Beleidsadviseur Informatie en Data

Beleidsadviseur Informatie en Data
(voor 36 uur per week)

Dit zijn wij
Smallingerland, een gemeente in Friesland met ruim 56.000 inwoners, goed bereikbaar in het hart van Noord-Nederland, dichtbij Groningen en Drenthe. Rondom onze hoofdplaats Drachten liggen 13 dorpen verspreid over de unieke Friese Wouden. Je vindt hier een bijzondere mix van stedelijk gebied, landelijk gebied en water. Met zo'n 600 medewerkers zetten wij ons in om goede voorzieningen en een duurzaam en veilig woon- en werkklimaat te realiseren met oog voor cultuur en een innoverend bedrijfsleven. In onze gemeente staan mensen voorop en niet de regels. Wij pakken maatschappelijke opgaven op in samenwerking met de inwoners, het bedrijfsleven en partners. Hierin geven we medewerkers vertrouwen en ruimte om te innoveren, te experimenteren, te leren en bij te sturen in de praktijk. De belangrijkste kernwoorden die bij deze kracht horen zijn Persoonlijk, Samen en Doen.

Informatie en Analyse bestaat uit circa 30 collega's. Het team is verantwoordelijk voor basis- & kernregistraties, data-analyse en datavisualisatie, waaronder GEO-informatie, procesanalyse, recordmanagement & informatieconsultancy en beleid gericht op data gedreven sturen.

Dit is de functie
Gedreven door passie voor vernieuwing en verbetering lever je als beleidsadviseur informatie en data een belangrijke bijdrage aan datagedreven werken en aan de ontwikkeling van de gemeentelijke informatiehuishouding. Hierbij zijn de data goed toepasbaar voor analyses en de informatie is toegankelijk en vindbaar. Dit draagt bij aan onze dienstverlening en uitvoering van onder andere Wet open overheid.

Samen met de informatieconsulenten breng je het informatiebeheer van het dynamisch archief naar een hoger niveau en ben je in gesprek met de archivaris over het beheren van het (semi-)statische archief en het verbeteren van de dienstverlening rondom informatieverzoeken. Je ontwikkelt het kwaliteitssysteem en coördineert de kwaliteitscontroles rondom zaakgericht werken en je geeft gevraagd en ongevraagd advies over de toepassing van beleidskaders en stelt beleidskaders op voor data- en informatiebeheer.

Je bent bedreven in signaleren en analyseren van ontwikkelingen, knelpunten en kansen, waarna je deze proactief omzet naar adviezen acties. Verder rapporteer je aan management, directie en gemeenteraad. Vanuit je functie vervul je ook de rol van recordmanager voor de gemeentelijke organisatie. Je bent daarnaast sparringpartner van Carins. Carins voert voor de gemeente de jeugdwet, de WMO en een deel van de Participatiewet uit. Je onderbouwt adviezen en zorgt voor een breed draagvlak voor de juiste toepassing van databeheer en informatiebeheer. Hiervoor werk je samen met collega's van diverse teams. Ook realiseer je samen met anderen een verandering van omgaan met data en informatie, van goede vastlegging tot en met vernietiging. Op projectmatige wijze verbeter je het zaakgericht werken, een belangrijke toepassing waarin we data en informatie beheren.

Bovendien lever je een bijdrage aan het beleidscluster voor datastrategie en werk je samen met andere adviseurs, analisten en specialisten aan de datastrategie waarbij het beheren van data en informatie bouwstenen zijn. Dit alles vraagt om een resultaatgerichte en positief-kritische collega die gevraagd en ongevraagd advies durft te geven en verschillende belangen daarbij niet uit het oog verliest. Iemand die goed is in het ontwikkelen en/of verbeteren van beleid en ook energie krijgt van de vertaling naar tactische adviezen en concrete voorstellen.

Dit zoeken wij

  • HBO of WO diploma richting informatiewetenschappen, geschiedenis of bedrijfskunde;
  • Minimaal 3 jaar werkervaring met beleidsontwikkeling en concrete advisering;
  • Kennis van relevante eisen en ontwikkelingen in het vakgebied;
  • Sterk in communiceren en teksten schrijven, analytisch, resultaatgericht en verbetergericht.                                  

Dit bieden wij
Eén van de voordelen van werken bij Smallingerland vind je in onze ambitie om iedere dag te groeien als organisatie met focus op goede dienstverlening. Je zit dicht op besluitvorming en op de uitvoering en kunt hierdoor snel resultaten behalen en echt bijdragen aan groei.

Uiteraard bieden we ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals:

  • 17,75% Individueel Keuze Budget
  • Uitstekende pensioenvoorwaarden
  • Reiskostenvergoeding en leasefietsregeling
  • Flexibel in te delen werktijden
  • Thuiswerkmogelijkheden en thuiswerkvergoeding
  • Opleidingsmogelijkheden en doorgroeikansen

Het salaris wordt in overleg bepaald op basis van opleiding en ervaring en bedraagt minimaal € 3396,- (aanloopschaal 10) en maximaal € 5366,- (standaardschaal 10A) bruto per maand bij een fulltime dienstverband (van 36 uur per week). Wij kennen ook een uitloopschaal (schaal 11).

We bieden een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar in de generieke functie van Specialistisch medeweker C met de intentie om deze bij goed functioneren voort te zetten voor onbepaalde tijd.

Heb je vragen?
Dan kun je over de inhoud van de functie contact opnemen met Janine Koning (Teammanager) via 0512 581234. Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Elko Hamstra (Adviseur werving & selectie) via e.hamstra@smallingerland.nl of 0631102684 en met Anita Damstra (HR adviseur) via a.damstra@smallingerland.nl of 0657876742.

Heb je interesse?
Dan ontvangen we graag uiterlijk 28 december een motivatie met CV van jou via Werken in Friesland.


Voordat je in dienst treedt is het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht.

Wy binne in twatalige organisaasje. Dat betsjut datst iepenstiest foar it Frysk. Behearsking fan de Fryske taal dan wol de reewilligens om dy dat eigen te meitsjen sit yn dyn bagaazje.