Business Analist

Functie omschrijving

Ruim 27.000 panden in Groningen moeten veiliger worden gemaakt om zo minder vatbaar te zijn bij aardbevingen. Als Business Analist bij Nationaal Coördinator Groningen adviseer en faciliteer je de collega's in de regio's bij het sturen op de doelstellingen.

Een dag van een Business Analist
Na de dagstart met alle Business Analisten - hoe gaat het met, wat ga je vandaag doen en heb je nog hulpvragen? - heb je een afspraak met een Portfoliomanager van een van de gebieden om een analyse te maken van de manier waarop een aantal grote projecten zijn opgenomen in het MJVP. Daarna volgt een afspraak met een collega van Team MJVP ( meerjarenversterkingsplan) waarin je samen de doorontwikkelbehoefte voor de jaarplanning doorneemt. De rest van de ochtend werk je je e-mails bij en plan je afspraken in voor volgende week. Na de lunch begint het wekelijkse Kernteamoverleg met heel Team MJVP waarin je elkaar bijpraat over actuele ontwikkelingen en vraagstukken. Daarna staat er een Q&A sessie op het programma met Projectbeheersers en -ondersteuners waarin je hen vertelt hoe zij met de jaarplanning kunnen werken. Het laatste deel van de middag werk je aan een verschillenanalyse tussen het Lokale Plan van Aanpak en de Jaarplanning. Na een dynamische dag klap je voldaan je laptop dicht.

Jouw verantwoordelijkheden als Business Analist
NCG is verantwoordelijk voor de beoordeling en versterking van 27.000 panden in Groningen. Deze opgave realiseren we met behulp van de meerjarenversterkingsplan en de jaarplanning. De volgorde van de versterking is bepaald door de gemeenten. De planning van de totale opgave is op basis van deze prioritering gemaakt door de NCG. Met deze instrumenten kunnen we sturen op alle niveaus: op de totale opgave, op de doelstellingen voor het komende jaar en op adres- en projectniveau.

Als business analist ondersteun, adviseer en faciliteer je één van beide regio's, namelijk Eemsdelta of Stad en Ommeland, bij het sturen op de middellange en lange termijn. Je werkt daarbij nauw samen met de lijn en met de portfoliomanager en -regisseur. Jouw taken zien er als volgt uit:

 • Je ondersteunt de uitvoerende teams/ afdelingen/ directies bij het plannen en sturen op de jaarplanning en het MJVP.
 • Je bent verantwoordelijk voor het proactief onderkennen en vertalen van de behoeftes van de decentrale directie/ de afdeling naar bruikbare oplossingen bij de doorontwikkeling van het MJVP en het plannen en sturen.
 • Je identificeert behoeften, kansen en problemen en adviseert management en directie over de oplossingen.
 • Je maakt analyses en visualisaties voor het management en de directie van de betreffende afdelingen.
 • Je denkt mee in de doorontwikkeling van de benodigde sturingsinformatie.
 • Je organiseert bijeenkomsten, webinars en kennissessies.
 • Je bent de schakel tussen de decentrale afdeling en het centrale MJVP-team.

Als business analist word je functioneel en hiërarchisch aangestuurd door de Teamleider MJVP.

Functie-eisen

Jouw kwaliteiten als Business Analist
Als business analist ben je analytisch sterk. Je kan op basis van cijfers de juiste inzichten creëren. Daarnaast kan je de verzoeken en signalen uit de gebieden en afdelingen vertalen naar concrete oplossingsrichtingen en verbeteracties voor zowel team MJVP als voor de lijn. Ook herken jij jezelf in onderstaande:

 • WO-diploma, bij voorkeur bedrijfskundig.
 • Goede beheersing van Microsoft Office en dan met name in het analyseren van data in Excel.
 • Kennis van Power BI is een pre.
 • Ruime ervaring in een vergelijkbare functie.
 • Je beschikt over de competenties:
 • Zelf startend vermogen: In deze rol neem je voortdurend het voortouw in het inzichtelijk maken van data, het aandragen van verbetervoorstellen en oplossingen, en het actief bedienen van de gebieden.
 • Communicatief vaardig: Je bent in staat om lastige materie inzichtelijk te maken, draagvlak te creëren voor het MJVP, en soms ook moeilijke boodschappen over te brengen.
 • Durf: In overleggen ben je in staat het initiatief te nemen en je adviezen en analyses over het voetlicht te brengen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3919,- tot €5825,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Je krijgt een arbeidsovereenkomst bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In principe bieden we je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan voor de duur van 12 maanden die bij gebleken geschiktheid omgezet wordt naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Zet je in voor de veiligheid van de bewoners in Groningen.
Wil jij samen met ons werken aan een aardbevingsbestendig en veilig Groningen? We ontvangen jouw sollicitatie met cv graag via de sollicitatieknop.

De werving vindt gelijktijdig intern en extern plaats. Ben je nu in dienst van één van de ministeries, de Hoge Colleges van Staat, de rechterlijke macht, de provincie Groningen, of de gemeenten in het aardbevingsgebied (gemeente Groningen, Hogeland, Eemsdelta en Midden-Groningen)? Dan heb je als interne kandidaat voorrang op externe kandidaten.

Ben je in dienst van de Rijksoverheid en heb je een aanwijzing als (verplichte) Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat? Vermeld dit duidelijk in je sollicitatiebrief en stuur een kopie van de aanwijzingsbrief mee

Bijzonderheden

Het aanbod
Bij ons werk je op een mooie plek met alle voorzieningen die je nodig hebt. Denk aan een laptop en werktelefoon, zodat je overal kunt werken waar je wilt. Bij Nationaal Coördinator Groningen (NCG) hechten we daarnaast sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling. Daarvoor bieden we tal van mogelijkheden:

 • Een salaris van minimaal € 3.919,- en maximaal € 5.825,- (schaal 12) op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een financieel keuzebudget (16,37%) bovenop je salaris.
 • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer.
 • Goede doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.
 • Keuze uit een tijdelijk contract of een jaarcontract, met de mogelijkheid om bij gebleken geschikt dit dienstverband om te zetten naar een vaste aanstelling.
 • Kennistafels en masterclasses waarmee jij je kennis kunt verdiepen of verbreden. Ook zijn er regelmatig congressen of conferenties waaraan je kunt deelnemen.


Daarnaast kun je met ons meedoen aan de 4 Mijl van Groningen en zijn we allemaal intrinsiek gemotiveerd om bij NCG een bijdrage te leveren aan een urgent maatschappelijk vraagstuk . 

Nationaal Coördinator Groningen (NCG)

Veilig wonen, werken en naar school gaan in Groningen. Daarop ligt onze focus; het preventief versterken van huizen en gebouwen in het aardbevingsgebied. Dat vraagt om een stevige en proactieve samenwerking met vier gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen, de woningcorporaties en Rijksoverheid. Ons hoofdkantoor is gevestigd in het centrum van Groningen, dichtbij het centraal station. Ook hebben we zeven kantoren verspreid over de provincie en een kantoor in Den Haag.

BZK|NCG|Bedrijfsvoering

Team MJVP
Je maakt deel uit van het centraal functionerende MJVP-team. Dit team is in opbouw, als we compleet zijn, tegen het eind van dit jaar, heb je 16 teamgenoten, voornamelijk planners en businessanalisten. Het MJVP-team is onderdeel van de afdeling Uitvoeringsondersteuning , die binnen de centrale directie is gepositioneerd.


Reageer op deze vacature