Beleidsadviseur Participatie en Communicatie

Ben jij die persoon die onze inwoners en organisatie nauw kan laten samenwerken? Die inwoners actief betrekt bij onze taken en doelen? Deze functie geeft je de kans om te helpen bouwen aan een organisatie waarin collectieve vraagstukken en besluiten gezamenlijk genomen worden en waarin onze diensten zo veel mogelijk worden afgestemd op het gezamenlijk belang. We zoeken daarvoor een persoon met inspiratie en creativiteit die weet wat inwoners willen en wat een gemeentelijke organisatie kan. Help je ons meebouwen?

Waarom wij op zoek zijn naar jou

Bij Midden-Groningen stellen wij alles in het werk om onze inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen en te helpen. Dit begint bij een professionele en klantgerichte organisatie die z’n zaken goed op orde heeft en zichzelf blijft verbeteren. Daarin speelt het betrekken van inwoners bij beleid en besluiten een belangrijke rol. Of het nu gaat om projecten binnen ons eigen Nationaal Programma Groningen (Hart voor Midden-Groningen), het adviseren over participatie binnen de Omgevingswet of initiatieven vanuit onze wijken en dorpen helpt te realiseren. Participatie heeft meer en meer een bepalende rol. Daarin telt de stem en mening van de inwoner. In deze functie ben jij aan de ene kant vertegenwoordiger van die stem en aan de andere kant ambassadeur van onze organisatie. Met jouw talent en werk maak je daarmee onze organisatie omgevingsgerichter! Door het beleid dat jij opstelt ontstaat er een ideale verbinding tussen organisatie, politiek en inwoner. In vakjargon: je geeft advies, vorm en inhoud aan participatiebeleid.

Je bent daarvoor:

  • Klankbord, adviseur en coach op het gebied van participatie. Je zet beleid op en leert collega’s om – op basis van dat beleid - participatietrajecten te kunnen opzetten. Je zorgt dat de kennis en vaardigheden daarvoor worden verstrekt en versterkt;
  • Expert. Je houdt ontwikkelingen en kennis op het gebied van je eigen beleidsterrein bij: de samenleving verandert continue en dat heeft gevolgen voor participatie. Dat weet jij als geen ander!

En omdat we blijvend energie willen stoppen in de kwaliteit, communicatiekracht, innovatiekracht en klantgerichtheid van onze organisatie, zoekt het team communicatie een (beleids)adviseur participatie & communicatie.

Met wie werk jij samen?

In deze functie mag je gaan ondernemen, bouwen en opzetten. Maar dat doe je niet alleen! Als adviseur participatie & communicatie werk je nauw samen met de collega’s van het nieuw te vormen team Gebiedsregie. Op het moment dat deze vacature uitstaat, werven we eveneens voor een programmamanager die Gebiedsgericht Werken voor onze organisatie gaat opzetten en vormgeven. Met deze persoon - en met de teamleden van Gebiedsregie zelf - werk je (functioneel) veel samen. Samen met hen pionier je en bouw je aan het nieuwe beleid rondom Gebiedsgericht Werken, waarin beleid rondom participatie een belangrijk onderdeel is. Maar je zult in je werk ook veel samenwerken met collega’s uit andere delen van onze organisatie. Zo zit je geregeld met collega’s van het Nationaal Programma Groningen om tafel om de participatie binnen die projecten vorm te geven en adviseer je hen over project overstijgende vormen van participatie. Daarnaast heb je contact met externe partijen binnen jouw vakgebied. Denk aan wijkverenigingen, dorpsraden en andere omgevingsgerichte partijen.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Bij ondernemen en opzetten hoort proberen, ontdekken en leren. Bij de gemeente Midden-Groningen krijg je daar alle ruimte voor. Je zult merken dat we al veel in onze organisatie doen op het gebied van participatie, maar dat de rode draad ontbreekt. Die mag jij gaan aanbrengen. Dat betekent dat je in je werkweek veel de organisatie in duikt: je legt je oor te luister bij de afdelingen waar veel klantcontact is en geeft hun input vanuit jouw visie, kennis en kunde, je schuift aan bij overleggen en helpt mee te bouwen aan het nieuwe team Gebiedsregie.

