Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Adviseur Milieuinvesteringen bij MIA\Vamil

Functie omschrijving

Wij bieden je een gevarieerde functie binnen de milieutechnologie waar je een bijdrage kunt leveren aan een milieuvriendelijker Nederland. Hoe die bijdrage eruit zal zien lees je hieronder. Als je na het lezen interesse hebt voor deze functie, dan nodigen we jou van harte uit om te solliciteren. Wij verheugen ons op jouw reactie!

Als adviseur bij het team MIAVamil behandel je aanvragen voor de MIAVamil regeling binnen een professioneel en gezellig team. MIA staat voor Milieuinvesteringsregeling en de Vamil voor willekeurige aftrek milieuinvestering. Sommige aanvragen zijn rechttoe rechtaan op de techniek en bij andere aanvragen kun je meer overleggen met collega's over de complexiteit van een techniek of is het nodig dat je de staatssteungrenzen in de gaten houden. Je beoordeling richt zich op technisch-inhoudelijke, fiscale, juridische, administratieve en financiële aspecten. Tevens ondersteun en begeleidt je collega’s op het gehele vakgebied van de regeling (bijvoorbeeld voor de thema’s industrie, landbouw, gebouwde omgeving, circulaire economie en mobiliteit).

Tijdens je dagelijkse werkzaamheden heb je veel contact met de ondernemers, beantwoordt hun vragen en bezoekt indien nodig de bedrijven.

Naast de controles van de ontvangen meldingen volg je actief de ontwikkelingen in de markt op deze milieuterreinen door (digitale) vak- en nieuwsbladen te lezen, congressen en beurzen te bezoeken, gesprekken met leveranciers te voeren en nieuwe wet- en regelgeving bij te houden. Je levert op jouw techniekgebied input voor de jaarlijkse aanpassing van de regeling (Milieulijst). Je hebt hiervoor contacten met brancheorganisaties, met betrokken ondernemers en intermediairs en beleidsmedewerkers bij de betrokken ministeries. Periodiek heb je bedrijfsbezoeken op locatie. Een veelzijdig en uitdagend takenpakket dus!

Naast je inhoudelijke kennis heb je ervaring met grootschalige processen van uitvoeren van (subsidie)regelingen of kan hier snel op ingewerkt worden. Binnen RVO werk je samen met je collega’s binnen het team en de afdeling GIDS (Grootschalige Innovatie- en Duurzaamheidsstimulering) op inhoud en op het proces.

Functie-eisen

 • Je hebt hbo werk- en denkniveau of afgeronde opleiding op hbo-niveau in de richting van milieu of aanverwante opleiding.
 • Met je marktkennis onderhoud je contacten om over de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Op deze wijze blijft je kennis actueel als Adviseur Milieuinvesteringen.
 • Binnen deze functie kun je adviseren en je eigen adviezen en notities opstellen.
 • Je hebt technisch inhoudelijke kennis op een aantal milieuterreinen zoals de circulaire economie, duurzame landbouw en duurzaam bouwen en/of klimaat(adaptatie).
 • Het mooie aan deze functie is dat je door juiste vragen te stellen snel en doortastend je aanpak vorm kunt geven.

Competenties:

 • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Je bent een gesprekspartner voor de ondernemer, je bent goed in staat om je in de ondernemer te verplaatsen maar tegelijkertijd ook in staat zakelijke afspraken te maken en grenzen aan te geven.
 • Je hebt gevoel voor politieke verhoudingen schakelt direct met beleidsmedewerkers van verschillende ministeries. Je kent de politieke agenda en leert daarin je rol te pakken.
 • Je bent resultaatgericht maar daarbij niet alleen gericht op je eigen resultaat maar ook op het teamresultaat. Je kunt goed samenwerken.
 • Je beschikt over analytisch vermogen (bijvoorbeeld over gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving) en bent tevens in staat hoofdlijnen van bijzaken te onderscheiden en daarin de juiste afweging te maken.
 • Je bent pragmatisch maar weet een goede balans te vinden tussen snelheid voor de ondernemer en ambtelijke zorgvuldigheid.
 • Je hebt een sociale, open en constructieve stijl van communiceren.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2957,- tot €4707,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

RVO ondersteunt het ‘hybride werken’. Ons uitgangspunt is, dat je vanaf iedere locatie je werk kunt doen (vanuit huis, op kantoor of elders). Jouw aanwezigheid op de RVO-vestiging in Zwolle zal in nader te omschrijven situaties echter gewenst kunnen zijn. Voor deze functie is de verwachting gemiddeld twee dagen per week.

