Dienst ICT Uitvoering (DICTU)

Product Owner Centrale Monitoring

Functie omschrijving

Als Product Owner binnen DICTU ben je een belangrijke schakel tussen de SVT en IVT’s die onze ICT-diensten realiseren. Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de producten en zorgt voor de juiste balans tussen automatisering, continue verbetering, functionaliteit, stabiliteit, beschikbaarheid, beveiliging en de kosten van realisatie en beheer. Je bent de eigenaar van en daarmee de eindverantwoordelijke voor het (door) te ontwikkelen product of de te beheren dienstverlening. Je vervult de functie van Product Owner voor meerdere Agile teams tegelijk. En dat vraagt van jou dat je het overzicht kunt bewaren.
Je bent verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het (business) product en de werkzaamheden van het team. Je hebt een heldere en concrete visie over de kenmerken van je product en de wensen en eisen van de verschillende afnemers. Je bent in staat deze te vertalen naar de juiste specificaties en de werkpakketten van de diverse (scrum)teams. Je bent in staat om een goede coördinatie op de backlogs te voeren en hierover afstemming met je collega productowners te hebben.
Je verbindt in je werk de belangen van alle stakeholders en weet hierin de juiste afweging te maken. Je bent je er van bewust dat jij in jouw rol de vertegenwoordiger van de afnemers bent.
Je belangrijkste verantwoordelijkheden zijn:

 • Het creëren van een visie op de te ontwikkelen producten en diensten in samenspraak met de betrokken teams.
 • Je vertaalt je visie op het product naar de backlog teamniveau.
 • Je vindt de juiste balans tussen doorontwikkeling en instandhouding van het product.
 • Je ordent (prioriteert) Backlog items, om de gestelde doelen op de beste manier te realiseren. Dit doe je onder andere door een juiste en tijdige afstemming met andere PO’s en backlogs.
 • Je optimaliseert de waarde van het werk dat de Agile-teams uitvoeren.
 • Je zorgt ervoor dat de backlog zichtbaar, transparant en duidelijk is voor alle stakeholders, en dat de prioriteiten van het team helder zijn.
 • Je zorgt ervoor dat het team de backlog items begrijpt tot het niveau dat nodig is.
 • Je stemt met de stakeholders en gebruikers af tijdens het voortbrengingsproces.
 • Je neemt deel aan verschillende events zoals de sprintplanning, review en retrospective. Je vormt hierbij een tandem met de verantwoordelijke scrummaster.
 • Je neemt het besluit (in afstemming met stakeholders) om het product/dienst in gebruik te nemen.
 • Je houdt in- en externe ontwikkelingen bij en stemt deze waar nodig afstemmen met andere teams, daarbij draag je jouw kennis en informatie actief over aan andere collega’s.

Functie-eisen

 • Je beschikt over HBO/ WO werk- en denkniveau.
 • Ervaring opgedaan met Scrum en/of andere Agile werkwijzen is een eis.
 • Ervaring in de rol van Product Ownerof gelijksoortige functies is een wens.
 • Aantoonbare ervaring met regievoering op het vlak van budgetten, licenties en (support)contracten.
 • Je bent Certified Scrum Product Owner (CSPO) of Professional Scrum Product Owner (PSPO) of bereid om dit op korte termijn te halen.
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en de Engelse taal.

Competenties:

Verder heb je uitstekende analytische vaardigheden en ben je goed in plannen en organiseren. Je beschikt over een grote dosis organisatie- en omgevingsbewustzijn.
Je beschikt over goede communicatievaardigheden en weet je staande te houden in een complexe en politieke organisatie. Je bent proactief en overtuigend, en weet altijd de balans te vinden tussen samenwerkingsgericht, resultaatgericht en klantgericht. Je bent creatief, sterk in netwerken, verbinden en motiveren. En uiteraard verlies je je eigen zelfontwikkeling nooit uit het oog.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3842,- tot €5710,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Een assessment kan onderdeel zijn van het selectieproces.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Dienst ICT Uitvoering (DICTU)

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking, voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker.

De Dienst ICT Uitvoering (DICTU) is een van de grootste ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid en maakt deel uit van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Naast EZK en de daaronder vallende diensten heeft DICTU ook opdrachtgevers bij andere ministeries (onder andere Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). We ontwikkelen en beheren systemen en applicaties en zorgen voor de bijbehorende dienstverlening. Daarbij beschikken we over specialistische ICT-kennis op het terrein van inspecties, subsidies, registers en geografische informatie (GIS), en van hoog beveiligde informatiesystemen, websites en apps. 

In onze dienstverlening stellen we kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit, innovatie, efficiency en veiligheid centraal. Informatiebeveiliging is topprioriteit. Niet voor niets voldoen onze processen en systemen aan de internationale beveiligingsnorm ISO 27001. De Nederlandse burger mag erop vertrouwen dat de data en systemen die DICTU beheert niet in verkeerde handen komen. Dagelijks werken ruim 1.400 gedreven professionals in Den Haag, Assen en Zwolle aan hoog beschikbare en innovatieve systemen en applicaties, het beheer van datacenters en de dienstverlening. Dit doen we voor ruim duizenden devices, vol enthousiasme en met focus op de klant

ITOM

De Product Owner Monitoring bij de afdeling ITOM is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van de centrale monitoringproducten en de werkzaamheden van de Agile teams.
Binnen de afdeling ITOM leveren twee Agile-teams de monitoringdiensten zoals component-monitoring en end user monitoring. Naast het implementeren en beheren van de monitoring-diensten levert ITOM ook advies en consultancy voor monitoring-services zoals Application Performance Monitoring. De samenwerking met de andere ITOM Agile teams (Configuratiemanagement en Logging & Analytics) is belangrijk: integratie van systemen om de diensten te versterken is hèt doel voor 2021.


Reageer op deze vacature