Leerplichtambtenaar

BWRI, Bedrijf voor werk, re-integratie en inkomen is uitvoerder van de Participatiewet voor Midden-Groningen.

‘Iedereen is van waarde en heeft waarde’

BWRI ondersteunt burgers om werk te vinden en te behouden. Als werk niet tot de mogelijkheden behoort, is participatie het doel. Aan burgers, die niet in staat zijn om zelfstandig in hun inkomen te voorzien, bieden we (tijdelijk) inkomensondersteuning. BWRI staat voor een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt en iedereen van waarde is voor de gemeenschap. We laten niemand aan de kant staan en iedereen werkt naar vermogen.

Dit is waarom we jou nodig hebben

Het team leerplicht/VSV is onderdeel van het team re-integratie. Het team richt zich op de aanpak van voortijdig schoolverlaten en de wettelijke taken in het kader van de leerplicht. De begeleiding van jongeren naar school of passend werk is van groot belang om (langdurige) uitkeringsafhankelijkheid te voorkomen.

Vanwege zwangerschapsverlof van een collega hebben wij een tijdelijke vacature voor Leerplichtambtenaar. Deze vacature loopt van 8 januari tot 1 juni 2024.

Hoe ziet jouw werkweek eruit

Als leerplichtambtenaar van de gemeente Midden-Groningen ziet elke werkweek er weer anders uit. Het is een dynamische functie: het ene moment ben je met ouders en leerling in gesprek over zijn/haar verzuim en het andere moment neem je deel aan een multidisciplinair overleg. Een belangrijke taak als leerplichtambtenaar is het controleren en toezicht houden op de naleving van de leerplichtwet.

Als leerplichtambtenaar voorkom en pak je schooluitval en schoolverzuim aan. Je neemt meldingen van ongeoorloofd schoolverzuim in behandeling en doet onderzoek naar het verzuim en de oorzaken ervan. Het verzuim maak je bespreekbaar met de leerlingen en ouders. Je hebt een adviserende rol richting scholen en ouders over het voorkomen van verzuim. Daarnaast neem je beslissingen over verzoeken tot extra verlof, vervangende leerplicht of vrijstelling schoolbezoek en neemt deel aan netwerkoverleggen. Het begeleiden van leerlingen bij plaatsing op een andere school (speciaal onderwijs, andere school voor V.O., streekschool, randgroepjongerenproject e.d.) behoort ook tot je taak. Evenals de verwijzing naar hulpverleningsorganisaties en het bemiddelen bij conflicten tussen ouders en school. In dit alles werken we nauw samen met scholen, Sociaal Team, gezins- en jongerencoaches en het samenwerkingsverband. Dit alles om schoolverzuim te voorkomen.

Met wie werk je samen?

Als leerplichtambtenaar werk je nauw samen met jouw collega’s van BWRI en de verschillende ketenpartners waaronder het Sociaal Team, Samenwerkingsverband en de scholen.

Wat neem je mee?

Voor deze functie zoeken we iemand die ervaring heeft in het optreden in overlegsituaties en het daarin toelichten en verdedigen van het standpunt van het team/de gemeente en het doen van voorstellen. Je beschikt over kennis van relevante wet- en regelgeving en je hebt inzicht, vaardigheid en inlevingsvermogen. Je neemt initiatief bij het inschatten en oplossen van uiteenlopende problemen van je cliëntenbestand. Verder vinden we het belangrijk dat je het vermogen hebt om te plannen en organiseren en zelfstandig kan werken.

We vragen:

 • Een relevante afgeronde hbo-opleiding;
 • Kennis van wet- en regelgeving in het vakgebied;
 • Kennis van de arbeidsmarkt, het onderwijsveld en de sociale kaart.

Waarom je deze functie niet wil mislopen

Je wilt verantwoordelijkheid

Bij ons krijg je de ruimte en het vertrouwen om het werk op jouw manier in te richten.

Je wilt uitdaging

Je gaat aan de slag in een gemeente waarin uitdagende projecten op jouw pad komen.

Je wilt afwisseling

Als leerplichtambtenaar werk je aan meerdere projecten en uitdagingen tegelijkertijd: geen werkdag is hetzelfde.

Wat bieden we jou

Samen bouwen we aan een sterke en klantgerichte organisatie. Dat is niet alleen mooi werk. Daar staat ook iets tegenover. Daarom bieden wij je een arbeidsovereenkomst voor 36 uur er week en een modern voorwaardenpakket. De functie is ingedeeld in functieschaal 9 van de Cao Gemeenten. Hierbij hoort een goede pensioenregeling en een Individueel Keuzebudget van 18,25% van jouw brutosalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld extra verlofdagen kopen of jouw brutosalaris fiscaalvriendelijk inzetten voor allerlei doeleinden. Bij ons krijg je volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Dat kan door middel van workshops, trainingen en ons eigen studie-platform. Natuurlijk krijg jij goede kantoorvoorzieningen voor thuis, een mobiele telefoon en laptop. Je kunt deels thuiswerken, maar we bieden je ook een plekje in ons mooie Huis van Cultuur en Bestuur. Een gemeentehuis, theater, bibliotheek en grand café in één! Bovendien beschikken wij over voldoende gratis parkeergelegenheden rondom de werklocaties.

Werken bij Midden-Groningen

Midden-Groningen is een organisatie die jou uitdaagt om het beste van jezelf te laten zien. En dat niet alleen. Bij ons werk je aan projecten die ertoe doen; in een organisatie waar jij ertoe doet. Samen halen wij meer uit elkaar en uit Midden-Groningen. En samen halen wij meer uit jouw talent. Dit doen wij in een professionele organisatie waarin we op elkaar vertrouwen. Waarin we ons verantwoordelijk voelen en onze vrijheid belangrijk vinden.

Enthousiast geworden?
Laat deze vacature gerust even bezinken. Maar wacht niet te lang…. Wij maken graag kennis met jou en het enthousiasme en de ervaring die jij meebrengt!

Competenties

 • Zelfstandigheid
 • Inlevingsvermogen
 • Mondelinge communicatie
 • Schriftelijke communicatie
 • Initiatief
 • Plannen en organiseren
 • Betrouwbaar
 • Incasseringsvermogen
Solliciteer nu