Senior docent-onderzoeker Warmtetransitie

Vacaturenummer
v23.0199

Omvang
0,6-0,8 fte

Organisatie
Hanzehogeschool Groningen

Afdeling
EnTranCe, Centre of Expertise Energy

Jij wilt als senior onderzoeker een relevante bijdrage leveren aan een urgente maatschappelijke opgave. Het doen van praktijkgericht onderzoek waarvan de resultaten direct impact hebben in de regio is jou dan ook op je lijf geschreven. De Hanzehogeschool is op zoek naar meerdere onderzoekers om het praktijkgericht onderzoek een flinke boost te geven.

Voor EnTranCe en het Instituut voor Engineering van de Hanzehogeschool Groningen zoeken we een nieuwe collega in de functie van Senior docent-onderzoeker Warmtetransitie.

Ben jij onze nieuwe collega met stevige ervaring in warmtesystemen? En wil je alles weten van het energiesysteem van de toekomst, de rol van warmtenetten daarin en daarbij verbinding leggen met onze bachelor en masteropleidingen? Dan zoeken we jou!

Dit ga je doen


Onze woningen worden straks duurzaam verwarmd. Dit kan op verschillende manieren zoals met warmtepompen, CV-ketels op groen-gas, waterstof of houtpellets én via warmtenetten. Gemeenten hebben voorkeursopties gekozen per wijk, maar nu komt het aan op de uitvoering. We zien dat dit nog traag op gang komt omdat er nog veel praktijkvragen zijn. Bij EnTranCe gaan we hiermee aan de slag. Wij zoeken daarom een senior docent-onderzoeker, met de focus op onderzoek.

Onderzoek. Je onderzoek is met name gericht op het ontwikkelen van technisch-economische modellen, methoden en instrumenten die ingezet kunnen worden bij besluitvorming in de warmtetransitie op regionaal en lokaal niveau, met name in de gebouwde omgeving. Je kent de verschillende belangen, neemt de effecten van menselijk gedrag mee en legt verbanden tussen technische, economische, sociale en juridische aspecten binnen je onderzoek. Verder ga je bezig met het opstellen en doorrekenen van business cases en modelleer je verschillende systemen (zowel individuele als collectieve warmtesystemen). We doen dit onderzoek via diverse projecten, gericht op de energietransitie in de gebouwde omgeving. Hier vind je een overzicht van onze projecten.

Je werkt in het onderzoeksteam onder leiding van de lector systeemintegratie en met meerdere lectoren van verschillende onderzoeksthema's. Je werkt mee aan het lopende onderzoek op het gebied van warmtenetten. Dit kan zowel kwantitatief (zoals vragenlijsten) als kwalitatief onderzoek zijn (zoals interviews en focussessies), zowel explorerend als evaluatief van aard; bijvoorbeeld met de inwoners en ambtenaren van de gemeenten in het project.

Onderwijs. Als docent-onderzoeker coach en begeleid je studenten gedurende hun leerroute. Je belangrijkste taak is het begeleiden van individuele en groepen studenten in hun leerproces. We vinden het belangrijk dat je theorie en praktijk met elkaar weet te verbinden. Je legt de relatie tussen wat studenten doen in de opleiding en wat zij straks gaan doen in hun loopbaan. Je weet interactie/teamwerk, zelfstudie en instructie te stimuleren en op een effectieve wijze in te zetten. Je inspireert studenten bij het ontwikkelen van beroepsvaardigheden en je helpt hen bij het werken aan reële opdrachten vanuit bedrijven. Daarnaast ontwikkel je (delen van) het curriculum en onderwijswerkvormen en vertaalt relevante ontwikkelingen naar het curriculum.
De genoemde activiteiten kunnen zowel in de bachelors als ook binnen de energiemasters plaatsvinden.

Hier ga je werken


Je gaat op twee plekken werken, zowel bij EnTranCe, Centre of Expertise Energy als het bij het instituut voor Engineering, waarbij je hoofdtaak in onderzoek ligt.
EnTranCe is ons expertisecentrum op het gebied van energietransitie. EnTranCe draagt als lerende, praktijkgerichte kennisgemeenschap bij aan een robuuste en veerkrachtige energievoorziening. Door middel van hoogstaand toegepast onderzoek en onderwijs stimuleert EnTranCe duurzame innovaties in samenwerking met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en andere kennisinstellingen. Met ‘People in Power’ als uitgangspunt, streeft EnTranCe naar engagement in de energietransitie om een duurzamere samenleving te realiseren.

