Vergunningverlener team groene regelgeving (32-36 uur)

Wij zorgen voor de bescherming van de mooie Friese natuur
Wy binne provinsje Fryslân. Wa bisto?

“De functie vergunningverlener klinkt misschien saai, maar wist je dat geen dag hetzelfde is? Want het ene moment ben je bezig met de handhaving voor dierenverblijfplaatsen en het andere moment buig je, je over een situatieverbetering van beschermde vogels. Om je vervolgens weer te verdiepen in het stikstofdossier, het waddengebied of de organisatie van een groot evenement. Hierdoor blijven we continue leren, houden we ons bezig met actuele en maatschappelijk thema’s, en kunnen we een mooie bijdrage leveren op bijvoorbeeld ecologisch, juridisch en politiek gebied”.

Provincie Fryslân
Provinsje Fryslân

De provincie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wet natuurbescherming. Als vergunningverlener behandel je vanuit zowel inhoudelijk als juridisch oogpunt vergunning- en ontheffingsaanvragen in het kader van de Wet natuurbescherming. Je beoordeelt aanvragen en de bijbehorende onderzoeksrapporten en berekeningen, je wint de nodige adviezen in bij andere onderdelen van de organisatie en weet de inbreng van andere disciplines op juiste waarde te schatten. Ons doel is om proactief mee te denken in de uitvoering van de Wet Natuurbescherming, de aanvragen zorgvuldig te beoordelen/toetsen en pragmatisch en betrouwbaar te werken zodat;

 1. De natuur in Fryslân beschermd wordt, behouden blijft, zich waar nodig herstelt en kan ontwikkelen;
 2. Initiatiefnemers hun maatschappelijke ontwikkelingen met behoud van natuurwaarden kunnen realiseren;
 3. Natuur, landschap en economie in harmonie kunnen groeien en bloeien.

Functie en team met impact
Funksje en team mei impact


Team Groene regelgeving bestaat op dit moment uit zo’n 35 medewerkers waarvan er 25 als vergunningverlener werkzaam zijn. Een aantal is specialist op één of meerdere aandachtgebieden. Denk hierbij aan: gebiedsbescherming, stikstof, soortenbescherming en houtopstanden. Maar het mooie is dat je in ons team ook de kans krijgt vergunningsaanvragen op te pakken waar je minder bedreven in bent. Hierdoor leer je continu, zijn de lijntjes kort en zorgen we samen voor de beste oplossing of vertaling naar de Mienskip.

Naast de 25 vergunningverleners werken er in ons team ook 5 juristen, 5 ondersteunende collega’s, een ecoloog en worden we aangestuurd door onze teamleiders Antje en Josiene. Met elkaar hebben we veel expertise in huis, een mooie mix qua leeftijden en veel werkplezier. We kunnen zeggen dat dit ons een sterk team maakt en we staan er nooit alleen voor. In deze baan zul je enorm veel kennis en ervaring opdoen van wet- en regelgeving en kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van Natura2000 gebieden en soorten. Hoe groot of hoe klein het dossier ook is; we doen het in belang van de natuur!


Het werk in de praktijk
It wurk yn de praktyk

We zoeken vergunningverleners voor de sub-teams gebieden, soorten, schade en beheer en stikstof. Hiernaast zijn houtopstanden en wadlopen ook nog onderdeel van team Groene regelgeving. In de functie van vergunningverlener houden wij ons in de breedste zin bezig met de volgende werkzaamheden:

 • Je beoordeelt de vergunning- en ontheffingsaanvragen op basis van bepalingen uit de Wet Natuurbescherming en de daarbij horende verordeningen, maar ook maatschappelijke en bestuurlijke standpunten weeg je mee;
 • Je stemt af met de collega’s van toezicht en handhaving en bewaakt de integraliteit van de vergunningverlener en de samenhang met het provinciale beleid;
 • Afspraken over bijvoorbeeld stikstofbeleid, beheer en schadebestrijding kunnen snel veranderen. Kaders moeten hierdoor steeds opnieuw gesteld worden, waardoor een aanvraag over het algemeen meer tijd kost dan voorheen. Iedere aanvraag is uniek;
 • Je bent voortdurend aan het schakelen tussen overleggen, telefoontjes, uitzoeken en beoordelen. Maar jij kunt prioriteren en zorgt ervoor dat je met het team zowel vragen beantwoordt als tijdig besluiten de deur uit krijgt.

Wie ben jij?
Wa bist do?

We kijken uit naar versterking voor ons team. Als vergunningverlener beschik je over een duidelijke mening, communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Je bent een teamplayer, krijgt energie van netwerken binnen en buiten de organisatie en je wilt graag leren van anderen. Je bent ondernemend en staat open voor werken in een politiek-bestuurlijke omgeving. Hiernaast beschik je over:

 • Hbo werk- en denkniveau en bijvoorbeeld een opleiding ecologie, biologie, bos-, natuur- en landschapsbeheer, planologie en/of bouwkunde of rechten;
 • Bij voorkeur ervaring met vergunningverlening;
 • Bij voorkeur ervaring met de Wet Natuurbescherming;
 • Voor het stikstofdossier is kennis van Aerius mooi meegenomen.

Ben je junior of juist senior binnen dit mooie vakgebied? Heb je affiniteit met soortenbescherming, het stikstofdossier of schadebestrijding? Of lijkt het je uitdagend om bij te dragen aan het realiseren van een groot sportevenement, OEROL op Terschelling of The Passion? Wij gaan graag met jou in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en waar jij blij van wordt!

Wat bieden wij
Wat biede wy

Je gaat werken binnen het enthousiaste team groene regelgeving. Een team dat zich bezig houdt met diverse actuele thema’s en waar geen dag hetzelfde is! Er is bij de provincie Fryslân veel ruimte voor je eigen inbreng, kennis en expertise, met veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Verder:

 • Salaris van minimaal € 3.385,60 en maximaal € 4.778,94 (schaal 10) bruto per maand, bij een 36-urige werkweek, afhankelijk van ervaring en opleiding. Ben je junior in deze functie, dan start je in schaal 9;
 • Bovenop jouw salaris ontvang je 22% individueel keuzebudget. Dit individueel keuzebudget kun je bijvoorbeeld inzetten voor extra verlof, fietsplan, bedrijfsfitness, lidmaatschappen van vakbonden, of gebruiken als extra spaarpot;
 • Een persoonlijk opleidingsbudget van € 5.000;
 • Een jaarcontract voor 32-36 uur met de intentie tot verlenging naar een vast dienstverband;
 • Een informele en persoonlijke werksfeer, met veel ruimte voor eigen inbreng, en doorgroeimogelijkheden.


Reageren
Reagearen

Pas je in dit profiel en is je belangstelling gewekt? Dan ontvangen wij graag je CV en motivatie. Hierna nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op, om alvast telefonisch met je kennis te maken.

Meer informatie
Mear ynformaasje

Als je nog vragen hebt over deze functie kun je contact opnemen met Josiene van der Woude via 06 31965482 of met Antje Tack via 06-54786803. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, neem dan contact met Femke Aalbers, stagiaire recruitment, via 06-46891891 of mail naar f.aalbers@fryslan.frl.

Fryslân heeft een uitgesproken eigen identiteit en die koesteren we. Daarom is tweetaligheid bij Provincie Fryslân een basisprincipe. Foar dy ek?