mogelijkheden voor ruimtelijke inpassing van zonne-energie. Aandacht voor de omgeving in het algemeen en lokaal draagvlak in het bijzonder is hiervoor essentieel. Je bent een verbinder en vormt in deze functie de schakel tussen partijen binnen en buiten het provinciehuis. Je ben communicatief sterk en kunt je de taal van omwonenden, ontwikkelaars, bestuurders, planologen, juristen, natuur- en milieuorganisaties, netbeheerders en landschapsarchitecten snel eigen maken. Je hebt oog voor het krachtenveld en de belangen, en je hebt gevoel voor de rol van de provincie daarbinnen.

 • Je beschikt over een WO werk- en denkniveau en hebt een relevante opleiding (bijvoorbeeld Planologie).
 • Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring en affiniteit met het werken bij een overheid, bij voorkeur i.c.m. met energie.
 • Aantoonbare ervaring met duurzame energieprojecten, ruimtelijke ordening, ontwikkelingstrajecten, beleidsvorming en/of omgevingsmanagement is wenselijk.
 • Je bent goed in staat om taakgericht vanuit de provincie te werken. Rolbewustzijn en goede communicatievaardigheden zijn daarbij essentieel.
 • Jouw competenties zijn onder andere: integraal en gestructureerd werken, netwerkvaardigheid, organisatiesensitief, klantgerichtheid, organiserend vermogen, omgevingssensitief en doelgericht handelen.
 • Je bent een teamplayer die voor gezamenlijk succes gaat en kunt dit onderbouwen met voorbeelden.

Dit bieden wij

De provincie Groningen is ambitieus en kan het beste haar ambities verwezenlijken als haar medewerkers gedreven en betrokken zijn en dat ook blijven. Zo werken we optimaal samen aan en mooie provincie. Ontdek wat wij jou te bieden hebben:

 • Een leuke, tijdelijke functie voor de duur van 2 jaar. In principe biedt deze functie geen uitzicht op vast, maar in overleg is ondertussen (intern en extern) verder solliciteren wel mogelijk.
 • Een werkweek van 32 uren per week, inclusief 3,2 uren opbouw ATV per week. Meer uren is bespreekbaar, minder niet;
 • Een bruto voltijd maandsalaris tussen de € 3.506,- en € 5.008,- (functieschaal 11). Het precieze bedrag stemmen we af op jouw kennis en ervaring;
 • Individueel Keuze Budget van 22,37% bovenop je salaris;
 • Woon-werk vergoeding van 75% op je OV kosten.
 • Persoonlijke ontwikkeling vinden wij belangrijk. Daarom ontvang je een persoonlijk ontwikkelbudget van € 5.000,- voor vijf jaren.

 

Informatie

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met de programmamanagers Energie

Desmond de Vries, tel. 06-15068210 of Sophie Jongeneel, tel. 06-150681833. Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Madelief Kiel, Recruiter, 0615068230.

Goed om te weten

 • Deze vacature staat intern en extern open.
 • Solliciteren kan tot en met 11 april 2021 deze link.
 • Na deze datum hoor je of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De gesprekken vinden plaats op 20 april en zijn digitaal. Het kan zijn dat we jou voor het sollicitatiegesprek vragen een casus uit te werken. 
 • Daarna kan een fysiek gesprek volgen ter bevestiging van de klik.
 • Het navragen en opvolgen van referenties kan onderdeel uitmaken van de procedure.