Projectleider Windenergie

Zoek jij een baan waarmee je echt impact kan maken? Wil je werken in één van de grootste en ambitieuze opgaven van Groningen? Dan is deze functie wellicht iets voor jou!

Projectleider Windenergie

(0,8-1 fte - 2 jaar)

         

 Waarom zoeken wij jou?

Wil jij vooroplopen in de energietransitie in Nederland? In Groningen brengen we dit in de praktijk; het dichtdraaien van de Nederlandse gaskraan, windparken op zee en land, ruimte voor zonne-energie, bloeiende lokale energiecoöperaties, nieuwe strategieën voor het elektriciteitsnet van de toekomst, innovatie op het gebied van o.a. de groene waterstofeconomie. Dit is een greep uit de onderwerpen waar wij als energieteam bij de provincie mee bezig zijn.

De opwekking van duurzame energie is één van de speerpunten uit de Klimaatagenda van de provincie Groningen. Windenergie zal daar een belangrijke bijdrage aan moeten leveren. Daarbij richten wij ons allereerst op het realiseren van de afgesproken taakstelling Wind op Land en daarnaast het ontwikkelen van beleid voor nieuwe windinitiatieven. Het is voor ons een belangrijke taak om de (ruimtelijke) ontwikkeling van windparken zorgvuldig te begeleiden. Dit doe je niet alleen, maar samen met het windteam bestaande uit één à twee andere beleidsmedewerkers. Ook werken wij hierbij samen met ontwikkelende partijen, medeoverheden, energiecoöperaties, omwonenden en andere stakeholders.  

Wat ga je doen?

Jij wordt verantwoordelijk voor het zorgvuldig begeleiden van het realiseren van verschillende windprojecten. Hierbij kun je denken aan de (planologische) procedures en het inzetten van jouw kennis over de (on)mogelijkheden voor de ontwikkeling van windparken binnen de provinciale ruimtelijke kaders. Hiervoor onderhoud je nauw contact met interne afdelingen en externe partijen.

 • Je bent (samen met je collega projectleider) en ondersteuner verantwoordelijk voor het realiseren van de opdracht Wind op Land.
 • Je adviseert de bestuurder in besluiten omtrent het realiseren van windprojecten. Je bent helemaal op de hoogte van de ontwikkelingen en daardoor adviseer je pro-actief.
 • Je gaat om tafel met alle partijen die betrokken zijn binnen de projecten, zowel intern al extern.
 • Je onderhoudt contacten en werkt samen met alle relevante partijen in de omgeving.

De werkzaamheden waaraan vanuit dit team worden gewerkt, en die staan beschreven in het Uitvoeringsprogramma Klimaatagenda zijn:

 1. Realiseren taakstelling Wind op Land, inclusief gebiedsfondsen, klankbordgroepen en eventueel dorpsmolens.
 2. Verkennen en begeleiden van ruimtelijke procedures voor nieuwe windparken, zoals Eemshaven-West en mogelijk Westpoort en/of Roodehaan.
 3. Een projectplan uitwerken voor het uitschakelen van de obstakelverlichting op windturbines op basis van naderingsdetectie.

Daarnaast wordt van alle medewerkers verwacht dat ze vakinhoudelijke bijdragen leveren aan en meedenken over de ontwikkeling van strategisch beleid en dat ze op de hoogte blijven van ontwikkelingen in het werkveld (bijvoorbeeld door het bijwonen of zelf organiseren van bijeenkomsten).

 

Wat neem jij mee?

Je bent een ambassadeur voor duurzame energieproductie en windenergie in het bijzonder. Je hebt kennis en ervaring op het gebied van ruimtelijke ordening. Daarnaast heb je aandacht voor de omgeving in het algemeen, lokaal draagvlak in het bijzonder en een goed gevoel voor de politieke kant van dit dossier.

Je bent een verbinder en vormt in deze functie de schakel tussen partijen binnen en buiten het provinciehuis. Je ben communicatief sterk en kunt je de taal van ontwikkelaars, bestuurders, planologen, juristen, omwonenden en andere belanghebbenden snel eigen maken. Je hebt oog voor het krachtenveld en de verschillende belangen die er spelen, en je hebt gevoel voor de rol van de provincie daarbinnen.

 

 • Je beschikt over een WO werk- en denkniveau en hebt een relevante opleiding (bijvoorbeeld Planologie of Omgevingsrecht).
 • Je hebt relevante werkervaring op het gebied van windenergie en/of de WABO. In combinatie met een rol bij een politiek bestuurlijke organisatie is dit een pré.  
 • Je bent goed in staat om taakgericht vanuit de provincie te werken. Rolbewustzijn, kennis van ruimtelijke ordening en uitstekende communicatievaardigheden zijn daarbij essentieel.
 • Daarnaast beschik je over de volgende competenties: integraal en gestructureerd werken, netwerkvaardigheid, organisatie- en omgevingssensitief, klantgerichtheid, organiserend vermogen, zorgvuldig en doelgericht handelen.
 • Je bent een teamplayer die voor gezamenlijk succes gaat en kunt dit onderbouwen met voorbeelden.

 

Dit bieden wij!

De provincie Groningen is ambitieus en kan het beste haar ambities verwezenlijken als haar medewerkers gedreven en betrokken zijn en dat ook blijven. Zo werken we optimaal samen aan en mooie provincie. Ontdek wat wij jou te bieden hebben:

 • Een werkweek van 32-40 uur per week, inclusief opbouw ATV;
 • Een arbeidsovereenkomst Voor twee jaren; 
 • Een bruto voltijd maandsalaris tussen de € 3.506,- en € 5.708,- (afhankelijk van relevante kennis en ervaring) in functieschaal 11 of 12;
 • Individueel Keuze Budget van 22,37% bovenop je salaris;
 • Woon-werk vergoeding van 75% op je OV kosten.
 • Persoonlijke ontwikkeling vinden wij belangrijk. Daarom ontvang je een persoonlijk ontwikkelbudget van € 5.000,- voor vijf jaren.
 • En een goede werksfeer in een team met fijne collega's!

Antwoord op jouw vragen

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met de programmamanagers Energie

Desmond de Vries, tel. 06-15068210 of Sophie Jongeneel, tel. 06-150681833. Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Babeth Krijgsheld, HR adviseur, 0653103409.

De procedure

 • Wij zetten deze vacature in en extern uit.  
 • Solliciteren kan tot en 1 maart 2021 via deze link;
 • Na deze datum laten wij je per mail weten of je wordt uitgenodigd voor een digitaal gesprek. De gesprekken worden gehouden in de week van 8 maart. Daarna kan een fysiek gesprek volgen ter bevestiging van de klik.
 • Het navragen en opvolgen van referenties kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Beste intermediairs. Acquisitie voor Werving &   Selectie kan op prijs worden gesteld! Neem hiervoor contact op met Babeth   Krijgsheld.