Programmamanager duurzaamheid

Programmamanager duurzaamheid (32-36 uur per week)

Ben jij de programmamanager met uitstekende organisatiesensitiviteit en een warm hart voor duurzaamheid? Ben jij een verbinder en een betrouwbare sparringpartner? Dan maken wij graag kennis met jou.

 De gemeente Noordenveld heeft een stevige ambitie op duurzaamheid. Dat wordt zichtbaar in het programma Duurzaamheid (2021-2025) waarin door de hele organisatie diverse inspanningen zijn opgenomen in een uitvoeringsprogramma om de duurzaamheidsambitie te verwezenlijken. Een belangrijk onderdeel van het programma duurzaamheid is het project Warmtevisie dat werkt aan het aardgasvrij wonen in wijken in de gemeente Noordenveld.

Het thema duurzaamheid is sterk in ontwikkeling en staat hoog op de politieke agenda, ook landelijk en regionaal. Dat betekent dat naast het uitvoeringsprogramma gewerkt wordt aan verschillende andere initiatieven en samenwerkingen. Die allen uiteraard bijdragen aan een duurzaam Noordenveld.

 

Uitdaging

Als programmamanager duurzaamheid ben je een spin in het web. Je bent degene die het overzicht heeft van de activiteiten en afspraken in Noordenveld op het gebied van duurzaamheid. Je overziet het speelveld en je handelt daarnaar. Je bent trekker van het uitvoeringsprogramma duurzaamheid, je stimuleert en faciliteert de uitvoerders van het programma en bent tegelijkertijd scherp op de verantwoordelijkheden die regulier in de lijn kunnen worden opgepakt. Je zet je in om knelpunten aan te pakken die de uitvoering van het programma belemmeren en neemt het initiatief om te bewaken dat de inspanningen binnen en buiten het programma effectief bijdragen aan de duurzame doelstellingen.

Je voert regie op de kansen en ontwikkelingen die op ons afkomen. Je stelt prioriteiten met de bestuurders en het team én je bewaakt de integrale uitvoering van diverse projecten onder het uitvoeringsprogramma  en andere initiatieven en samenwerkingen op het gebied van duurzaamheid. Vanuit je rol initieer, regisseer en inspireer je, waarbij je de omgeving meeneemt om tot gedeelde ambities en gedragen besluiten te komen.

Team

De programmamanager maakt onderdeel uit van de afdeling Strategie en Ontwikkeling; Team ruimte, ontwikkeling en duurzaamheid. Dit veelzijdige team bestaat uit ruim 20 medewerkers en flexibele inhuur en houdt zich bezig met ruimtelijke ordening, gebiedsontwikkeling, vastgoed en duurzaamheid.  Op dit moment zetten vier collega’s binnen dit team zich volledig in voor duurzaamheid. Jij bent verantwoordelijk voor de inhoudelijke aansturing op samenhang in lijn met de collegeambitie en de afspraken die zijn gemaakt.

Vanwege het integrale karakter van het werkveld zul je veel samenwerken met collega’s binnen de andere disciplines binnen de organisatie. De ambtelijk opdrachtgever is de teamleider ruimte, ontwikkeling en duurzaamheid.

 

Wat je gaat doen

 • Jij draagt de eindverantwoordelijkheid voor de voortgang, effectiviteit, bekendheid, kwaliteit, tijd en budget van het uitvoeringsprogramma.
 • Je bent sparringpartner van je collega’s duurzaamheid en adviseert hen bij de uitoefening van hun taken.
 • Je zorgt voor draagvlak voor de uitvoering bij het management, teamleiders en medewerkers van de verschillende afdelingen
 • Je brengt het bestuur in positie en adviseert hen, waarbij je inspeelt op ontwikkelingen vanuit het Rijk en de regio
 • Je stuurt inhoudelijk op de samenhang binnen de ambitie duurzaamheid. Je draagt zorg voor afstemming en uitwisseling.
 • Je werkt samen en voert overleg met maatschappelijke partners en andere overheden

Wie ben jij:

 • Je beschikt over een Hbo werk- en denkniveau, aangevuld met een relevante opleiding of werkervaring op het gebied van duurzaamheid
 • Je hebt ervaring met projectmatig en programmatisch werken
 • Je bent resultaatgericht en doortastend met een goed gevoel voor de onderlinge verhoudingen en de verschillende belangen
 • Je het gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen en beschikt over goede organisatorische, communicatieve en schriftelijke vaardigheden.

Wie je verder bent, lezen we graag in jouw motivatie voor deze sollicitatie. Geef hierbij aan welke eigenschappen en vaardigheden jou voor deze functie geschikt maken.

 De gemeente Noordenveld

Noordenveld is een gemeente met ongeveer 30.000 inwoners in het noorden van de provincie Drenthe. Vanuit het gemeentehuis in Roden werken dagelijks 400 medewerkers voor deze prachtige gemeente, dat zich kenmerkt door veel groen. Het gemeentehuis ligt op loopafstand van het Mensingebos. Alles waar de provincie Drenthe om bekend staat tref je in deze gemeente aan. Zoals oeroude hunebedden, uitgestrekte bossen, fraaie zandverstuivingen, grootse heidevelden, prachtige fietsroutes, maar ook een schitterend meer. Niet voor niets spreken ze hier een beetje trots over ‘Drenthe op z’n mooist’. Een gebied waar het heerlijk wonen, maar ook werken en recreëren is en op fietsafstand van grote steden als Groningen en Assen. Noordenveld is te karakteriseren met de begrippen: forensengemeente, hoogwaardige industrieterreinen, toeristisch-recreatief en veel plattelandskernen.

  

Wat maakt het werken voor Noordenveld zo leuk?

Er zijn zoveel gemeenten waar je aan de slag kan: waarom nu juist in Noordenveld? Er is een aantal factoren dat het werken bij Noordenveld zo leuk maakt. Bijvoorbeeld de omvang en de werksfeer; Noordenveld is relatief klein. Er werken zo’n 400 medewerkers; er wordt met collegialiteit en passie gewerkt, waarbij men graag voor elkaar en voor de inwoners klaar staat. Maar eerlijk is eerlijk: er is ook werk aan de winkel. Er zijn nog wat stappen te zetten als het gaat om structuur in de organisatie en het realiseren van de ambities. In de visie Noordenveld 2025 staat “In 2025 is de gemeente leefbaar, groen, duurzaam, ondernemen en transparant.” Noordenveld biedt je ruimte om verder te ontwikkelen. Dus: bouw jij mee aan Noordenveld?

Wat bieden wij jou

 • Flexibele werktijden met de mogelijkheid tot thuiswerken
 • Afhankelijk van opleiding en ervaring en salaris op niveau 11 tot maximaal € 5.725 bruto per maand op fulltime basis
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden (o.a. individueel keuzebudget van 17,05%)
 • Een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • Ruime ontwikkelmogelijkheden en een zeer plezierige, collegiale werksfeer

Interesse?

Is je interesse gewekt en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Anja Janssen (manager Beleid en Strategie). Anja is bereikbaar via 06 29 76 60 43.

Solliciteren

Upload jouw motivatiebrief en CV. Graag zien we jouw sollicitatie tegemoet voor donderdag 2 juni 2023.

 Programmamanager Duurzaamheid (vooruitindrenthe.nl)

Deze functie wordt gelijktijdig intern en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid krijgt de interne kandidaat voorrang.