Docent Onderzoeker Bestuurskunde Overheidsmanagement

Wil je vanuit de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement een bijdrage leveren aan de kennisontwikkeling in het hoger onderwijs en de samenwerking tussen onderwijs, werkveld en onderzoek. Wil je in Noord-Nederland bijdragen aan de maatschappelijke opdracht van het HBO in het algemeen en die van de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement in het bijzonder? Wil je naast het docentschap óók plaatsnemen in het onderzoeksteam en zo een rol hebben bij het opzetten en uitbouwen van het onderzoeksteam Vitaal Bestuur?  
 
Dan zijn we op zoek naar jou.  

Wat ga je doen 

We zoeken voor de locatie Leeuwarden en atelier Assen een enthousiaste collega die als Docent-Onderzoeker binnen de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement zowel een bijdrage levert aan het onderwijs van de opleiding als aan het uitbouwen van de onderzoekslijn Vitaal Bestuur. Dit betreft o.a.:  
 

 • Het geven van onderwijs (vakken, projecten en minors) en het beoordelen van opdrachten. 

 • Het begeleiden van studenten tijdens hun studieloopbaan. 

 • Het - vanuit je deskundigheidleveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van het onderwijsprogramma. 

 • Het organiseren van contextueel leren door gebruik te maken van vraagstukken uit de praktijk. 

 • Het meehelpen werven van onderzoeksopdrachten voor het onderwijs (projecten en minors). 

 • Het gezamenlijk onderhouden en verder uitbouwen van een relevant netwerk in het openbaar bestuur in met name Noord-Nederland. 

 • De praktische communicatie en profilering van de opleiding en de onderzoekslijn Vitaal Bestuur naar studenten én werkveld. 

 • De organisatie van activiteiten zoals: kennissessies, netwerkbijeenkomsten, seminars, enzovoorts. 

 • Het helpen organiseren van de kennisvalorisatie in het onderwijs en de doorwerking ervan in de professionele educatie van de Noordelijke Academie voor het Openbaar Bestuur (NAOB).  

 • Bijdragen aan de organisatie van de samenwerking tussen het onderzoeksteam en de andere lectoraten en onderzoeksgroepen binnen de NHL Stenden. 

 • Het binnen de hogeschool verder helpen opzetten en institutionaliseren van de onderzoekslijn Vitaal Bestuur. 

 • Het helpen verkennen van de mogelijkheid voor het opzetten van een kennisinstituut voor het openbaar bestuur in Noord-Nederland. 

Waar ga je aan de slag  

De Thorbecke Academie bestaat uit de bacheloropleidingen Bestuurskunde/Overheidsmanagement, European Studies, HBO-Rechten en Integrale Veiligheidskunde. De Thorbecke Academie participeert in innovatieve en toekomstgerichte projecten vanuit ateliers en onderzoeksgroepen. Bij de Academie studeren ca. 1200 studenten. Het team Bestuurskunde/Overheidsmanagement bestaat uit 15 collega’s en kenmerkt zich door zelfstandigheid, professionaliteit en een grote betrokkenheid bij de studenten. De opleiding is gevestigd in Leeuwarden en heeft een atelier in Assen. 

Vitaal Bestuur  

Het Onderzoeksteam Vitaal Bestuur bestaat uit docent-onderzoekers van de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement van de NHL Stenden Thorbecke Academie.  Het doel van het team is om op een aantal grote vraagstukken in en om het openbaar bestuur onderzoek te gaan doen en langlopende onderzoekslijnen te organiseren. Dit wil het gaan doen in samenwerking met professionals, onderzoekers en studenten en uiteindelijk is het de ambitie om de komende jaren een zelfstandig kennisinstituut Vitaal Bestuur voor het openbaar bestuur in Noord-Nederland op te richten.  

Onderzoekslijnen  
Het onderzoeksteam clustert onderzoeksthema's langs een viertal lijnen die corresponderen met de competenties en opzet van de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement:  

 1. Vitale democratie 

 1. Vitale samenleving 

 1. Vitaal beleid  

 1. Vitale overheidsorganisaties 

Door onderzoek en de praktijkopdrachten in het onderwijs te koppelen aan de onderzoekslijnen van Vitaal Bestuur ontstaat er continuïteit in de kennisontwikkeling op de verschillende thema's. Hierdoor gaan de resultaten van onderzoeksprojecten van de studenten en docenten niet verloren en krijgen de contacten met het werkveld een vastere vorm.  

