verpleegkundige Infectieziektebestrijding (IZB)

Ben jij een verpleegkundige die zich wil specialiseren in de publieke gezondheidszorg en de infectieziektebestrijding? Dan zijn wij, team infectieziektebestrijding GGD Groningen per direct op zoek naar jou!

Werk jij samen met ons aan de gezondheid van alle Groningers?

Gezond zijn is meer dan niet ziek zijn. Gezond zijn is ook meedoen in de maatschappij, sociale contacten hebben en een gevoel van controle over je eigen leven kunnen ervaren.  Het motto van GGD Groningen is ‘Samen werken aan gezondheid’. Zo’n 450 GGD-professionals werken dagelijks aan de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van alle inwoners van de provincie Groningen. Dit doen wij namens alle Groninger gemeenten. Preventie en positieve gezondheid zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.

Wat ga je doen?

Als verpleegkundige infectieziektebestrijding (IZB) ben je bezig met het voorkómen, opsporen en bestrijden van infectieziekten. Dit doe je onder andere door voorlichting te geven over de risico’s van infectieziekten of over het voorkómen van besmetting. Je adviseert over hygiënemaatregelen en geeft zo nodig vaccinaties. Bij een melding of (dreigende) epidemie van een infectieziekte doe je onderzoek naar de bron van besmetting en neem je maatregelen om verdere verspreiding van de infectieziekte tegen te gaan.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je tijdens jouw werkdag op zoek gaat naar de mogelijke bron van een legionella besmetting. Of je onderzoekt wie risico heeft gelopen op een blootstelling aan de meningokokken bacterie. De betrokken personen krijgen vervolgens ook van jou informatie en advies, zodat verdere verspreiding wordt tegengegaan. In basis werk je op kantoor in Groningen, maar je kan ook het veld in om bijvoorbeeld voorlichting te geven of mee te gaan naar een school waar een uitbraak van een infectieziekte is. Je werkt samen met collega’s maar ook met andere organisaties, zoals (huis)artsen, zorginstellingen en scholen. 

Jij

 • Handelt meldingen, vragen en incidenten af.
 • Voert bron- en contactonderzoek uit.
 • Gaat indien nodig op huisbezoek met een verpleegkundige of deskundige infectiepreventie.
 • Coördineert en stemt zorg af met andere zorgprofessionals.
 • Geeft voorlichting en advies aan inwoners van de provincie.
 • Geeft groepsvoorlichtingen aan bijvoorbeeld scholen en kinderopvangcentra.
 • Bent actief betrokken bij beleid en ontwikkelingen op het gebied van de infectieziektebestrijding in de provincie en daarbuiten;

Waar kom je te werken?

Het team Infectieziektebestrijding bestaat uit enthousiaste artsen, verpleegkundigen, doktersassistenten en deskundigen infectiepreventie. In de toekomst bestaat de mogelijkheid dat je werkzaamheden kan doen voor de afdelingen Tuberculose, Reizigers advisering en Seksuele Gezondheid.

Als je kiest voor werken bij GGD Groningen, dan kies je voor Publieke Gezondheid. Je werk is voornamelijk gericht op preventie en je hebt veel telefonisch contact met een grote diversiteit aan partijen, van instellingen tot patiënt. Als verpleegkundige IZB denk je niet vanuit het individu, maar hou je het belang van het collectief in het oog.

Wij vragen

 • Je hebt een opleiding HBO verpleegkunde afgerond en bent BIG-geregistreerd;
 • Je bent in staat zowel individueel (zelfstandig) te werken als in een multidisciplinair team binnen en buiten de GGD;
 • Je hebt bij voorkeur ervaring in bron- en contactonderzoek en kennis van de bestrijding en preventie van infectieziekten;
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden, inclusief schriftelijk rapporteren, en een klantgerichte instelling;
 • Je bent oplossingsgericht, proactief en flexibel.

Competenties

Klantgericht | Luistert naar de klant en informeert naar de wensen. Maakt duidelijke afspraken en voert uit wat afgesproken.

Samenwerken | Biedt gevraagd en ongevraagd hulp. Informeert anderen over de eigen activiteiten en houdt zich op de hoogte van de activiteiten van anderen.

Communicatie | De complexe organisatie met lokale verschillen vraagt om goede communicatie zowel mondeling als schriftelijk.

Plannen en organiseren | Plant je eigen werkzaamheden en stemt de planning af met anderen. Je stelt prioriteiten en hebt overzicht. Je werkt ordelijk en systematisch.

Accuraat | Je handelen is gericht op het voorkomen van fouten. Je kunt zorgvuldig omgaan met gegevens en de verwerking daarvan.

Wij bieden

 • Een arbeidsovereenkomst voor 32 t/m 36 uren per week voor de duur van een jaar, met zicht op een contract voor onbepaalde tijd
 • Een leuke en veelzijdige functie met volop mogelijkheid om te ontwikkelen in een informele en open sfeer waar resultaatgericht wordt gewerkt
 • Afhankelijk van opleiding en ervaring maximaal € 4.537,-  bruto per maand bij een fulltime dienstverband (36 uren p.w., functioneel schaal 9, norm 1 januari 2023)
 • Boven op het salaris ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris. Het IKB kan (maandelijks) ingezet worden voor bijvoorbeeld het bijkopen van vakantiedagen, het uitruilen van woon-werk kilometers of kan je laten uitbetalen.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Janet van der Laan (06- 21 51 29 52) verpleegkundige infectieziektebestrijding.

Reageren

Je kunt reageren tot en met 14 december 2023 door op deze vacature door te klikken op de knop “solliciteren”. Op maandag 18 december 2023 vinden de gesprekken plaats.

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern opgesteld. Interne kandidaten hebben bij gelijke geschiktheid voorrang. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.