Dienst ICT Uitvoering (DICTU)

Product Owner TVS

Functie omschrijving

Bij de ToegangVerleningService (TVS) stap je binnen in een bijzondere ICT-omgeving die volop in ontwikkeling is. Ben jij een ervaren product owner die de juiste balans weet te vinden tussen de belangen van stakeholders en die van het devops team, en heb je daarnaast ook nog affiniteit met techniek? Dan zoekt DICTU jou!

Jouw rol binnen de TVS:
Als Product Owner ben je verantwoordelijk voor de implementatie en de (door)ontwikkeling van (deel)producten, functionaliteiten en het technisch en functioneel beheer van de TVS. Je bent de eigenaar van en daarmee de eindverantwoordelijke voor het (door) te ontwikkelen product en de te beheren dienstverlening.

Je bent verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product en de werkzaamheden van het team. Hoe dit precies gedaan wordt, stem je af met de Scrum Master en het team. Je bent de hoofdverantwoordelijke voor het managen van de product backlog zoals benoemd in Scrum. Je hebt oog voor en kennis van afwegingen in: het voortbrengingsproces, de toegepaste technologie en de automatisering ervan (development pipeline). Je verbindt in je werk de belangen van alle stakeholders en maakt afwegingen op basis van waarde- en risicoperspectief om te voldoen aan alle belangen van business, burgers en beheerders.

Jouw beslissingen zijn zichtbaar in de inhoud en ordening van de team backlog en moeten door alle betrokkenen binnen en rond de TVS worden gerespecteerd. Je zorgt dat niemand het team aan een andere set van requirements laat werken.

Je maakt deel uit van het TVS sturingsteam en werkt nauw samen met o.a. de Scrum Master en Dienstverantwoordelijke.

Je belangrijkste verantwoordelijkheden als Product Owner binnen de TVS zijn:

 • Je vertaalt de visie op hoofdproduct of domein naar sub domein en teamniveau.
 • Je omschrijft het gewenste resultaat van team backlog items helder.
 • Je vindt de juiste balans tussen doorontwikkeling en instandhouding van het product.
 • Je ordent (prioriteert) team backlog items, om doelen en missie op de beste manier te behalen.
 • Je optimaliseert de waarde van het werk dat het DevOps team uitvoert.
 • Je zorgt ervoor dat de team backlog zichtbaar, transparant en duidelijk is voor iedereen, en dat het laat zien waar het Scrum team als volgende aan gaat werken.
 • Je zorgt ervoor dat het DevOps team de team backlog items begrijpt tot het niveau dat nodig is.
 • Je stemt met de stakeholders en gebruikers af tijdens het ontwikkelproces.
 • Je werkt mee aan de sprint events: sprint, sprintplanning (zorgt voor een voorbereide backlog), review (neemt de stakeholders mee), retrospective, daily scrum.
 • Je werkt mee aan de productbacklog en sprint-/team backlog.
 • Je neemt het besluit (in afstemming met stakeholders) om het product/dienst in gebruik te nemen.

Functie-eisen

 • Je beschikt over HBO+ / WO werk- en denkniveau.
 • Je hebt meerjarige ervaring opgedaan in de rol van Product Owner.
 • Je hebt aantoonbare kennis van en ervaring met Identity- and Accessmanagement.
 • Je hebt aantoonbare kennis van en ervaring met de Nederlandse authenticatiediensten; DigiD, eHerkenning en DigiD Machtigen.
 • Je hebt kennis van informatiebeveiliging, audit en compliancy.
 • Ervaring met diverse werkwijzen, zoals projectmatig werken en Agile/Scrum voortbrenging is een pré.
 • Je bent Certified Scrum Product Owner (CSPO) of Professional Scrum Product Owner (PSPO) of bereid om dit op korte termijn te halen.
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Competenties:

 • Je bent analytisch sterk: je doorgrondt informatie snel en bent in staat hierover een duidelijke en overtuigende visie te ontwikkelen.
 • Je bent goed in plannen en organiseren.
 • Je bent pro-actief en overtuigend, en weet altijd de balans te vinden tussen samenwerkingsgericht, resultaatgericht en klantgericht.
 • Je hebt affiniteit met techniek en bent in staat om ook met betrekking tot technische vraagstukken keuzes te maken.
 • Je bent pragmatisch ingesteld en stroopt graag de mouwen op om samen met de Scrum Master de productontwikkeling te stroomlijnen.
 • Je beschikt over een grote dosis organisatie- en omgevingsbewustzijn.
 • Je beschikt over goede communicatievaardigheden en weet je staande te houden in een complexe en politieke organisatie.
 • Je bent creatief, sterk in netwerken, verbinden en motiveren.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4214,- tot €6227,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Een assessment kan onderdeel zijn van het selectieproces.

Na de periode van de tijdelijke arbeidsovereenkomst is de intentie de overeenkomst voor onbepaalde tijd voort te zetten. Direct een contract voor onbepaalde tijd behoort tot de mogelijkheden.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Dienst ICT Uitvoering (DICTU)

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking, voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker.

DICTU is een van de grootste ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. Ruim 1.600 gedreven professionals werken in Den Haag, Assen en Zwolle vol enthousiasme en met focus op de klant aan voor Nederland belangrijke IT-systemen.
Wij ondersteunen vooral de ministeries van EZK en LNV, inclusief hun uitvoeringsorganisaties zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarnaast leveren wij bepaalde ICT-diensten ook aan andere organisaties binnen het Rijk.

DICTU legt zich toe op het ontwikkelen en beheren van systemen en applicaties en de bijbehorende dienstverlening. Dat kunnen bedrijfsvoeringsapplicaties, websites en apps zijn, maar ook digitale werkplekken en applicaties op het gebied van subsidies, inspecties en registers. Wij maken daarbij gebruik van moderne technieken en ontwikkelingen zoals Cloud, Mobile en Big Data.

Wij stellen kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit en informatieveiligheid centraal. Niet voor niets voldoen onze processen en systemen aan de internationale beveiligingsnorm ISO 27001. De Nederlandse burger mag erop vertrouwen dat de data en systemen die DICTU beheert niet in verkeerde handen komen.

DICTU

De TVS maakt het voor overheidsorganisaties eenvoudig om door middel van federatieve inlogmiddelen zoals eHerkenning en DigiD, hun digitale dienstverlening te ontsluiten voor ondernemers en burgers. De TVS fungeert als toegangspoort voor dienstverleners, waardoor het niet langer nodig is dat overheidsorganisaties zelf aansluitingen ontwikkelen en beheren voor deze inlogmiddelen. De TVS neemt daarmee overheidsorganisaties een zorg uit handen.

Naast het Ministerie van EZK en LNV, bedient de TVS inmiddels ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De TVS zal hierdoor de komende jaren een sterke groei doormaken en continu in ontwikkeling blijven om nieuwe klantwensen in te kunnen vullen en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale toegang, waarbij de focus zal liggen op schaalvergroting, performance en beschikbaarheid van de dienstverlening en security/privacy.

Om dit te faciliteren zijn zowel de TVS als de onderliggende infra in zijn geheel opnieuw opgebouwd. De TVS draait in Docker containers op een Kubernetes platform, zodat de applicatie dynamisch schaalbaar kan worden opgebouwd. Het maatwerk binnen TVS is voornamelijk gebaseerd op Java.


Reageer op deze vacature