Onderzoeksthema's zijn onder meer: de energietransitie, woningnood, digitalisering, de verhoudingen tussen overheid en burger, de rechtstaat, democratische vernieuwing, sociaaleconomische ontwikkeling, brede welvaart, armoede, enzovoorts. 

Wie zoeken we 

We zijn op zoek naar een docent-onderzoeker die qua motivatie en visie goed bij ons past. Onze ideale kandidaat voldoet aan de volgende eisen 

 • Een universitaire opleiding (master) in de bestuurskunde, organisatiewetenschappen of in een vergelijkbare studie. 

 • Werkervaring en affiniteit met de (semi-)publieke sector is een pré. 

 • Kennis van projectmanagement en organisatiekunde is een pré. 

 • Ervaring met het begeleiden van studenten en affiniteit heeft met deze doelgroep. 

 • In het bezit van de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) of is bereid deze te behalen. 

 • Ervaring met het organiseren van activiteiten. 

 • Een aanpakker die zowel individueel als in teamverband goed kan werken. 

 • Oplossings- en samenwerkingsgerichte grondhouding. 

 • Sociaalvaardige netwerker die een gedegen gesprekspartner voor de collega docent-onderzoekers en het werkveld kan zijn. 

Dit krijg je van ons  

Ruimte, mogelijkheden en vrijheid om jezelf verder te ontwikkelen binnen een inspirerende en dynamische werkomgeving én:  

 • Een goed salaris: het salaris bedraagt, afhankelijk van leeftijd en ervaring, maximaal schaal 11 cao hbo € 5.332,48 bruto per maand bij een volledige betrekking. 

 • 8% vakantie-uitkering. 

 • 8,3% eindejaarsuitkering. 

 • Pensioenregeling van het ABP. 

 • Een werkplek met gezellige en inspirerende collega's. 

 • Een prachtig enerverend enthousiast werkveld. 

 • De mogelijkheid om gratis te sporten. 

 • Een contract in eerste instantie voor de duur van 1 jaar 

Over NHL Stenden hogeschool 

Door te doen gebeurt het. Daar geloven we in bij NHL Stenden. Wij geven onze studenten de kans om hun talenten optimaal te ontwikkelen. In een uitdagende leeromgeving geven zij zelf richting aan hun studie en professionele groei. We hebben sterke banden met bedrijven en instellingen in de regio, maar ook over de grenzen. Als internationale multi-campus hogeschool stimuleren we onze studenten om verder te kijken dan hun eigen vakgebied en zo nieuwe kennis te ontwikkelen en te participeren in innovatieve projecten. We creëren een ontmoetingsplaats waar kennisstromen en culturen samenkomen en we nieuwe verbindingen leggen met het werkveld. Op ambitieuze wijze zorgt NHL Stenden voor kennis die werkt! 

Reageren 

Ben jij de enthousiaste en inspirerende collega die wij zoeken? Druk dan op de sollicitatieknop en verstuur je motivatie en CV (in één document) t.a.v. Edou Hilverda, teamleider Bestuurskunde/Overheidsmanagement onder vermelding bij onderwerp van vacaturenummer 3045 TA. 

Procedure 

Je kunt tot en met 28 november reageren. Sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 49 en week 50. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in Leeuwarden.  

Deze vacature wordt tegelijkertijd intern en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een interne kandidaat. We gebruiken jouw persoonlijke gegevens uitsluitend voor de selectie en deze zullen worden vernietigd uiterlijk vier weken na afronden van de procedure. 

Vragen? 

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie over onze opleiding Bestuurskunde vind je via Bestuurskunde-Overheidsmanagement I NHL Stenden Hogeschool 

Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je contact opnemen met Bart-Jan Heine, Docent-onderzoeker Bestuurskunde/Overheidsmanagement, tel.nr 06-2238.2872 of per mail: bart-jan.heine@nhlstenden.com  

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.