Tijdens je werkweek is het de bedoeling dat je werkplek er bij tijd en wijle leeg en verlaten uitziet. Dat stimuleren wij omdat jij de verbinder bent die alle (bewoners)initiatieven in de organisatie boven water krijgt en er – samen met jouw visie en ideeën – één geheel van maakt waarbij het belang van onze inwoner en organisatie elkaar volop ontmoeten.

Wat breng jij mee?

Voor deze functie zoeken we iemand die weet wat er speelt in onze samenleving en die dat kan vertalen naar gemeentelijk beleid. Uiteindelijk draag je zorg voor een gemeentelijke verordening rondom participatie (je begeleidt daarvoor een bureau dat we inhuren) en dat vereist een aantal kwaliteiten. Zo beschik je over kennis van onze samenleving, weet je welke onderwerpen er spelen en weet je hoe je uit verschillende vormen van participatie gemeentelijke taken en diensten kan realiseren. Je bent in staat om te verbinden en creatief met beleidsregels om te gaan en hebt ervaring met het opzetten van participatiebeleid bij – het liefst – andere gemeenten. Daarvoor neem je initiatief en kennis van de samenleving mee.

We zoeken een persoon met sterk analytische vaardigheden, die goed kan luisteren en die signalen vanuit de organisatie, het bestuur en de samenleving kan vertalen en omzetten naar actief beleid.

Verder vragen we:

  • HBO-/WO-opleiding;
  • Een creatief, sociaal en analytisch persoon die van gestructureerd werken houdt. Je hebt bij voorkeur ervaring met Projectmatig Creëren;
  • Ruime ervaring en kennis in het werken met inwoners.

Waarom je deze functie niet wil mislopen

Je wilt verantwoordelijkheid

Bij ons krijg je de ruimte en het vertrouwen om het werk op jouw manier in te richten.

Je wilt impact maken

Jij draagt bij aan projecten waarmee je zichtbaar bijdraagt aan de communicatiekracht en innovatiekracht van onze gemeente.

Je wilt anderen verder helpen

In deze functie heb je direct contact met de inwoners van onze gemeente; jouw inbreng is van betekenis voor hun omgeving en welzijn.

Wat bieden we jou

Samen bouwen we aan een sterke en klantgerichte organisatie. Dat is niet alleen mooi werk. Daar staat ook iets tegenover. Wij bieden je een arbeidsovereenkomst voor 32-36 uur per week en een modern arbeidsvoorwaardenpakket. De definitieve inschaling is afhankelijk van de functiewaardering die nog moet plaatsvinden. Je krijgt een salaris volgens de cao-gemeenten. Hierbij hoort een goede pensioenregeling en een Individueel Keuzebudget van 18,25% van jouw brutosalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld extra verlofdagen kopen of jouw brutosalaris fiscaalvriendelijk inzetten voor allerlei doeleinden. Natuurlijk krijg je bij ons volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Werken bij Midden-Groningen

Midden-Groningen is een organisatie die jou uitdaagt om het beste van jezelf te laten zien. En dat niet alleen. Bij ons werk je aan projecten die ertoe doen; in een organisatie waar jij ertoe doet. Samen halen wij meer uit elkaar en uit Midden-Groningen. En samen halen wij meer uit jouw talent. Dit doen wij in een professionele organisatie waarin we op elkaar vertrouwen. Waarin we ons verantwoordelijk voelen en onze vrijheid belangrijk vinden.

Enthousiast geworden?

Laat deze vacature gerust even bezinken. Maar, wacht niet te lang…Het kan zijn dat we de vacature eerder sluiten wanneer we een geschikte kandidaat hebben gevonden. Wij maken binnenkort graag kennis met jou en de ervaring die jij meebrengt.

De vacature wordt tegelijkertijd in- en extern gepubliceerd. Bij gelijke geschiktheid worden de interne kandidaten met voorrang uitgenodigd.

Solliciteer nu