Dienst ICT Uitvoering (DICTU)

Scrum-master

Functie omschrijving

Van de ontwikkeling van informatieve sites tot het beheer van ICT-systemen: tientallen rijksonderdelen kunnen op ICT-gebied bouwen op de Dienst ICT Uitvoering. En dat moet ook in de toekomst zo blijven. Daarin heb jij als scrum-master een belangrijk aandeel. Jij richt je op de meest optimale werkwijze. Voor onze softwareteams, maar ook voor de klant en de opdrachten.
Binnen Dienst ICT Uitvoering (DICTU) werken we sinds een aantal jaren agile. Zo werken de testers, ontwikkelaars en database-administrators van DICTU samen in tientallen softwarevoortbrengingsteams, zodat we onze klanten sneller en flexibeler van dienst kunnen zijn. Als scrum-master krijg jij meerdere van deze teams onder je hoede. Je zorgt dat de DICTU-teams optimaal presteren én blijven presteren, zodat we klanten betrouwbare en innovatieve diensten blijven bieden. Telkens kijk je een stap verder dan de waan van de dag.
Merk je dat de productiviteit van een team of medewerker achterblijft? Dat er impediments ontstaan? Of dat een sprintplanning of andere doelen niet worden gehaald? Dan ga je in overleg met individuele medewerkers of het hele team. Je houdt mensen een spiegel voor, legt uit waarom voor een bepaalde werkwijze is gekozen en biedt handvatten. Zo zorg je ervoor dat teams zoveel mogelijk zelfstandig hun taken uitvoeren en continu zo efficiënt en effectief mogelijk de DICTU-doelstellingen proberen te behalen. Krijgt een team zaken niet opgelost? Dan ga je in overleg met de deliverymanager, die een belangrijke schakel vormt tussen klanten en de DICTU-teams.
Niet alleen de medewerkers van de teams hebben jouw aandacht. Ook met de product-owners van onze klanten heb je regelmatig overleg. Bijvoorbeeld over de optimalisatie van de productbacklog, de planning, verwachtingen of ambities. Als expert op het gebied van agile en scrum ben je ook een belangrijke vraagbaak voor de rest van de organisatie. Zo draag je eraan bij dat de organisatie bewust bezig blijft met het Agile gedachtegoed en dat we ons continu blijven verbeteren.

Functie-eisen

 • Je hebt hbo- of wo-niveau.
 • Je bent gecertificeerd als scrum-master (minimaal PSM I of CSM I) of bereid deze certificaten te behalen.
 • Je hebt minimaal 2 jaar ervaring als scrum-master in een IT-omgeving met een sterke focus op coachen, mentorschap, faciliteren en monitoren.
 • Je hebt ervaring met het coachen en begeleiden van klant organisaties op het gebied van Agile en Scrum.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met het opstarten en begeleiden van nieuwe agile- en scrum-teams.

Competenties:

 • Je bent analytisch sterk: je doorgrondt informatie snel en bent in staat hierover een duidelijke en overtuigende visie te ontwikkelen.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden (mondeling en schriftelijk) en weet je staande te houden in een complexe en politieke organisatie.
 • Je hebt een enorme drive om organisatieprocessen te verbeteren en bent je dan ook continu bewust van wat er in de organisatie en omgeving speelt.
 • Je bent een prettige samenwerkingspartner en vraagbaak: collega’s kunnen op jou bouwen en altijd bij jou terecht voor vragen of adviezen.
 • Je weet medewerkers te motiveren om tot de beste (team- en werk)resultaten te komen.
 • Je hebt oog voor de ontwikkeling van anderen én jezelf.
 • Als SM doe je je werk op een manier die veilig is voor de teamleden, je bevordert het leervermogen, je bevordert dat mensen aan de groep bijdragen (zowel op niveau van product als proces), je bevordert dat groepsleden conventies ter discussie stellen met het oog op het wegnemen van impediments en het komen tot verbeteringen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3919,- tot €5825,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Een assessment kan onderdeel zijn van het selectieproces.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Dienst ICT Uitvoering (DICTU)

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking, voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker.

DICTU is een van de grootste ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. Ruim 1.600 gedreven professionals werken in Den Haag, Assen en Zwolle vol enthousiasme en met focus op de klant aan voor Nederland belangrijke IT-systemen.

Wij ondersteunen vooral de ministeries van EZK en LNV, inclusief hun uitvoeringsorganisaties zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarnaast leveren wij bepaalde ICT-diensten ook aan andere organisaties binnen het Rijk.

DICTU legt zich toe op het ontwikkelen en beheren van systemen en applicaties en de bijbehorende dienstverlening. Dat kunnen bedrijfsvoeringsapplicaties, websites en apps zijn, maar ook digitale werkplekken en applicaties op het gebied van subsidies, inspecties en registers. Wij maken daarbij gebruik van moderne technieken en ontwikkelingen zoals Cloud, Mobile en Big Data.

Wij stellen kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit en informatieveiligheid centraal. Niet voor niets voldoen onze processen en systemen aan de internationale beveiligingsnorm ISO 27001. De Nederlandse burger mag erop vertrouwen dat de data en systemen die DICTU beheert niet in verkeerde handen komen.

afdeling Web en App services

De afdeling Web en App services binnen de divisie biedt maatwerk, en gedeelde producten en diensten op onder andere het gebied van webtechnologie en apps.
De producten en diensten worden van A tot Z geleverd, wat betekent:

 • Inclusief ontwerp User Experience.
 • Inclusief beheer en ontwikkeling van het product of dienst.
 • Inclusief de onderdelen van infra en sourcingspartijen.
 • Inclusief het beheer van licenties.

Web en App services wil met haar opdrachtgevers meedenken in goede oplossingen. Dat doen we door bijvoorbeeld designthinking toe te passen en innovatieve technologieën aan te dragen. Door de kwaliteit van onze ontwikkeling en beheer van onze ICT oplossingen en geborgde kennis in DevOps teams ontzorgen we onze opdrachtgevers. Waarbij we steeds inzetten op sneller, slimmer en samen. Waar mogelijk zetten we onze producten en diensten zo op zodat ze aan meerdere opdrachtgevers geleverd kan worden binnen het eigen Ministerie EZK en binnen de gehele Rijksoverheid.
Het team Web en App Services werkt aan web- en appomgevingen voor een grote diversiteit aan klanten. In het team werken zowel frontend- als backendspecialisten, maar ook servicemanagers, architecten, testers en projectmanagers. We zijn een groep enthousiaste en proactieve collega’s. We werken met korte lijnen. We kunnen daardoor snel schakelen en hebben zo weinig mogelijk last van ‘ruis’. Klanten waarderen onze creativiteit, service en kwaliteit.

Softwarevoortbrengingsteams
Binnen het domein Web en App services zijn we op zoek naar een scrummaster. Tot nu toe werd deze rol ingevuld door een van de developers. We willen nu graag een fulltime invulling van deze rol. In verband met verzwaring en vermeerdering van werkzaamheden.
We bieden je een leuke werkomgeving in een dynamisch onderdeel van DICTU. Waar we ons elke dag bewust zijn van toegevoegde waarde leveren voor de klant. Je werkt samen met gepassioneerde technische collega’s. Die werken vanuit de drijfveer: Innovatieve Websites/-applicaties en Apps maken die er toe doen.


Reageer op deze vacature