Functionaris Gegevensbescherming

Functionaris Gegevensbescherming
(voor 24 – 28 uur per week)

 

Dit zijn wij
Smallingerland, een gemeente in Friesland met ruim 56.000 inwoners, goed bereikbaar in het hart van Noord-Nederland, dichtbij Groningen en Drenthe. Rondom onze hoofdplaats Drachten liggen 13 dorpen verspreid over de unieke Friese Wouden. Je vindt hier een bijzondere mix van stedelijk gebied, landelijk gebied en water. Met zo'n 600 medewerkers zetten wij ons in om goede voorzieningen en een duurzaam en veilig woon- en werkklimaat te realiseren met oog voor cultuur en een innoverend bedrijfsleven.

In onze gemeente staan mensen voorop en niet de regels. Wij pakken maatschappelijke opgaven op in samenwerking met de inwoners, het bedrijfsleven en partners. Hierin geven we medewerkers vertrouwen en ruimte om te innoveren, te experimenteren, te leren en bij te sturen in de praktijk. De belangrijkste kernwoorden die bij deze kracht horen zijn Persoonlijk, Samen en Doen.

Team Concerncontrol is een team in opbouw dat in de toekomst bestaat uit de concerncontroller, functionaris gegevensbescherming, adviseurs VIC, adviseurs IC en de CISO. Het team werkt aan het doelmatig, rechtmatig en efficiënt 'in control' komen en houden van onze organisatie. Het team geeft advies over ontwikkelingen, kansen, bedreigingen en risico’s voor onze organisatie, de activiteiten en projecten.

De functie
Binnen onze gemeentelijke organisatie kunnen wij jouw kennis en ervaring op gebied van privacy en gegevensbescherming hiervoor goed gebruiken. Wil jij jouw stempel drukken op de privacy en meebouwen aan het in control brengen en houden van onze gemeente?

Als functionaris gegevensbescherming ben je de bewaker van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wet politiegegevens (Wpg). Je bent de toezichthouder op de toepassing én naleving van de AVG, de Wpg en andere relevante wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming. Je adviseert collega's gevraagd en ongevraagd over vraagstukken en processen rondom privacy. Wat dat bij Smallingerland inhoudt?

De nadruk ligt momenteel met name op de Wpg en de audits en daarbij het privacy beleid dat recent is vastgesteld en onder de aandacht ligt van de raad. Verder valt er op meerdere terreinen winst te behalen en hierin krijg jij regelruimte en vertrouwen.

Je adviseert over Data Privacy Impact Assessments en ziet toe op de uitvoering. Je adviseert, coördineert en ondersteunt bij uitvoeren van gegevens effectbeoordelingen, inclusief audits. Ook hou je het register van datalekken bij, verzamel en registreer je informatie over aanwezige gegevensverwerkingen en zie je toe op het afsluiten van verwerkersovereenkomsten. Je inventariseert gegevensverwerkingen en ziet toe op het actueel houden van het verwerkingenregister.

Als toezichthouder rapporteer je minimaal jaarlijks aan het bestuur en management over de stand van zaken ten aanzien van de privacy van persoonsgegevens van de gemeente. Vanzelfsprekend ben jij de schakel tussen Gemeente Smallingerland en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Daarbij stimuleer je het privacy-bewustzijn van collega's en verhoog je het draagvlak voor dit onderwerp. Op het gebied van privacy en informatiebeveiliging werk je nauw samen met de CISO. Samen coördineren jullie de procedure ‘melding datalekken en beveiligingsincidenten’. Ook werk je samen met de privacy beheerders binnen de drie domeinen.

Krijg jij energie van het toepassen van jouw ervaring en het zien van snel resultaat? In deze functie kun je met jouw positief-kritische instelling, resultaatgerichtheid en goede contactuele eigenschappen organisatie breed impact maken én laten zien wat je kunt.

Dit zoeken wij
Spreekt dit jou aan en voldoe je in grote lijnen aan onderstaand profiel?

 • Relevant HBO diploma
 • Enkele jaren relevante werkervaring binnen een grotere organisatie
 • Inhoudelijke kennis van AVG en beschikt over CIPM certificering of vergelijkbaar
 • Positief-kritisch, verbinder, doortastend en proactief
 • Goede contactuele eigenschappen, prettige gesprekspartner met zelfkennis en gevoel voor humor

Dit bieden wij
Eén van de voordelen van werken bij Smallingerland is de ruimte om echt impact te kunnen maken. Onze organisatie is in de afgelopen jaren al sterk verbeterd en je voelt de ambitie en energie om door te groeien, maar het is geen gespreid bedje. En dat is leuk!
Dit betekent dat jij als functionaris gegevensbescherming snel jouw meerwaarde kunt tonen en al snel wezenlijk kunt bijdragen aan onze groei.

Uiteraard bieden we ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals:

 • Contract voor een jaar met intentie tot vast
 • 17,75% Individueel Keuze Budget
 • Uitstekende pensioenvoorwaarden
 • Reiskosten en OV vergoeding
 • Leasefiets regeling
 • Flexibel in te delen werktijden
 • Thuiswerkmogelijkheden en thuiswerkvergoeding
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Doorgroeikansen binnen een omvangrijke organisatie

Het salaris wordt in overleg bepaald op basis van opleiding en ervaring en bedraagt minimaal € 3719,- en maximaal € 5366,- (standaardschaal 10A) bruto per maand bij een fulltime dienstverband (36 uur per week).
Bij aanzienlijke ervaring behoort inschaling conform de uitloopschaal 11 (max. € 5725,-) tot de mogelijkheden.
Aanvullend op het salaris bieden we een vrij te besteden Individueel Keuze Budget van 17,75%.

Dit bieden we in de vorm van een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar in de generieke functie van specialistisch medewerker C met de intentie om deze hierna voort te zetten voor onbepaalde tijd.

Heb je vragen?
Dan kun je over de inhoud van de functie contact opnemen met Arjan van Gelderen (Concerncontroller & Teammanager Concerncontrol) via 0512 581234.

Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Elko Hamstra (Adviseur werving & selectie) via e.hamstra@smallingerland.nl of 0631102684.

Heb je interesse?
Dan ontvangen we graag uiterlijk 26 november een motivatie met CV van jou via werkeninfriesland.nl

Voordat je in dienst treedt is het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht.


Wy binne in twatalige organisaasje. Dat betsjut datst iepenstiest foar it Frysk. Behearsking fan de Fryske taal dan wol de reewilligens om dy dat eigen te meitsjen sit yn dyn bagaazje.