Projectleider NPG Ruimtelijk Domein

Ben je enthousiast, heb je doorzettingsvermogen en ben je in staat een stevige rol te pakken? Wil je jouw vaardigheden en competenties als projectleider verder ontwikkelen? Dan is dit een mooie kans voor jou!

Gezien de complexiteit van de functie en het aantal uitdagingen dat er ligt, nemen we je hieronder graag mee in wat de functie precies inhoudt.

Dit is waarom we jou nodig hebben

Met ongeveer 62.000 inwoners is Midden-Groningen de derde gemeente van de provincie. Pittoreske dorpen, stoere boerderijen, schitterende natuur en een kloppend stadshart – nog geen kwartier rijden van de bruisende stad Groningen. In 2018 samengevoegd uit Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Een gemeente met grote kwaliteiten en kansen, maar ook met uitdagingen. De aardbevingsproblematiek heeft niet alleen scheuren in huizen opgeleverd, maar heeft ook geleid tot barsten in het vertrouwen van de Groningers in de (gemeentelijke) overheid. De schade aan huizen, het schadeproces en de versterkingsoperatie eisen letterlijk hun tol. Er liggen daarom opgaven op het gebied van participatie, dienstverlening en gebiedsgericht werken om te werken aan het herstel van vertrouwen. Bewoners moeten meer perspectief krijgen. Samen met bewoners, bedrijven en organisaties wil de gemeente verschillende initiatieven ontwikkelen en realiseren, waardoor de gemeente nog meer een mooie plek wordt om te wonen, te werken of te bezoeken.

Wat ga je doen?

We hebben middelen gekregen voor specifieke (maatschappelijke) opgaven en ambities. Met het geld van het Nationaal Programma realiseren we een vooruitstrevend programma, waarin we samen met inwoners werken aan een toekomstperspectief. Door als organisatie dicht bij de mensen te staan en te werken volgens het principe: eigenaarschap tonen, nemen van verantwoordelijkheid, werken vanuit vertrouwen en vrijheid, pakken we aan wat opgelost moet worden. Vanuit dat gedachtengoed zoeken wij een Projectleider die zich in de eerste instantie zal richten op de nog te starten projecten Bedrijvig & Leefbaar en Versterken Landschap en Natuur binnen het programma NPG.

Deze beide projecten bevinden zich in de initiatieffase. Dat betekent dat er nog een (mogelijk complexe) verkenning plaats moet vinden om de richting en kaders van de opdracht te bepalen. Het aanvragen van de middelen bij het regionale NPG-bureau maakt onderdeel uit van de opdracht.

Uitvoering van het project Bedrijvig & Leefbaar is urgent. Op dit moment zijn er nauwelijks beschikbare kavels meer op de bedrijventerreinen. Daarnaast kan een aantal bedrijven niet verder ontwikkelen en groeien vanwege de beperkte geluidsruimte en komen er met betrekking tot een aantal locaties hindermeldingen vanuit de omgeving binnen. Deze opgaven moeten in samenhang opgepakt worden waarmee er zowel (ontwikkel)ruimte voor bedrijven op bestaande terreinen ontstaat als de leefbaarheid nabij de bedrijventerreinen verbetert.

Het project Versterken Landschap en Natuur betreft een meer procesmatige aanpak waarbinnen een aantal projecten met onderlinge raakvlakken moeten worden gebundeld in één aanpak. Deze aanpak is gericht op de ontwikkeling van een sterke vrijetijdsector, die tegelijkertijd de kansen in relatie tot natuurontwikkeling, klimaatadaptatie en duurzame landbouw benut. In het project Versterken Landschap en Natuur gaat het ook om een verkenning naar en verzilvering van financieringskansen buiten het NPG. Daarom is het opbouwen van een relevant netwerk belangrijk in deze rol.