Het betreft een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (met proeftijd).

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

RVO is een inclusieve werkgever die diversiteit omarmt. We maken ons hard voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht huidskleur, afkomst, religie, nationale afkomst, seksuele geaardheid, leeftijd, staatsburgerschap, burgerlijke staat, beperking of genderidentiteit. We streven ernaar om onze verschillen optimaal te benutten zodat we creativiteit, innovatie en talentontwikkeling kunnen stimuleren.

Kansen voor Nederland, kansen voor jou.

Een duurzame, economisch sterke samenleving: daar werken we aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met nationale en internationale programma’s, van de energietransitie en voedselproductie tot ontwikkelingsprojecten in Afrika. Met voorlichting, advies, financiering, subsidies en hulp bij het vinden van zaken- of kennispartners. Door slim organiseren en maximaal gebruik van digitale communicatie zorgen we voor een soepele en optimale dienstverlening. Door elkaar op te zoeken en verbindingen te leggen bieden we nieuwe inzichten en mogelijkheden. Voor en achter de schermen zetten 4500 mensen zich in voor een economisch sterk, innovatief en duurzaam Nederland, op verschillende vestigingen in Nederland. Ook voor jou zijn er kansen!

Onze adviseurs weten als geen ander wat er nodig is om ondernemende Nederlanders vooruit te helpen. Beoordelaars nemen subsidie- en andere verzoeken onder de loep en helpen de aanvragers om nieuwe stappen te zetten. Inkopers benutten de inkoopkracht van de Rijksoverheid, ook om maatschappelijke doelen te bereiken. De medewerkers van de frontoffice staan iedereen te woord die vragen heeft. Functioneel beheerders ontwikkelen en onderhouden digitale loketten. Projectmanagers onderzoeken wat de mogelijkheden van big data zijn. Juristen adviseren over de toepassing van wet- en regelgeving en handelen bezwaar en beroepen af binnen de ruimte die wet- en regelgeving biedt. Ook zijn ze betrokken bij het opstellen van nieuwe wet- en regelgeving.

En communicatieadviseurs ontwikkelen toegankelijke websites voor voorlichting en advies.

Wie ondernemend Nederland een warm hart toedraagt, kan bij onze organisatie dus alle kanten op.

KPNL/Kernprocessen NL GIDS 1/MIA/VAMIL

Het team MIAVamil bestaat uit 25 medewerkers. Het team valt onder Grootschalige Innovatie- en Duurzaamheidsstimulering (GIDS) 1. Voor concentratie werkzaamheden werken we thuis en voor samenwerkingstaken en projecten spreken we elkaar op kantoor. Minimaal een dag in de week kun je je collega's treffen op kantoor Zwolle. Het inwerken vindt veelal op kantoor Zwolle plaats.

De afdeling GIDS 1 voert diverse grootschalige stimuleringsmaatregelen uit op het gebied van duurzaamheid en energie (o.a. SDE, ISDE, EIA, MIA/VAMIL). Twee fiscale regelingen die RVO uitvoert voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, zijn de MIA (Milieuinvesteringsregeling) en Vamil (Willekeurige aftrek milieuinvesteringen) regelingen. Deze fiscale regelingen richten zich op bedrijven die investeren in milieuvriendelijke innovatieve bedrijfsmiddelen. Zie https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/mia-vamil/ondernemers.

GIDS 1 valt onder de directie Kernprocessen NL. Binnen deze directie houden we ons bezig met fiscale instrumenten, financiële instrumenten en subsidies, schenkingen en inkopen die op nationale regelgeving zijn gebaseerd.

Grootschalige regelingen hebben veel dezelfde proces- en routinematige activiteiten, zoals inname, acceptatie en correspondentie. Op de afdeling GIDS bundelen we deze regelingen. Zo kunnen we de regelingen doelmatig, rechtmatig en zo kostenefficiënt mogelijk uitvoeren, met zo weinig mogelijk administratieve lasten voor ondernemend Nederland.


Reageer op deze vacature