Programmadirecteur

Toekomstbouwer van Midden-Groningen

Over Midden-Groningen

Met ruim 60.000 inwoners is Midden-Groningen de derde gemeente van de provincie. Pittoreske dorpen, stoere boerderijen, schitterende natuur en een kloppend stadshart – nog geen kwartier rijden van de bruisende stad Groningen. In 2018 samengevoegd uit Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Een gemeente met grote kwaliteiten, maar ook met uitdagingen. Denk aan sociale achterstanden, armoede en aardbevingsproblematiek.

Gemeente Midden-Groningen heeft een stevige en serieuze ambitie: een gemeente zijn waar iedereen heel goed kan wonen, leven, ondernemen en werken. Samen met bewoners, bedrijven en organisaties wil ze initiatieven ondersteunen en zaken mogelijk maken waardoor de gemeente een mooie plek is om te wonen, te werken of te bezoeken. Door als organisatie dichtbij de mensen te staan en te werken volgens het principe: vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid.

NPG

Via het Nationaal Programma Groningen (NPG) wordt volop geïnvesteerd in de gemeente. Om hieraan invulling te geven is het integraal programmaplan ‘Hart voor Midden-Groningen’ opgesteld. Met 45 projecten en een investeringsbudget van rond de 100 miljoen euro in 10 jaar krijgt de gemeente een geweldige impuls. Forse bedragen worden geïnvesteerd in de jeugd, in mensen, gebieden en plekken die dit het hardst nodig hebben. De projecten staan niet los van elkaar maar hangen nauw met elkaar samen. Dit programma gaat de komende jaren bepalend zijn voor de inwoners én de organisatie.

Drie redenen om voor deze functie te kiezen:

1.            Je wilt van betekenis zijn.

Jij draagt bij aan een programma dat van grote betekenis gaat zijn voor Midden-Groningen en haar inwoners.

2.            Je wilt verantwoordelijkheid.

Die krijg je zeker als keyplayer in dit beeldbepalende programma van hoogwaardige projecten.

3.            Jij wilt impact maken.

Je gaat aan de slag in een organisatie die klaar staat om met jou aan de toekomst van Midden-Groningen te bouwen. Enthousiast én ambitieus. Een team waarin je een spil bent en waarmee jij het verschil kunt maken.

Naar de website: https://www.midden-groningen.nl  en https://werkenbij.midden-groningen.nl/

Plaats in de organisatie

De programmadirecteur rapporteert rechtstreeks aan de gemeentesecretaris/algemeen directeur van gemeente Midden-Groningen. De Programmadirecteur is geen lid van het MT van gemeente Midden-Groningen maar samen met de directeuren lid van de stuurgroep NPG. Dit programmabureau bevindt zich in de opstartfase en moet inhoudelijk nog verder vorm krijgen. Het bureau bestaat in de opstartfase verder uit een programmasecretaris, controller en meerdere projectleiders. Later zal de organisatie uitgebreid worden met programmamanagers. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met de ambtelijke organisatie in de uitvoering en borging van projecten. 

De uitdaging

Als programmadirecteur ben je hét gezicht van een investeringsprogramma dat 100 miljoen euro omvat. Je draagt de verantwoordelijkheid voor 45 projecten die de gemeente Midden-Groningen een enorme impuls geeft. Deze functie maakt jou tot dé toekomstbouwer van Midden-Groningen. Jij geeft bezield leiding aan het NPG-programma. Je werkt het uitvoeringsplan verder uit en zorgt voor samenhang tussen programma en deelprojecten. Na de bestuurlijke besluitvorming ben jij verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Als opdrachtgever ben jij aanspreekpunt en sparringpartner voor projectleiders. Je stuurt op doelen, resultaten, financiën en planning. En je adviseert en informeert de stuurgroep, de burgemeester als portefeuillehouder NPG, het college van B&W en de algemeen directeur over de voortgang. Je zorgt voor goede afstemming met en draagvlak bij de gemeenteraad. Jij bent tevens ambassadeur van dit programma. Dit betekent dat je namens de gemeente Midden-Groningen deelneemt aan overleggen op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de communicatie vanuit het programma.

Profiel

In deze functie zijn vele ogen op jou gericht. Dankzij jouw natuurlijke gezag beweeg jij jezelf moeiteloos in een omgeving die door zijn tegengestelde belangen complex is. Je hebt een groot politiek en bestuurlijk inlevingsgevoel. Hierdoor weet je te verbinden, te inspireren en goede werkverhoudingen te creëren. Je hebt een coachende én oplossingsgerichte manier van leidinggeven. Hierdoor ben je als geen ander in staat collega’s tot mooie resultaten te bewegen. Ook op momenten dat het even tegenzit. Tegelijkertijd ben je iemand die standvastig is en de doelen niet uit het oog verliest. 

  • Wo werk- en denkniveau.
  • Ervaring als programmadirecteur in politiek bestuurlijke omgeving.
  • Ervaring met complexe programma’s. 

Competenties en persoonlijke kwaliteiten:

  • Leiderschap.
  • Autonoom.
  • Politiek en bestuurlijk sensitief.
  • Uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden.
  • Samenwerkingsgericht.
  • Executiekracht.
  • Relativeringsvermogen. 

Gemeente Midden-Groningen biedt jou

Een uitdagende baan met volop ruimte voor invulling en doorontwikkeling. Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week voor onbepaalde tijd aangeboden. Je krijgt een salaris op directieniveau (schaal 15 cao Gemeenten; € 5.457 tot € 7.675 bruto per maand). Daarnaast kent de cao een IKB van 18,5 % van je salaris. Verder investeren we via opleidingen in jouw loopbaan. 

Solliciteren

De werving en selectieprocedure voor deze vacature verloopt via Beljon Westerterp. Ben je geinteresseerd? Reageren kun je via deze link of via de website van Beljon Westerterp onder vermelding van ref.nr. R2813.