Vrijwilligerscoördinator

Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen is een succesvol museum met ruim 115.000 bezoekers per jaar. In het Gevangenismuseum vind je verhalen over de gevolgen van ontoelaatbaar gedrag. Verhalen van vroeger en nu over armoede, verpaupering, misdaad en straf. Het museum is gevestigd in een monumentaal pand in Veenhuizen: een van de drie dwanggestichten, die de Maatschappij van Weldadigheid voor bedelaars en landlopers in Veenhuizen heeft gebouwd. Veenhuizen is één van de Koloniën van Weldadigheid. Het verhaal en landschap zijn zo uniek dat de Koloniën van Weldadigheid sinds 2021 Unesco Werelderfgoed zijn. Het museum is bezoekerscentrum voor het Unesco-werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid De organisatie van het museum bestaat uit een kleine professionele staf en ruim 110 vrijwilligers.

Vanwege de pensionering van de huidige vrijwilligerscoördinator zijn wij per 1 augustus op zoek naar een

Vrijwilligerscoördinator voor 28-32 uur per week.

Over de functie

Het museum draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Zij werken zowel voor als achter de schermen en bemensen onder andere de kassa en de museumshop, geven rondleidingen in het museum, in de gevangenis de Rode Pannen en in de Elektriciteitscentrale en zijn gids op de Boevenbus. Als vrijwilligerscoördinator ben je de drijvende kracht achter de vrijwilligers. Met jouw enthousiasme zorg jij ervoor dat er dagelijks weer voldoende gemotiveerde vrijwilligers klaar staan om de bezoekers te ontvangen. Jij bent er verantwoordelijk voor dat de vrijwilligers hun werk goed kunnen doen. Dat betekent dat jij de vrijwilligers tijdig van de juiste informatie voorziet over wat er wanneer en waar van ze verwacht wordt. De vrijwilligerscoördinator houdt de vrijwilligers betrokken bij het wel en wee van het museum. Jij bent verantwoordelijk voor de werving en selectie van vrijwilligers. Jij bent de verbindende schakel tussen de staf en de vrijwilligers. In samenwerking met de medewerker Educatie zorg jij ervoor dat de vrijwilligers goed zijn opgeleid en de bezoekers professioneel en gastvrij te woord kunnen staan.

Een dag van de vrijwilligerscoördinator
“Je dag begint om 8.30 uur met een kopje koffie/thee met de collega’s. Je gaat aan de slag. Van een paar vrijwilligers verloopt binnenkort het code-95 certificaat, waardoor zij niet meer op de Boevenbus mogen rijden. Jij organiseert daarom een cursusdag. Samen met de collega van de roosters maak je het rooster voor de vrijwilligers voor de volgende maand. De vrijwilligers komen binnen druppelen voor hun dagdienst. Er zijn wat ziekmeldingen, jij zoekt uit hoe je de gaten kunt vullen. Je praat de vrijwilligers bij en brengt ze op de hoogte van eventuele aanpassingen. Het museum opent om 10.00 uur. Je bent bezig met het organiseren van een vrijwilligersdag, daarnaast heb je nog een afspraak met de Vrijwilligersraad en de directeur. Ondertussen beantwoord je de vragen van vrijwilligers en collega’s over de planning, materialen etc. Voor je het weet is het weer tijd om de dag af te ronden met de vrijwilligers. Je dag zit er weer op.”

Wie zoeken wij?

Jij bent een echte verbinder. Je bent toegankelijk en oplossingsgericht. Je hebt ervaring met het aansturen van dan wel het werken met vrijwilligers. Je houdt van plannen en organiseren. Je krijgt energie van de dynamiek die hoort bij het werken met vrijwilligers en een culturele organisatie. Dankzij jouw senioriteit ben jij een natuurlijk aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Je hebt HBO- werk- en denkniveau.

Wat bieden wij?

Het gaat in eerste instantie om een dienstverband van een jaar, met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Inschaling vindt plaats op basis van de museum-cao, afhankelijk van leeftijd en ervaring. We bieden ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Bovendien word je opgenomen in het ABP pensioenfonds.

Reageren en informatie

Regeren op deze vacature kan t/m 28 mei via o.v.m. vacature vrijwilligerscoördinator. Gesprekken vinden plaats in de eerste helft van juni.

Voor vragen kun je terecht bij Peter Sluiter, directeur, en Olga Brouwer, , beiden ook bereikbaar via T 0592-388 264.