Toezichthouder milieu

Verantwoordelijkheid én flexibiliteit, veel op pad, een geweldig team om je heen en iedere dag weer even uitdagend en afwisselend. En dat allemaal voor een veilige en schone leefomgeving! Zin in zo’n baan? Wij hebben meerdere vacatures in de functie van toezichthouder milieu op verschillende niveaus; van beginnend tot zeer ervaren.

Door het uitvoeren van toezicht en de inzet van handhaving zorg jij ervoor dat de wet- en regelgeving door bedrijven wordt nageleefd. Je werkt hierbij als spin in het web samen met de collega’s binnen de omgevingsdienst, zoals vergunningverleners, milieuspecialisten en juridisch adviseurs. Maar ook onze externe handhavingspartners weet je te vinden. Kortom een baan met veel verschillende contacten en belangen!

Wat ga je bij ons doen?

Als toezichthouder milieu bezoek je bedrijven en controleer je hun activiteiten op naleving van de voorschriften die van toepassing zijn. Je benadert bedrijven op een positieve, misschien zelfs coachende manier. Maar lastige situaties ga je niet uit de weg. Je durft handhavend op te treden als het nodig is. Als toezichthouder milieu I en II voer je controles uit bij (kleine) MKB bedrijven. In deze functies leer je het vak goed kennen, om vervolgens na verloop van tijd door te kunnen stromen naar toezichthouder III of een specialisme. Als toezichthouder III controleer je grotere (vergunning verplichte) bedrijven.


Je takenpakket is divers:

  • Je voert controles uit waarbij je de organisatie van bedrijven van verschillende kanten bekijkt. Als het nodig is neem je met overtuigingskracht maatregelen. Conflicten ga je niet uit de weg, maar los je samen op. Altijd doortastend en met respect voor de ander.
  • Het opvolgen van meldingen van bedrijven en klachten van omwonenden is ook een belangrijk onderdeel van je werk. De bestuurlijke en technische onderwerpen weet je in begrijpelijk taal over te brengen.
  • Daarnaast houd je administratief toezicht op basis van openbare en bedrijfsspecifieke documenten.
  • Je maakt risicoanalyses en vertaalt deze naar bedrijfsspecifieke toezicht- of afvalwaterpreventieplannen met risico’s, beoordelingspunten en bijbehorende toezichtmethode.

Wat bieden wij jou?


We bieden je een leuke afwisselende baan waarbij je zowel in het veld als op kantoor werkt. Je maakt deel uit van het team Toezicht & Handhaving Milieu dat bestaat uit 30 enthousiaste professionals. Onze werksfeer is informeel; we helpen elkaar graag en de lijnen zijn kort. Door flexibele werktijden kun je thuiswerken combineren met samenwerken op kantoor. En natuurlijk denken we ook aan ontwikkeling. We bieden volop mogelijkheden om je kennis op peil te houden en door te ontwikkelen.

  • Het salaris (afhankelijk van opleiding, kennis en ervaring) is gebaseerd op schaal 8 en 9 van de Cao SGO. Het bruto maandsalaris van deze schalen varieert tussen € 2.581,- en € 4.208,-.
  • De Omgevingsdienst Groningen kent aanloop-en functieschalen.
  • Bovenop je salaris ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris.
  • Het IKB kan (maandelijks) ingezet worden voor bijvoorbeeld het kopen van vakantiedagen, het aanschaffen van een fiets of het uitruilen van woon-werkkilometers.

Wie ben jij?

Jij weet om te gaan met verschillende soorten overtredingen en overtreders. Je functioneert goed in een dynamische omgeving en je bent je ervan bewust dat een diplomatieke benadering de beste vruchten afwerpt.

  • Voor een schaal 8 functie beschik je over een afgeronde mbo-opleiding, 2 jaar relevante werkervaring en heb je basiskennis van actuele wet- en regelgeving op het gebied van milieu en veiligheid. Denk hierbij aan luchtemissies, industrielawaai, richtlijnen bodembescherming en energiebesparende methodieken.
  • Voor een schaal 9 functie heb je naast je afgeronde mbo-opleiding, relevante werkervaring óók aantoonbaar hbo werk- en denkniveau en kennis van actuele wet- en regelgeving op het gebied van milieu en veiligheid.

Heb je nog geen ervaring?

Beschik je nog niet over de gevraagde vereisten, maar wél over een passende achtergrond, competenties en ambities? Stuur ons dan vooral ook je motivatie. Als kennisorganisatie bieden we volop mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Wij gaan daarover graag met je in gesprek! Want als startend toezichthouder sta je bij ons niet alleen. Wij zorgen voor vakinhoudelijke opleidingen en trainingen. Een ervaren collega begeleidt jou als 'buddy' tijdens je ontwikkeling richting toezichthouder. Persoonlijke en professionele ontwikkeling bespreken jullie met elkaar. Samen bepalen jullie welke opleidingen en trainingen je gaat volgen en welke volgende stap het beste is voor jouw groei. Is dat geen mooi perspectief?

Wie zijn wij?

Als omgevingsdienst zorgen we in de regio Groningen voor de toepassing en de naleving van de milieuwet- en regelgeving. Dit doen we door het verlenen van vergunningen, het houden van toezicht en handhaving als dat nodig is. Ook geven wij specialistisch advies. Met ons werk hebben wij impact op thema’s die dagelijks in de krant staan, zoals stikstof, energie, lucht en geluid.

Werken bij de Omgevingsdienst Groningen betekent werken bij een jonge, betrokken organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want we hebben te maken met een sterk veranderende omgeving waarin volop wordt geïnvesteerd en het milieu steeds meer aandacht krijgt. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken over de bouw van windmolens en de inzet van waterstof. Maar ook aan het stikstofdossier en de beperking van uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen.

Onze collega’s hebben oog voor alle belangen en moeten daarin continu de juiste afweging maken. In alles wat wij doen dragen we bij aan een veilige en schone leefomgeving. Dat is onze missie. En hier werken we met ruim 250 professionals hard aan.

Ben je enthousiast?


Solliciteer dan door op onderstaande knop te klikken. Wanneer een geschikte kandidaat zich aanmeldt, kan op korte termijn een gesprek worden ingepland.

Heb je een vraag over de vacature? Sander Knoop, teamleider Toezicht & Handhaving Milieu, staat je graag te woord via 06 469 366 12.

Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure? Bel dan op maandag of vrijdagochtend met P&O-adviseur Marijke Stuyt via het nummer 06 469 449 32.

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern verspreid, waarbij interne kandidaten met voorrang zullen worden behandeld.

We hebben begrip voor acquisitie, maar zullen daar niet op ingaan.

Solliciteren