Toezichthouder agrarisch

Wil jij meewerken aan de duurzame ontwikkeling van onze regio? En met je werk bijdragen aan veilige en schone omgeving? Dit is je kans! Als toezichthouder agrarisch is iedere dag weer even uitdagend en afwisselend. Je bent veel op pad, kunt je eigen werk indelen en hebt een geweldig team om je heen. Zin in zo’n baan? Solliciteer en wie weet werk jij binnenkort met ons mee aan het beschermen van de leefomgeving!

Door het uitvoeren van toezicht en de inzet van handhaving zorg jij ervoor dat de wet- en regelgeving door bedrijven wordt nageleefd. Je werkt hierbij als spin in het web samen met de collega’s binnen de omgevingsdienst, zoals vergunningverleners, milieuspecialisten en juridisch adviseurs. Maar ook onze externe handhavingspartners weet je te vinden. Kortom een baan met veel verschillende contacten en belangen!

Wat ga je bij ons doen?

Als toezichthouder agrarisch bezoek je intensieve veehouderijen en grote melkveebedrijven en controleer je hun activiteiten op naleving van de voorschriften die van toepassing zijn. Je benadert bedrijven op een positieve, misschien zelfs coachende manier. Maar lastige situaties ga je niet uit de weg.

Je takenpakket is divers:

 • Je voert controles uit waarbij je de organisatie van veehouderijen en melkveebedrijven van verschillende kanten bekijkt. Als het nodig is durf je handhavend op te treden.
 • Je maakt risicoanalyses en vertaalt deze naar bedrijfsspecifieke toezichtplannen met risico’s, beoordelingspunten en bijbehorende toezichtmethode.
 • Het opvolgen van meldingen van bedrijven en klachten van omwonenden is ook een belangrijk onderdeel van je werk. De bestuurlijke en technische onderwerpen weet je in begrijpelijk taal over te brengen.
 • Daarnaast houd je administratief toezicht op basis van openbare en bedrijfsspecifieke documenten. Hierbij beoordeel je ook rapporten die naar aanleiding van een vergunning moeten worden ingediend.

Wat bieden wij jou?

Je maakt deel uit van het team Toezicht & Handhaving Milieu dat bestaat uit 30 enthousiaste professionals. Onze werksfeer is informeel; we helpen elkaar graag en de lijnen zijn kort. Door flexibele werktijden kun je thuiswerken combineren met samenwerken op kantoor. En natuurlijk denken we ook aan ontwikkeling. We bieden volop mogelijkheden om je kennis op peil te houden en door te ontwikkelen.

 • Het salaris (afhankelijk van opleiding, kennis en ervaring) is gebaseerd op schaal 10 van de Cao SGO met een bruto maandsalaris tussen de € 3.090,- en € 4.671,-.
 • De Omgevingsdienst Groningen kent aanloop-en functieschalen.
 • Bovenop je salaris ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris.
 • Het IKB kan (maandelijks) ingezet worden voor bijvoorbeeld het kopen van vakantiedagen, het aanschaffen van een fiets of het uitruilen van woon-werkkilometers.

Wie ben jij?

Je wilt meer vrijheid en zelfstandigheid. Meedenken over nieuwe milieudoelen met als hoofddoel: werken aan de duurzame ontwikkeling van een hele regio. Dát is wat jou drijft.

 • Je weet om te gaan met verschillende soorten overtredingen en overtreders. Je bent je ervan bewust dat een diplomatieke benadering de beste vruchten afwerpt.
 • Je hebt een afgeronde hbo-opleiding en minimaal 3 jaar relevante werkervaring in de agrarische sector.
 • Jouw parate kennis over relevante wetten, regels en besluiten maakt dat je zelfbewust en daadkrachtig optreedt. Denk hierbij aan Europese milieurichtlijnen, IPPC regelgeving, Wet en de regeling Ammoniak en veehouderij, Wet geurhinder en veehouderij, Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij etc.
 • Je beoordeelt meldingen van ongewenste situaties gedegen en geeft gericht advies.
 • Als het nodig is neem je met overtuigingskracht maatregelen. Conflicten ga je niet uit de weg, maar los je samen op. Altijd doortastend en met respect voor de ander.

Heb je nog geen ervaring?

Beschik je nog niet over de gevraagde vereisten, maar wél over een passende achtergrond, competenties en ambities? Stuur ons dan vooral ook je motivatie. Als kennisorganisatie bieden we volop mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Wij gaan daarover graag met je in gesprek!

Want als startend toezichthouder sta je bij ons niet alleen. Wij zorgen voor vakinhoudelijke opleidingen en trainingen. Een ervaren collega begeleidt jou als 'buddy' tijdens je ontwikkeling richting toezichthouder. Persoonlijke en professionele ontwikkeling bespreken jullie met elkaar. Samen bepalen jullie welke opleidingen en trainingen je gaat volgen en welke volgende stap het beste is voor jouw groei. Is dat geen mooi perspectief?

Wie zijn wij?

Als omgevingsdienst zorgen we in de regio Groningen voor de toepassing en de naleving van de milieuwet- en regelgeving. Dit doen we door het verlenen van vergunningen, het houden van toezicht en handhaving als dat nodig is. Ook geven wij specialistisch advies. Met ons werk hebben wij impact op thema’s die dagelijks in de krant staan, zoals stikstof, energie, lucht en geluid.

Werken bij de Omgevingsdienst Groningen betekent werken bij een jonge, betrokken organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want we hebben te maken met een sterk veranderende omgeving waarin volop wordt geïnvesteerd en het milieu steeds meer aandacht krijgt. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken over de bouw van windmolens en de inzet van waterstof. Maar ook aan het stikstofdossier en de beperking van uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen.

Onze collega’s hebben oog voor alle belangen en moeten daarin continu de juiste afweging maken. In alles wat wij doen dragen we bij aan een veilige en schone leefomgeving. Dat is onze missie. En hier werken we met ruim 250 professionals hard aan.

Ben je enthousiast?


Solliciteer dan door op onderstaande knop te klikken. Wanneer een geschikte kandidaat zich aanmeldt, kan op korte termijn een gesprek worden ingepland.

Heb je een vraag over de vacature? Sander Knoop, teamleider Toezicht & Handhaving Milieu, staat je graag te woord via 06 469 366 12.

Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure? Bel dan met P&O-adviseur Marijke Stuyt op maandag of vrijdagochtend via het nummer 06 469 449 32.

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern verspreid, waarbij interne kandidaten met voorrang zullen worden behandeld.

We hebben begrip voor acquisitie, maar zullen daar niet op ingaan.

Solliciteren