Het Instituut voor Engineering van de Hanzehogeschool Groningen is een internationaal georiënteerd instituut en verzorgt Associate Degree opleidingen Projectleider Techniek, Mechatronica in de Smart Industry en Automotive, voltijd en deeltijd bacheloropleidingen in Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Industrieel Product Ontwerpen en vier masteropleidingen in het gebied van energie en Smart Systems Engineering. In totaal studeren er aan ons Instituut ongeveer 2200 studenten en werken er circa 180 bevlogen medewerkers (docenten, ondersteunende medewerkers, management en lectoren).

Dit vragen we van jou


Je bent een kritisch denker, reflectief op je eigen handelen en hebt in deze rol de uitdaging om onderzoek in de genoemde projecten mede vorm te geven en uit te voeren. Dit doe je in samenwerking met de andere onderzoekers van het lectoraat Systeemintegratie. Je bent minimaal in het bezit van een relevante afgeronde masteropleiding. Je beschikt over een onderwijsbevoegdheid of bent bereid deze te halen. Je hebt onderzoekservaring en -kwaliteiten (gepromoveerd is een pré) in een relevant gebied en bent bekend met praktijk- en actiegericht onderzoek.

Van jou verwachten we met name technisch-economische inbreng t.a.v. warmtetransitie in de gebouwde omgeving en het besluitvormingsproces daaromheen. Dit betekent dat je gaat samenwerken aan oplossingen voor de lokale en regionale energiesystemen in samenspraak met verschillende stakeholders zoals bewoners, overheden etc. Daarnaast verdiep je je in de veranderende wet- en regelgeving rondom warmte. Je bent breed inzetbaar voor de projecten en hebt ervaring met het modelleren van energiesystemen. Je hebt interesse in de sociale, ruimtelijke, organisatorische en juridische aspecten. Verder heb je kennis van en ervaring met (het doorrekenen van) business cases en je weet hoe je daarbij inzicht verkrijgt in welke variabelen van invloed zijn. Je hebt aantoonbare interesse in ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie en hebt begrip van de besluitvormingsprocessen in de energietransitie.

Binnen de Hanzehogeschool geloven we in het potentieel en de diversiteit van individuen. We erkennen dat talent en vaardigheden op verschillende manieren tot uiting komen. Hoewel we voor deze functie een specifiek profiel hebben, moedigen we je ook graag aan te reageren als je buiten de gestelde criteria valt. In overleg bepalen we dan ook je inschaling. Vertel ons in je sollicitatie hoe jij denkt een positieve bijdrage te leveren in deze rol.


Dit krijg je ervoor terug

Je hebt de mogelijkheid om jouw vak te vernieuwen en een bijdrage te leveren aan verschillende vraagstukken uit de energietransitie. Wij bieden een ambitieuze interdisciplinaire onderzoeksomgeving waarin je samenwerkt met lectoren, onderzoekers, docenten en studenten uit verschillende disciplines. - We bieden een dienstverband van 0,6-0,8 fte, waarvan 0,6 fte onderzoek eventueel aangevuld met 0,2 fte onderwijstaken. Startdatum is zo spoedig mogelijk. - Het betreft een structurele functie waarbij we in eerste instantie een jaarcontract bieden. - Salaris van minimaal € 4.901,- en maximaal € 6.698,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband (schaal 12, conform cao hbo). - 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,3%. - Maximaal 53 verlofdagen op jaarbasis, mogelijkheid tot inzet van duurzame inzetbaarheidsuren en thuiswerkfaciliteiten. - De Hanzehogeschool stimuleert medewerkers om zich voortdurend te professionaliseren, onze Hanze PL Academy faciliteert en ondersteunt hierin. .

Nieuwsgierig naar meer?


Wil je meer weten over deze baan? We vertellen je er graag over. Je kunt contact opnemen met Marten van der Laan, lector systeemintegratie via 06-42541223. Voor organisatorische vragen kun je contact opnemen met Antoinette Bos, manager operations via 06-53892327.

Word jij onze nieuwe collega?


Stuur dan je cv en motivatie via de sollicitatiebutton.

- Gesprekken zijn op donderdag 12 oktober 2023.
- Wij vragen nieuwe medewerkers om bij indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. De kosten hiervan worden door de Hanzehogeschool vergoed.
- Deze vacature is gelijktijdig intern en extern opengesteld. Medewerkers die werken bij de Hanzehogeschool Groningen hebben bij gelijke kwalificatie voorrang op externe kandidaten.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Sluitingsdatum

08-10-2023

Solliciteren


Reageer op deze vacature