Make IT Work: omscholen naar de IT mét baangarantie!

Wil jij je laten omscholen naar de IT mét baangarantie? Dat kan bij omscholingstraject Make IT Work! Vanuit de IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, organiseren we het omscholingstraject Make IT Work. Een uniek traject, omdat we als hogeschool niet alleen het onderwijs verzorgen, maar de cursisten ook een baangarantie bieden. Voorafgaand aan de omscholing brengen we werkgever(s) en kandidaten namelijk bij elkaar om te ontdekken of er een match is. Is die match er? Dan begint jouw omscholings-avontuur naar de IT en weet je dus ook bij welke organisatie je aan de slag gaat wanneer je de opleiding afgerond hebt. Een vliegende start dus! Als jij de ambities, drive en het doorzettingsvermogen hebt, dan biedt Make IT Work je de gelegenheid deze om te zetten naar een carrière in de IT!

Omscholingsrichting Software Engineering

Make IT Work is een kwalitatief en duurzaam omscholingstraject mét baangarantie. Uniek, omdat we als hogeschool geen winstoogmerk hebben en kwalitatief onderwijs op hbo-niveau bieden. Dit traject maakt het voor jou, als mbo-, hbo- of wo opgeleid persoon, zonder specifieke IT-achtergrond, mogelijk je te laten omscholen naar de IT én direct in een baan van start te gaan. Make IT Work wordt landelijk vanuit drie hogescholen aangeboden en heeft op dit moment verschillende omscholingsrichtingen. In Noord-Nederland is de vraag vanuit werkgevers met name gericht op Software Engineering, waardoor we inmiddels al meerdere klassen met succes hebben opgestart in deze richting. Als de vraag vanuit de markt anders wordt, dan bewegen we daar in mee en kunnen we ook bijvoorbeeld Business & Data Analytics of Security aanbieden. Of een hele nieuwe opleidingsrichting ontwikkelen!

Wat brengt Software Engineering jou?

De omscholing Software Engineering heeft als doel om jou als cursist comfortabel met het ICT vakgebied te maken. Je leert programmeren (Java, SQL) in een agile (Scrum) omgeving en toont deze vaardigheden door in een groep een webapplicatie te bouwen (Spring, HTML/CSS, Bootstrap, Javascript). Iedereen moet met de hele stack kunnen werken. Tijdens het project komen ook onderwerp als testing, TDD en CI aan bod. De nadruk ligt op algemene vaardigheden, zodat andere talen en technieken na het traject makkelijk op te pakken zijn door jou als junior IT-professional. De praktijk laat dit ook zien: na de omscholing start je bij de werkgever op junior-niveau in een functie als bijvoorbeeld software engineer, software developer, tester of technisch consultant. Software Engineering geeft je een goede technische basis van waaruit je verder kunt bouwen. En met succes! 97% van de cursisten die deze omscholing succesvol hebben afgerond blijven werkzaam in de IT.

Van kandidaat naar cursist naar werknemer!

Make IT Work is een fulltime opleidingstraject van in totaal 11 maanden. Om nieuwe een klas te kunnen vormen, gaat er een periode van werven aan vooraf. Als hogeschool werven we de kandidaten die zich willen laten omscholen, maar ook de werkgevers die op zoek zijn naar kwalitatief geschoold en sterk gemotiveerde werknemers. We brengen iedereen samen tijdens de werkgeversmarkt, het event dat we vanuit de hogeschool organiseren en waar werkgevers en kandidaten kennis met elkaar maken door middel van speeddaten. Door een gedegen wervings- en selectietraject aan de voorkant hebben we een zeer laag uitvalspercentage in Noord-Nederland, namelijk 5%.

Stap 1 – hoe word je kandidaat bij Make IT Work?

Wanneer je als kandidaat geïnteresseerd bent om mee te doen dan kun je het assessment maken op de landelijke website van Make IT Work: www.it-omscholing .nl. Voordat je dit doet, is het verstandig om één van de online informatiebijeenkomsten bij te wonen die we met grote regelmaat organiseren. Dit geeft je een goed beeld van de inhoud en opzet van het programma, de financiële mogelijkheden en de planning. Daarnaast is er alle gelegenheid om je vragen te stellen en kun je goed geïnformeerd de keuze maken om het assessment te maken. Wanneer je het assessment haalt, dan nemen we contact op voor een telefonisch intakegesprek om verder kennis te maken en ben je officieel kandidaat bij Make IT Work. Vervolgens nodigen we je uit voor de voorbereidingsdag en de werkgeversmarkt/Connect.

