Werkvoorbereider / Toezichthouder Riolering

De gemeente Tynaarlo, in het noorden van Drenthe, heeft ruim 33.000 inwoners. Ze heeft achttien dorpen, waarvan Zuidlaren, Vries en Eelde/Paterswolde de grootste en bekendste zijn. De dorpen liggen in een prachtig landschap tussen de stad Groningen en Assen. Geen wonder dat de inwoners van Tynaarlo -zo blijkt uit onderzoek- tot de gelukkigste van Nederland behoren. 

We willen daar als gemeente graag aan blijven bijdragen, maar dat gaat niet vanzelf. Daarom zijn we als organisatie enthousiast bezig ons verder te ontwikkelen. Helder, slagvaardig, verbindend, inwonersgericht en flexibel zijn daarbij de cruciale begrippen. Daarvoor zoeken wij een enthousiaste collega voor de (tijdelijke) functie van

 (tijdelijke) Vacature werkvoorbereiding/toezichthouder riolering

Als gevolg van ziekte en uitbreiding zoekt het team gemeentewerken (binnen- en buitendienst met 90 collega’s) een collega, die zorgt voor het taakveld riolering, een cruciale pijler in het duurzaamheidsprogramma, samenwerking in de waterketen en klimaatadaptatie.

Wat ga je doen?
Als beheerder riolering heb je zowel te maken met het beheer van de bestaande systemen als het adviseren en uitwerken van beheeraspecten van systemen in geval van nieuwbouw. De uitdaging ligt in de overgang naar een professionele en efficiënte beheer organisatie.

Er komt een grootschalige uitdaging aan om rioolstelsels te vervangen en slimmer te onderhouden, waarbij er mogelijkheden liggen in het benutten van data om deze uitdaging zo efficiënt mogelijk aan te gaan. Daarnaast ga je je, samen met de collega's van de eigen en de andere vakdisciplines, ook bezighouden met het vormgeven van risico gestuurd beheer en assetmanagement

Voor het beheer van de gemeente Tynaarlo gaat het om:

 • het opstellen van beheer- en inspectieplannen voor de riolering en de ruim 500 gemalen van de gemeente
 • het uitvoeren van het jaarprogramma Beheer & Onderhoud en daarbij komende werkzaamheden
 • het leveren van input voor het meerjarenbeheerprogramma in de vorm van advies welke (delen) van het rioolstelsel aan groot onderhoud of vervanging toe zijn en op welke manier.
 • het leveren van input voor beheerparagrafen bij de ontwikkeling van nieuwbouw en vervanging
 • het op orde brengen en houden van beheerdata van gemalen en overstorten. In de waterketen samenwerking voor meten en monitoren aanspreekpunt zijn
 • het aansturen van het opstellen van een PVE en berekeningen voor rioolgemalen en persleidingen.
 • het (laten) vastleggen van alle relevante data in de beheersystemen waaronder rioolinspectiedata, maar ook bijvoorbeeld reinigingsdata waarmee we de samenwerking willen aangaan met innovatieve partijen om deze data vast te leggen en te analyseren.
 • afhandelen van vragen en klachten, zowel mondeling als schriftelijk

Wat vragen we van je?
Je hebt een opleiding Civiele techniek of vergelijkbaar afgerond en daardoor MBO+ werk- en denkniveau. Je hebt een rijke kennis en ervaring van het vakgebied water en rioleringen, met name gemalen en vrijvervalriolering. Je hebt interesse in het beheer en hebt oog voor het op orde houden van beheerdata. Het beheer wordt steeds meer datagestuurd ingezet, met jouw inzet worden hierop efficiencyslagen gemaakt. Dat betekent dat je affiniteit hebt met automatisering en daarin kansen ziet. De ervaring binnen het beheer van openbare ruimte is leerbaar, heb je deze ervaring (nog) niet maar heb je hart voor het vakgebied, dan nodigen we je van harte uit om te reageren. 

Je zult onder andere gaan werken met de programma’s: GBI, Kikker, Cars en Microstation. Ervaring met deze programma is gewenst.

Daarnaast ben je

 • Flexibel en resultaatgericht, een harde werker met oog voor kwaliteit;
 • Een teamspeler, die buiten de gebaande paden durft te lopen;
 • Beschik je over goede communicatieve vaardigheden. Je hebt met zowel collega’s, bedrijven als met de inwoners van Tynaarlo regelmatig contact. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor inwoners van de gemeente en daarmee ook ons visitekaartje;   
 • Kun je goed omgaan met collega’s met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt;
 • Je hebt het VCA-certificaat, of bereid deze te halen;
 • Je bent in het bezit van het rijbewijs B.

Wij bieden jou
Een werkomgeving die volop in ontwikkeling is met collega’s die gedreven zijn in hun vakgebied. In de functie van vakspecialist C verdien je maximaal 
€ 3.591,-- (functieschaal 8; norm 1-10-2020) bij een werkweek van 36 uur. Inpassing is afhankelijk van je kennis en ervaring. Het gaat in eerste instantie om een tijdelijke aanstelling voor één jaar die bij goed functioneren wordt omgezet in een vaste aanstelling. Daarnaast biedt de gemeente Tynaarlo nog diverse andere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals onder andere een Individueel Keuze Budget (IKB), betaald ouderschapsverlof en opleidingsmogelijkheden.

Wil je meer weten?
Heb je nog vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met Alexander de Jong (beleidsmedewerker Water en Riolering. Hij is bereikbaar op 06 – 22446642. Heb je nog vragen over de procedure? Neem dan contact op met Jeroen Soppe (adjunct-manager gemeentewerken). Hij is bereikbaar op 06 - 20932155.

Heb je belangstelling?
Dan zien wij je reactie graag tegemoet! Stuur ons uiterlijk 11 april 2021 een gemotiveerde brief en je CV via Vooruit in Drenthe. (https://vacatures.vooruitindrenthe.nl/vacature/3987/werkvoorbereider-toezichthouder-riolering/)

Deze vacature is eerst intern uitgezet waarbij de medewerkers in dienst van Tynaarlo voorrang hebben. Vervolgens wordt de vacature extern uitgezet waarbij medewerkers in SDA verband (Assen en Aa & Hunze) voorrang hebben. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten de voorkeur.