Promovendus onderzoek ‘Genderverschillen in psychose’

In het Concernbureau van Lentis zijn ondergebracht het Bestuurssecretariaat, de afdelingen Communicatie en Marketing, Zorgverkoop, Juridische Zaken, Kwaliteit, Ondersteuning Cliëntenraden en Lentis Research. Het doel van het Concernbureau is, naast de secretariële ondersteuning van de Raad van Bestuur, de voorbereiding, ondersteuning, advisering, coördinatie en uitvoering van het instellingsbeleid. Lentis Research heeft tevens een brugfunctie naar andere onderzoeksinstellingen en zorginstellingen, landelijk verspreid, ten behoeve van de ontwikkeling van toegepast wetenschappelijk onderzoek.

Wie zijn wij

Lentis Research is het knooppunt voor klinisch onderzoek in de psychiatrie bij Lentis, een grote instelling voor Geestelijke gezondheid (GGz) met hoofdvestigingen in de provincie Groningen en Drenthe, maar ook landelijke vestigingen. Lentis biedt zorg aan jongeren, volwassenen en ouderen met een psychische aandoening.

Over Lentis Research

Lentis Research doet wetenschappelijk onderzoek naar het effect van innovatieve interventies voor mensen met verschillende psychische aandoeningen in de klinische praktijk. Naast effectonderzoek wordt er ook epidemiologisch onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in het beloop van klinisch, maatschappelijk en persoonlijk herstel van onze cliënten. Cliënten kunnen o.a. psychotische, depressieve en angstklachten hebben, jong of oud zijn. Ook zorgorganisatie- en beleidsonderzoek wordt uitgevoerd om de vele veranderingen in de wereld van de GGz goed te kunnen evalueren en indien nodig bij te sturen. Meer informatie over Lentis Research vindt u hier.

Project 'Genderverschillen in psychose'
Binnen Lentis is er veel aandacht voor herstelbevordering bij mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA). In dit project kijken we speciaal naar de rol van gender. In wetenschappelijk onderzoek wordt er weinig onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen bij het interpreteren van bevindingen, terwijl psychose bij mannen vaker voorkomt en vrouwen vaak ondervertegenwoordigd zijn in studies. Hierdoor is er relatief weinig kennis over vrouwen en herstel na een psychose. Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de rol van gender bij het herstellen van een psychose, waarbij de focus op vrouwen, psychosociale uitkomstmaten en hun mentale gezondheid zal liggen.

Bij dit project wordt onder andere gebruik gemaakt van bestaande databases. In de PHArmacotherapy Monitoring and OUtcome Survery (PHAMOUS) nemen mensen met een psychotische aandoening, in zorg bij één van de GGz-instellingen in Noord-Nederland, sinds 2006 jaarlijks deel aan een screening over hun gezondheid en welbevinden. Tevens loopt binnen Lentis de Voices, Attachment & Trauma (VAT) studie waar sinds 2018 longitudinale data wordt verzameld over diverse psychologische, herstelgerelateerde domeinen bij mensen met een psychotische aandoening. Daarnaast is er ruimte voor eigen inbreng van de promovendus, waarbij in overleg met het promotieteam de projecten worden vormgegeven. Voor het 'Lentis/RuG genderverschillen onderzoek' zijn wij op zoek naar een fulltime promovendus voor een periode van 1 jaar, met uitzicht op een volledig promotietraject van vier jaar.


Dit ga je doen

Het onderzoeksproject richt zich op genderverschillen bij herstel van een psychotische aandoening. De begeleiding zal in handen zijn van prof. dr. Stynke Castelein (promotor), afdelingshoofd van Lentis Research & hoogleraar Herstelbevordering bij mensen met ernstige psychische aandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen, en dr. Jojanneke Bruins (copromotor), senior onderzoeker Lentis Research.

Tijdens het project ga je:

 • Onderzoeksvragen formuleren met betrekking tot genderverschillen in herstel in samenwerking met je promotieteam;
 • Je bezighouden met dataverzameling, databeheer, dataverwerking en data-analyse (kwalitatief en/of kwantitatief), waaronder werken met bestaande grote datasets;
 • Rapporteren in de vorm van nationale en internationale wetenschappelijke publicaties en presentaties geven.

Ben jij de Promovendus die wij zoeken?

We zoeken iemand die (bijna) is afgestudeerd met een universitaire master in (bij voorkeur) de sociale of gedragswetenschappen, medische wetenschappen, bewegingswetenschappen of verplegingswetenschappen. En die:

 • Ervaring en/of affiniteit heeft met de GGz, psychiatrie en doelgroep psychose;
 • Ervaring heeft met wetenschappelijk onderzoek en diverse onderzoeksmethodes;
 • Goede sociale en organisatorische vaardigheden heeft;
 • In staat is om zowel in een multidisciplinair team als zelfstandig te werken.

Een promotietraject is uitdagend, dus we zoeken een doorzetter die zich flexibel kan opstellen en niet bang is om initiatief te nemen. Herken jij jezelf in deze beschrijving? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren!


Wij hebben veel te bieden

Het salaris is ingedeeld in FWG 50, conform de cao GGz. Het betreft een dienstverband voorlopig voor de duur van één jaar, bij gebleken geschiktheid is er de mogelijkheid tot verlenging met 3 jaar (in totaal 4 jaar) voor een volledig promotietraject.

Daarnaast bieden wij jou een uitgebreid pakket met secundaire arbeidsvoorwaarden.
Naast een breed scala aan; opleidingsmogelijkheden kun je denken aan:

 • Tablet-/laptop-regeling, fitness abonnement, fietsplan, korting bij (zorg)verzekeringen;
 • Reiskostenvergoeding;
 • Een eindejaarsuitkering van 8,33%, die je ook kunt gebruiken om de cao-vergoeding voor woon-werkverkeer te verhogen;
 • De mogelijkheid tot het volgen van online trainingen en cursussen;
 • Deelname aan activiteiten, projecten en opleidingen vanuit Lentis Leefstijl;
 • De mogelijkheid om deel te nemen aan aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Je bent welkom!

Wij bieden jou een baan met afwisseling, mogelijkheden voor kennisdeling en de ruimte om jezelf te ontplooien. Daarnaast kom je te werken in een hecht en betrokken team. Zelfs bij lichte belangstelling mag je bellen, wij beantwoorden graag je vragen. Je kunt contact opnemen met dr. Jojanneke Bruins of prof.dr. Stynke Castelein, bereikbaar via: research@lentis.nl.

Geïnteresseerd?

Online solliciteren is mogelijk tot en met 5 juni 2022. De gesprekken zullen plaatsvinden op maandag 13 juni 2022. Startdatum van het onderzoek is in overleg, maar uiterlijk 1 oktober 2022. Ondervind je problemen met het online solliciteren? De Helpdesk HR helpt je graag verder op weg en is bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 13.00 uur via 050 - 409 7007 of via hrservice@lentis.nl.

Voor deze vacature wordt zowel in- als extern geworven, waarbij de interne kandidaat bij gelijke geschiktheid voorrang geniet.


Reageer op deze vacature