Docent Onderzoeker Werktuigbouwkunde Emmen

De vraag naar goed opgeleid technisch personeel neemt alsmaar toe. Wil je een grondige bijdrage leveren aan de kwaliteit van het technisch onderwijs in Noord-Nederland én aan de maatschappelijke opdracht van het hbo? Ben je de schakel tussen het onderwijs en het werkveld en wil je participeren in onderzoek? 

Wie zoeken we 

Wij zoeken iemand die heel graag zijn of haar kennis wil delen met de nieuwe generatie Werktuigbouwkundigen. Iemand die initiatief toont, energie geeft en creëert en hiermee het beste uit onze studenten haalt. De omvang van het dienstverband is in overleg te bepalen.  

We zullen ons eerst even voorstellen 

Door te doen gebeurt het. Daar geloven we in bij NHL Stenden Hogeschool. Wij geven onze studenten de kans om hun talenten optimaal te ontwikkelen. In een uitdagende leeromgeving geven zij zelf richting aan hun studie en professionele groei. We hebben sterke banden met bedrijven en instellingen. Als internationale multi-campus-hogeschool stimuleren we onze studenten om verder te kijken dan hun eigen vakgebied en zo nieuwe kennis te ontwikkelen en te participeren in innovatieve projecten. We creëren een ontmoetingsplaats waar kennisstromen en culturen samenkomen en waar nieuwe verbindingen met het werkveld tot stand komen. Op ambitieuze wijze zorgt NHL Stenden Hogeschool voor kennis die werkt! 

Waar ga je aan de slag 

De afdeling Werktuigbouwkunde in Emmen verzorgt binnen de Academie Technology & Innovation van NHL Stenden Hogeschool een voltijd HBO-bacheloropleiding in Werktuigbouwkunde. De opleiding in Emmen heeft circa 65 studenten en 6 medewerkers. Naast het verzorgen van onderwijs, is de opleiding in samenwerking met de verschillende kenniscentra van NHL Stenden Hogeschool betrokken bij het uitvoeren van onderzoek, advieswerk en scholing voor bedrijven en overheden (o.a. op het gebied van Circular Plastics en Smart Sustainable Manufacturing). We stimuleren docenten om deel te nemen aan onderzoeksprojecten als docent/onderzoeker. De studenten leren veel in projecten in onze zogenaamde ‘ateliers’: met echte opdrachtgevers uit bedrijfsleven en onderzoeksgroepen leren we studenten te functioneren in de context van een ingenieursbureau en dragen begeleidende docenten bij aan hun competentie ontwikkeling én inhoudelijke expertise.  

Wat ga je doen 

De kern van je werk als docent Werktuigbouwkunde is het uitvoeren van onderwijs binnen de opleiding. Je geeft lessen volgens ons Design Based Education onderwijsconcept lessen, werkcolleges en neemt toetsen af in diverse vakken in het werktuigbouwkundig domein zoals CAD-ontwerpen, werktuigonderdelen, thermodynamica, mechanica, sterkteleer, productietechniek, industriële automatisering, (in overleg afhankelijk van je expertise). Daarnaast begeleid je stagiairs en afstudeerders, beoordeel je opdrachten van studenten in engineeringprojecten, en coach je studenten tijdens hun studieloopbaan. Ook heb je als docent een verbindende rol tussen de academie, de hogeschool en het werkveld. Je bent onderdeel van een professioneel en resultaatverantwoordelijk docententeam en lid van commissies of werkgroepen rond de organisatie en ontwikkeling van het onderwijs. 

Als docent/onderzoeker werk je mee aan de uitvoering van (onderzoeks)projecten voor bedrijven en instellingen of participeer in onderzoek van een van onze lectoraten of onderzoeksgroepen 

Je levert een deskundige bijdrage aan de onderwijsontwikkeling en onderwijsuitvoering voor de opleiding Werktuigbouwkunde gebaseerd op het onderwijsconcept ‘Design Based Education’, onder meer in samenwerking met het werkveld en de onderzoeksgroepen. In dit onderwijsconcept worden theorie en praktijk steeds verder geïntegreerd. Het frontaal lesgeven maakt daardoor steeds meer plaats voor het coachen van studenten in een vraag gestuurde leerroute. 

Wij zoeken iemand die: 

 • Mastergeschoold is in de Werktuigbouwkunde, Natuurkunde of verwant vakgebied of bereid is een mastergraad te behalen. 

 • Kennis heeft van twee of meer van de volgende vakgebieden: CAD-ontwerpen, werktuigonderdelen, thermodynamica, mechanica, sterkteleer, productietechniek en industriële automatisering.   

 • Ervaring of sterkte affiniteit heeft met Model Based Engineering. 

 • Ervaring of affiniteit heeft met het ontwikkelen en inrichten van onderwijs. 

 • Affiniteit heeft met projectmanagement om de studenten hierin te kunnen begeleiden. 

 • Passie voor techniek, innovatie en onderzoek heeft 

 • Beschikt over een flexibele werkhouding en collegiale mentaliteit. 

 • De schakel is tussen opleiding en werkveld, ervaring in het bedrijfsleven is een pré 

 • In staat is bovenstaande kennis om te zetten in lesmateriaal voor de werktuigbouwkundige hbo-student. 

 • Beschikt over de basiskwalificatie didactische bekwaamheid (BDB) of bereid is deze te behalen. 

 • Een open houding en professionele instelling heeft en beschikt over uitstekende organisatorische en communicatieve vaardigheden. 

Wij bieden je: 

 • Als docent/onderzoeker heb je alle ruimte, mogelijkheden en vrijheid om jezelf verder te ontwikkelen. We hebben een goede studiefaciliteitenregeling, investeren in je ontwikkeling en faciliteren bijvoorbeeld bij het behalen van de basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid, indien je hier nog niet over beschikt. 

 • Een werkplek met betrokken en inspirerende collega’s. 

 • Een goed salaris: het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring maximaal schaal 11 cao hbo € 5.936,77 bruto per maand bij een volledige betrekking.  

 • 8% Vakantiegeld. 

 • 8,3% Eindejaarsuitkering. 

 • Pensioenregeling via het ABP. 

 • Reiskostenvergoeding. 

 • Mogelijkheid voor betaald ouderschapsverlof. 

Startdatum in overleg. De standplaats van deze functie is Emmen.  

Reageren 

Ben jij de enthousiaste en inspirerende docent/onderzoeker Werktuigbouwkunde die wij zoeken? Druk dan op de sollicitatieknop en verstuur je motivatie en CV (in één document) t.a.v. Johan Wind, Teamleider Werktuigbouwkunde, onder vermelding bij onderwerp van vacaturenummer 3220 ATI. 

Procedure 

Je kunt tot en met 15 oktober 2023 reageren. Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een interne kandidaat.  

Vragen? 

Wil je meer weten over de functie of het werken in het onderwijs kun je bellen met Jan Hans, coördinator opleiding Werktuigbouwkunde, telnr. 0612 03 29 79. / Johan Wind, Teamleider Werktuigbouwkunde, telnr. 06-28 30 39 47. 

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie over onze opleiding Werktuigbouwkunde vind je via  Werktuigbouwkunde | NHL Stenden Hogeschool 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.