Actuele data voor de informatiebijeenkomsten vind je op: https://www.itacademy.nl/evenementen

Stap 2 – van kandidaat naar cursist

Na het behalen van het assessment ben je officieel kandidaat bij Make IT Work. Je bent uitgenodigd voor de voorbereidingsdag. Deze dag is bedoeld om alle kandidaten te helpen zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de werkgeversmarkt. We informeren je over de werkgever(s), gaan dieper in op je intrinsieke motivatie en geven je tips om deze over te brengen aan de werkgever(s) wanneer je ze ontmoet. Die werkgever(s) ontmoet je tijdens de werkgeversmarkt/Connect, waar je als kandidaat ook voor uitgenodigd bent. Dit is het event waar we één werkgever (met meerdere teams) of meerdere werkgevers die zijn aangemeld voor de eerstvolgende klas samenbrengen met alle kandidaten die het assessment hebben gehaald. Door middel van speeddaten maak je kennis met elkaar. Jij bepaalt zelf met welke teams of werkgever(s) jij in gesprek wil gaan. De korte ontmoetingen tijdens de werkgeversmarkt leiden in de weken erna tot meer uitgebreide 1-op-1 gesprekken met de werkgever(s) met wie jij een klik had. Van daaruit ontdek je of je een match hebt met één van deze werkgever(s). Heb je een match gemaakt? Dan teken je samen de intentieverklaring; vanaf nu ben je cursist bij Make IT Work!

Stap 3 – van cursist naar werknemer

Je hebt een match gemaakt met één van de werkgevers en kunt starten in de eerstvolgende klas. Yes! De omscholing naar de IT gaat nu echt beginnen. In totaal duurt de gehele omscholing 11 maanden. Deze 11 maanden zijn opgebouwd uit 5 maanden opleidingsperiode en aansluitend ga je ten minste 6 maanden aan het werk bij de werkgever met wie je vooraf een match hebt gemaakt. Tijdens deze werkperiode van ten minste 6 maanden organiseren we nog 4 terugkomsessies in samenwerking met de werkgever(s). Je rondt het traject na 11 maanden af met een certificaat en gaat een voortvarende toekomst in de IT tegemoet!

Tabel Make IT Work (vernieuwd)

Is omscholen naar de IT iets voor jou?

Ben jij in het bezit van een mbo-, hbo- of wo diploma, heb jij een passie voor IT en ben je sterk intrinsiek gemotiveerd om jouw carrière in de IT te starten? Dan heb je alles in huis om je aan te melden voor het online assessment van Make IT Work. Je hoeft als kandidaat geen kennis te hebben van of ervaring te hebben in IT. Wel heb je ruime interesse in het vakgebied IT en alles wat met digitalisering te maken heeft. Daarnaast verwachten we ook dat je je voorbereidt door middel van gratis online cursussen richting bijvoorbeeld Java. Je ontvangt hiervoor diverse tips die je richting kunnen geven.

Op www.it-omscholing.nl kun je je aanmelden en vind je alle informatie op landelijk vlak. Mocht je er al over uit zijn dat Make IT Work jouw route naar de IT is, dan kun je via de volgende link direct starten met het assessment.

Aanmelden

Mocht je aanvullende vragen hebben, dan kun je contact opnemen met:

Marion Koops - | 06 28 74 55 51
Martine Haverkort - | 06 19 10 29 94

Achtergrond informatie

IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, is in 2014 opgericht als publiek-private samenwerking door een aantal vooraanstaande partijen in het Noorden. De IT Academy ontwikkelt onderwijs dat mede door de open samenwerking tussen bedrijfsleven, organisaties en kennisinstellingen innovatief, toekomstgericht en vraag gestuurd is. We zetten ons in voor een krachtige ICT arbeidsmarkt in Noord-Nederland. Dit doen we door middel van bijscholing door het organiseren van vraag gestuurd en functiegericht onderwijs. Naast bijscholing bieden we omscholing in de vorm van omscholingstraject Make IT Work. Make IT Work is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en wordt daar in de regio sinds 2015 met succes uitgevoerd. In Noord-Nederland is de IT Academy, als onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, uitvoerder van Make IT Work, waarbij het eerste cohort begin 2019 is gestart.

Make IT Work Logo (2)