Kind-ouder-ondersteuners

Aan de slag in een gemeente waar grote sociale uitdagingen liggen? Waar jouw kennis meer dan welkom is? Ben jij op zoek naar een dynamische en uitdagende functie waarin jouw empathisch vermogen, hands-on mentaliteit en enthousiasme tot hun recht komen?

Dit is waarom we jou nodig hebben

Met ruim 60.000 inwoners is Midden-Groningen de derde gemeente van de provincie. Pittoreske dorpen, stoere boerderijen, schitterende natuur en een kloppend stadshart – nog geen kwartier rijden van de bruisende stad Groningen.  Een gemeente met grote kwaliteiten, maar ook met uitdagingen. Denk aan sociale achterstanden, armoede en aardbevingsproblematiek. Hoewel het met veel inwoners goed gaat, staan er ook mensen op achterstand. Met een vernieuwende aanpak bouwen wij aan een sterke samenleving. We zetten in op sociale veerkracht van mensen en gemeenschappen.

Waarom wij op zoek zijn naar jou?

Als kind-ouder-ondersteuner ben je er voor kinderen, gezinnen en school. Deze pionierende rol, een initiatief van de gemeente Midden-Groningen, het primair onderwijs en kinderopvang, heeft als doel ervoor te zorgen dat kinderen zo snel mogelijk de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Wij geloven sterk in preventie, waarbij vroegtijdige signalering en 'het kind echt zien' de sleutels zijn om kleine problemen niet tot grote zorgen te laten uitgroeien en specialistische hulp te minimaliseren. Doel is dat kinderen de kans krijgen om zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Als een kind daarbij ondersteuning nodig heeft, moet deze vroeg en snel beschikbaar zijn en ook zo dicht mogelijk bij het kind, school en thuis. De kind-ouder-ondersteuner heeft daarbij een belangrijke rol.

Door het succes van de functie breiden we nu met 3 FTE uit. De basis is gelegd, nu kunnen we doorontwikkelen. Daarom zijn wij op zoek naar ongeveer 5 gedreven collega's die niet alleen in staat zijn om effectief te communiceren, maar zich ook kwetsbaar durven op te stellen. Jij maakt het verschil.

Met wie werk jij samen?

Als kind-ouder-ondersteuner werk je nauw samen met ouders en kinderen. Je werkplek wordt één van de kindcentra in de gemeente Midden-Groningen. In de school ben je sparringpartner van het onderwijsteam van primair onderwijs en kinderopvang en bied je zo nodig ondersteuning. Je werkt nauw samen met o.a. experts van het sociaal team, praktijkondersteuners bij de huisarts, expertiseteam en JGZ. Daarnaast ben je onderdeel van het team kind-ouder-ondersteuners, dat wordt aangestuurd door een coördinator.

Wat breng je mee?

Als kind-ouder-ondersteuner vervul je een onafhankelijke rol als ondersteuner van kinderen en gezinnen binnen een kindcentrum. Als lid van het interprofessionele team in en om de school, werk je samen met o.a. de buurtsportcoaches, jongerenwerk, kinderopvang, het primair onderwijs en de GGD om kinderen zo snel mogelijk de juiste ondersteuning te bieden, in samenwerking met ouders, zo dicht mogelijk bij huis. Je hebt verstand van preventie, normaliseren en vroegtijdige signalering. Je hebt een proactieve aanpak van situaties om escalaties te voorkomen. Een positieve mindset gericht op mogelijkheden in plaats van problemen. Je bent creatief en hebt het lef buiten de gebaande paden te gaan. Het vermogen om de zorgbril af te zetten en objectief naar een kind te kijken om te bepalen wat echt nodig is. Je vindt voldoening in het pionieren binnen een nieuwe functie en hebt de ambitie om deze vorm en invulling te geven binnen jouw kindcentrum. Je kunt snel relaties en netwerken opbouwen in en om de scholen.

Verder vragen we:

 • HBO werk- en denkniveau met een achtergrond in zorg, welzijn en/of onderwijs. Bijvoorbeeld vanuit de volgende richtingen: sociaal werk, pedagogiek, toegepaste psychologie, pabo of een vergelijkbare opleiding, met (basis)kennis van ontwikkelingspsychologie en psychopathologie ook specifiek van het jonge kind.
 • Je hebt werkervaring op gebied van zorg, onderwijs of welzijn.
 • Je kent de wereld van de kinderopvang, het primair onderwijs en de ondersteuningsstructuur om kindcentra heen.

Waarom je deze functie niet wil mislopen

Je wilt verantwoordelijkheid

Bij ons krijg je de ruimte en het vertrouwen om het werk op jouw manier in te richten.

Je wilt het anders doen

Je gaat aan de slag in een organisatie waar ruimte is voor nieuwe ideeën en plannen.

Je wilt anderen verder helpen

In deze functie heb je direct contact met de inwoners van onze gemeente; jouw inbreng is van betekenis voor hun omgeving en welzijn.

Wat bieden we jou

Samen bouwen we aan een sociale en sterke gemeente. Dat is niet alleen mooi werk. Daar staat ook iets tegenover. Daarom bieden wij je een arbeidsovereenkomst voor 20-36 uur per week voor maximaal 2 jaar en een modern voorwaardenpakket. De functie is ingedeeld in functieschaal 9 van de cao Gemeenten. Hierbij hoort een goede pensioenregeling en een Individueel Keuzebudget van 18,25% van jouw brutosalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld extra verlofdagen kopen of jouw brutosalaris fiscaalvriendelijk inzetten voor allerlei doeleinden. Bij ons krijg je volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Dat kan door middel van workshops, trainingen en ons eigen studie-platform. Natuurlijk krijg jij goede kantoorvoorzieningen voor thuis, een mobiele telefoon en laptop. Bovendien beschikken wij over voldoende gratis parkeergelegenheden rondom de werklocaties.

Werken bij Midden-Groningen

Midden-Groningen is een organisatie die jou uitdaagt om het beste van jezelf te laten zien. En dat niet alleen. Bij ons werk je aan projecten die ertoe doen; in een organisatie waar jij er toe doet. Samen halen wij meer uit elkaar en uit Midden-Groningen. En samen halen wij meer uit jouw talent. Dit doen wij in een professionele organisatie waarin we op elkaar vertrouwen. Waarin we ons verantwoordelijk voelen en onze vrijheid belangrijk vinden.

Enthousiast geworden?

Laat deze vacature gerust even bezinken. Maar, wacht niet te lang…Wij maken binnenkort graag kennis met jou en de ervaring die jij meebrengt.

Meer informatie over het project kun je lezen in het projectplan, zie bijlage.

Het projectplan is van de huidige pilot waardoor sommige informatie verouderd is.

De eerste gesprekken vinden plaats op:

 • 8 en 9 januari 2024 tussen 11.00 - 15.00 uur
 • 11 januari 2024 tussen 9.00 - 12.00 uur

Competenties

 • Verantwoordelijkheid
 • Zelfstandigheid
 • Analytisch vermogen
 • Creativiteit
 • Coachen
 • Inlevingsvermogen
 • Klantgerichtheid
 • Mondelinge communicatie
 • Overtuigingskracht
 • Samenwerken
 • Schriftelijke communicatie
 • Initiatief
Solliciteer nu