Incident manager

Functiebeschrijving

De Dienst ICT Uitvoering van het ministerie van Economische Zaken ontwikkelt en beheert onder meer systemen en applicaties. Kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit, efficiency en veiligheid staat bij ons centraal. Als incidentmanager sta jij aan de wieg van de verdere opbouw en ontwikkeling van het team Incidentmanagement. Jullie doel: overlast door verstoringen tot het minimum beperken.

Jij zorgt ervoor dat verstoringen op applicaties en in de infrastructuur snel, goed en structureel opgelost worden met minimale impact voor de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) en haar klanten. In deze nieuwe functie, die jij mede kunt vormgeven, ben jij de drijvende kracht achter de verdere opbouw en ontwikkeling van het team Incidentmanagement, zowel qua mensen, processen als tooling. Hoewel de basis van het proces is ingericht, willen we nog verder professionaliseren. Als incidentmanager leid jij het inrichten en optimaliseren van de (ITIL-)processen, verbeter je de in- en externe communicatie en zorg je voor een betere positionering en profilering van het team.

In het team, dat nu bestaat uit vier incidentcoördinatoren, ontbreekt het niet aan gedrevenheid en hart voor de zaak. Wel moet er meer buiten de kaders worden gedacht en over functiegrenzen heen worden gewerkt. Jij verzorgt de dagelijkse operationele aansturing van dit team en slaat vanuit deze rol een brug naar verschillende stakeholders, waaronder collega-procesmanagers en de proceseigenaar. Je definieert Key Performance Indicatoren en maakt door middel van rapportages inzichtelijk wat de effectiviteit en efficiency van het team is. Vanuit daar initieert en implementeer je verbetervoorstellen die bijdragen aan de optimalisatie van de performance.

Je werkt nauw samen met de proceseigenaar incidentmanagement, die de strategische kaders bewaakt. Hierbij zorg je voor de uitvoering van de reeds vastgelegde processen en ondersteun je de proceseigenaar bij de PDCA-cyclus op die processen. Ook zorg je voor toepassing van deze cyclus op processen waar dit nog niet is vastgelegd maar wel nodig is. Deze functie biedt de ultieme gelegenheid voor een specialist op het gebied van procesinrichting en team- en performancemanagement om de slag te maken naar een professioneel opererend en goed presterend team.

Profiel van de gewenste kandidaat

 • Je hebt een afgeronde hbo+-opleiding en minimaal vijf jaar leidinggevende ervaring binnen het IT-servicemanagement en beheerlandschap.
 • Je bent ITIL v3-gecertificeerd en hebt ruime ervaring met de inrichting van ITIL- processen.
 • Je hebt ruime ervaring met het aansturen van een afdeling professionals.
 • Je hebt aantoonbare ervaring in het sturen van veranderingen en werken aan standaardisatie van processen.
 • Je bent in staat is om zelfstandig en doortastend het incidentproces binnen DICTU op de kaart te zetten.  
 • Je bent daadkrachtig en niet alleen sterk op inhoud maar ook op de mens- en proceskant.
 • Je zoekt naar mogelijkheden en kansen, kunt goed doorpakken en handelt doortastend.
 • Je bent een doorzetter en gaat door tot het succes behaald is.
 • Je weet je standpunten duidelijk over te brengen naar de organisatie en slaat makkelijk bruggen met andere teams.
 • Je bent resultaatgericht en denkt in oplossingen.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden om te kunnen argumenteren en overtuigen.
 • Je bent klantgericht, initiatiefrijk, hebt lef en bent goed in staat op prioriteiten te stellen.


Organisatie

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) staat voor een duurzaam en ondernemend Nederland. We zetten ons in voor een uitstekend ondernemingsklimaat en een sterke internationale concurrentiepositie. Dit doen we door de juiste randvoorwaarden te creëren, ondernemers de ruimte te geven om te vernieuwen en te groeien, aandacht te hebben voor onze natuur en leefomgeving, en samenwerking te stimuleren tussen onderzoekers en ondernemers. Zo bouwen we onze topposities in landbouw, industrie, diensten en energie verder uit en investeren we in een duurzaam en ondernemend Nederland. Bij het ministerie van EZ werken ongeveer 9.200 medewerkers. Het grootste deel daarvan werkt bij uitvoerende diensten (inspecties of toezicht).

Dienst ICT Uitvoering
De Dienst ICT Uitvoering (DICTU) is een van de grootste en snelst groeiende ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid en maakt deel uit van het ministerie van Economische Zaken. DICTU legt zich toe op het ontwikkelen en beheren van systemen en applicaties en het beheren van datacenters en de dienstverlening. DICTU beschikt over specialistische kennis van ICT-systemen op het gebied van inspecties, subsidies, digitale dienstverlening, geografische informatiesystemen (GIS), registers, e-Business Suite, de cloud en informatiebeveiliging.

In zijn dienstverlening stelt DICTU kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit, efficiency en veiligheid centraal. Informatiebeveiliging is topprioriteit. Niet voor niets voldoen onze processen en systemen aan de internationale beveiligingsnorm ISO 27001. De Nederlandse burger mag erop vertrouwen dat de data en systemen die DICTU beheert niet in verkeerde handen komen. Dagelijks werken er ongeveer 1.200 gedreven en enthousiaste professionals aan DICTU-producten in Den Haag, Assen en Zwolle. Zij weten wat er speelt in de samenleving, werken klant- en resultaatgericht en zijn innovatief.

De afgelopen jaren is het personeelsbestand van DICTU gestaag gegroeid. Redenen hiervoor zijn de complexe en dynamische omgeving van DICTU, de constante verandering in het ICT-domein en de vraag naar meer ICT-toepassingen binnen de Rijksoverheid.

Afdeling - Processturing en Controlroom

Je gaat werken op de afdeling Processturing en Controlroom binnen de divisie Infrastructuur. Het team Incidentmanagement bedient naast DICTU ook haar klanten, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. Door het dynamische karakter van de organisatie vinden er veel veranderingen plaats. Het is de uitdaging om binnen deze veranderingen de processen soepel te laten verlopen en verder vorm te geven.


Bijzonderheden

De standplaats is Assen, maar we verwachten van je dat je één tot twee dagen per week werkt op onze locatie in Den Haag.


Arbeidsvoorwaarden

Het vaste salaris van deze functie (schaal 12) ligt tussen (€ 3511 - € 5219)

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

DIRECT SOLLICITEREN

De vacature op werkenvoornederland.nl