Betrokken juridisch onderzoeker

Oordeel jij eerlijk over overheidsbeleid? Maak jij een perfecte juridische analyse en inspireer jij hiermee je niet-juridische collega’s? Doe jij graag onderzoek? Kun jij heldere conclusies trekken die stevig onderbouwd zijn én relevant voor de praktijk? Kom dan bij ons werken! 

Wij zoeken een 

Betrokken juridisch onderzoeker (m/v/x)

(voor 16 tot 40 uur per week)

 
Wat bereiken de drie Noordelijke provincies met hun beleid, houden ze zich aan de wet en geven ze niet te veel geld uit? Dat zijn in de kern de vragen die de Noordelijke Rekenkamer voortdurend beantwoordt. Abstracter geformuleerd: wij brengen provinciale bestuursprocessen en beleidsprestaties nauwkeurig in kaart en we toetsen die vervolgens aan beleidsdoelstellingen, bevoegdheden, wettelijke normen en eisen van doelmatigheid en doeltreffendheid. We hebben daarbij behoefte aan juridische expertise en zoeken daarom een gedreven juridische collega die graag in kleine multidisciplinaire teams werkt. Als onderzoeker verricht je onderzoek ten behoeve van het College van de Noordelijke Rekenkamer. 

Je werkt zowel zelfstandig als in prettige samenwerking met collega’s. Jouw werk bestaat uit het:

 • nauwkeurig analyseren van wettelijke kaders, beleidsplannen, uitvoeringsbesluiten en netwerken van publieke en private organisaties;
 • mede opzetten en uitvoeren van onderzoek
 • mede presenteren van onderzoek aan Provinciale Staten;
 • inschatten van politiek-bestuurlijke verhoudingen en van de verhouding tussen overheden (vertrekkend vanuit de positie van het middenbestuur);
 • toepassen van methoden van juridisch onderzoek, veelal in combinatie met sociaalwetenschappelijk onderzoek;
 • loyaal werken in een klein multidisciplinair team. 

Wij vragen

 • afgeronde academische opleiding, bij voorkeur in het publiekrecht;
 • kennis van publiekrecht en privaatrecht, waaronder ondernemingsrecht;
 • aantoonbare interesse en ten minste drie jaar ervaring in het opzetten en doen van onderzoek;
 • analytisch vermogen, vooral tot het nauwgezet analyseren van wettelijke kaders en beleidsplannen en -uitvoering;
 • aantoonbare vaardigheid in toegankelijk schriftelijk rapporteren;
 • aantoonbare belangstelling voor juridisch beleidsonderzoek;
 • enthousiasme om zowel zelfstandig als in teamverband te werken.

Je hoeft geen ervaring te hebben met rekenkameronderzoek; het mag natuurlijk wel. 

Wij bieden

Je komt te werken binnen het bureau van de Noordelijke Rekenkamer: een klein multidisciplinair team van onderzoekers, ondersteund door een officemanager en geleid door een directeur-secretaris. Het is een hecht team, in velerlei opzichten divers, waar niet alleen serieus gewerkt wordt maar ook ruimte is voor humor. De teamleden respecteren en waarderen verschillende ideeën, achtergronden en aandachtsgebieden. De rekenkamer is ingesteld door Provinciale Staten van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en functioneert nadrukkelijk onafhankelijk. Wij werken in een mooi deel van Assen, tegen de binnenstad aan.

Arbeidsvoorwaarden: wij bieden schaal 11 van de provinciale cao (maximaal € 73.554,-- per jaar, inclusief IKB, bij voltijdsaanstelling); afhankelijk van je ervaring krijg je een concreet aanbod. De aanstelling is vooralsnog voor één jaar, met uitzicht op verlenging. Er is veel ruimte voor flexibiliteit, persoonlijke ontwikkeling, scholing, deels thuiswerken en vitaliteit. 

Meer weten?

 • Raadpleeg de website van de Noordelijke Rekenkamer voor het onderzoeksprogramma, de werkwijze, het college, de medewerkers, recente rapporten en persberichten: www.noordelijkerekenkamer.nl.
 • Neem contact op met de directeur-secretaris van de Noordelijke Rekenkamer, dr. Linze Schaap, l.schaap@noordelijkerekenkamer.nl / 06-13006632. 

Interesse?

 • Stuur je motivatiebrief met cv vóór 8 november 2021 aan onze officemanager, Ingeborgh Petri-Bezemer, via i.bezemer@noordelijkerekenkamer.nl.
 • De selectie gebeurt in twee ronden, met inbreng van steeds een ander deel van het team. De gesprekken in de eerste ronde vinden plaats op 11 november a.s. Voor een geselecteerd aantal kandidaten volgt dan op 18 november een tweede gesprek. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature zal geen positieve gevolgen hebben