NPG:

Via Nationaal Programma Groningen (NPG) komt er veel geld vrij voor mooie plannen voor onze gemeente. Het tegengaan van armoede en kansenongelijkheid, het inzetten op veiligheid en betere woningen … Er is nog veel te doen! NPG biedt ons – en jou - de kans om hier samen met inwoners mee aan de slag te gaan. Wij zoeken collega’s die hierin het verschil willen maken.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Je bent verantwoordelijk voor de vormgeving van de opdracht en de realisatie van het resultaat (of de gewenste uitkomst). Je stimuleert op inspirerende wijze en met enthousiasme het projectteam en andere betrokkenen bij het project. Je stuurt op de planning, geld, informatie, organisatie, communicatie en de afgesproken resultaten van het project en je bent verantwoordelijk voor de monitoring en evaluaties. Je werkt nauw samen met netwerkpartners in een complex krachtenveld. Je maakt dilemma’s, tegengestelde belangen en raakvlakken inzichtelijk en je draagt oplossingen aan.

Met wie werk je samen?

Je legt verantwoording af aan de programmadirecteur NPG, de ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever, collega’s van de gemeente Midden-Groningen en andere partijen, die zich bezighouden met recreatie, toerisme, natuurontwikkeling, zoals de provincie, Marketing Groningen, Prolander, Gronings Landschap, LTO etc... Jouw functie is binnen het programmateam NPG ondergebracht.

Wat breng jij mee?

Je kunt zelfstandig werken, met een goed inzicht in onze maatschappelijke opgaven. Je hebt een pioniersmentaliteit met een nieuwsgierige en open blik. Je bent resultaatgericht en analytische ingesteld. Je krijgt energie van het opstarten van een project en kunt richting geven terwijl de kaders van de opdracht nog ingevuld moeten worden. Je hebt een zekere mate van autoriteit om de neuzen in dezelfde richting te krijgen met een sterk op samenwerking gerichte houding. Dankzij jouw gevoel voor bestuur en politiek weet je welke stappen je moet zetten en waarom. Je bent je bewust van de maatschappelijke en omgevingsfactoren en kunt goed inspelen op deze ontwikkelingen. Je realiseert je dat belangen en behoeftes soms tegengesteld zijn. Je weet een balans te vinden in dit spanningsveld en voelt aan waarin je kunt meebewegen.

Verder vragen wij:

  • Minimaal HBO werk- en denkniveau.
  • Ervaring in het ruimtelijk domein.
  • Ervaring als projectleider is een pré.

Waarom je deze functie niet wil mislopen

Je wilt afwisseling

Als Projectleider van de projecten Bedrijvig & Leefbaar en Versterken Landschap en Natuur

werk je aan meerdere projecten en opdrachten tegelijkertijd: geen werkdag is hetzelfde.

Je wilt uitdaging

Je gaat aan de slag in een gemeente waarin uitdagende ruimtelijke projecten op jouw pad komen.

Je wilt verantwoordelijkheid

Bij ons krijg je de ruimte en het vertrouwen om het werk op jouw manier in te richten.

Wat bieden we jou?

Samen bouwen we aan een sociale en sterke gemeente. Dat is niet alleen mooi werk. Daar staat ook iets tegenover. We bieden je een arbeidsovereenkomst van 24 uur per week en een modern voorwaardenpakket. Je krijgt een salaris volgens de cao-gemeenten, schaal 11. Op basis van relevante kennis en ervaring kan er een arbeidsmarkttoelage worden toegepast. Hierbij hoort een goede pensioenregeling en een Individueel Keuzebudget van 18,25% van jouw brutosalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld extra verlofdagen kopen of jouw brutosalaris fiscaalvriendelijk inzetten voor allerlei doeleinden. Bij onze gemeente krijg je veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dat kan middels workshops, trainingen en ons eigen studie-platform. We begeleiden je om een allround projectleider te worden, als je nog wat onervaren bent in de rol van projectleider. In het ‘thuisteam NPG’ hebben we veel ervaring en kennis van programmatisch en projectmatig werken.

Enthousiast geworden?

Laat deze vacature gerust even bezinken. Maar, wacht niet te lang… Het kan zijn dat we de vacature eerder sluiten wanneer we een geschikte kandidaat hebben gevonden. Wij maken binnenkort graag kennis met jou en de ervaring die jij meebrengt.