Beleidsadviseur Groen

In Leeuwarden willen we onze ambities op het gebied van groen waarmaken. We zetten vol in op vergroenen, biodiversiteit en klimaatadaptatie. De stad en het buitengebied zijn volop in ontwikkeling. We breiden de komende jaren met honderden woningen uit, hebben grote herinrichtingen op stapel staan en willen vergroenen. Volop kansen dus om de stad en de dorpen duurzamer, leefbaarder en klimaatbestendiger te maken.

We zoeken een collega die de vertaling maakt van doelstellingen naar concrete plannen, beleid en regelingen die worden uitgevoerd. En iemand die duidelijk kan uitleggen wat dit betekent voor het dagelijks beheer voor al ons groen, van bermen tot parken, van bomen tot bossen en natuurgebieden.

Groen staat niet op zichzelf en is in de gemeentelijke praktijk sterk verbonden met het beheer van ecologie en water. We zoeken iemand die de samenwerking opzoekt en de verbinding weet te leggen tussen de uiteenlopende vraagstukken. Ben jij die persoon dan zijn we op zoek naar jou!

Je gaat werken bij de sector Inrichting en Beheer Buitenruimte. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Denk aan wegen, bruggen, riolering, watergangen, maar nadrukkelijk ook de parken, het groen, de bermen, perken en enkele stukken bos. Ingrepen in de openbare ruimte hebben impact op ons groen, de gebruikswaarde en de natuurwaarde.

  • jij vertaalt het strategisch beleid en de beleidsmatige doelstellingen naar protocollen, regelingen en leidraden voor groen en bomen. Je organiseert het proces, stemt af, maakt verbinding en stuurt op de inhoud bij het tot stand komen;
  • jij adviseert op diverse (groene) gebieden, waaronder ( monumentale en waardevolle) bomen, beheer, kappen en overlast;
  • jij zorgt dat groen goed in de Omgevingsplannen beschreven wordt;
  • jij houdt het beleid en wet en regelgeving op gebied van groen en bomen actueel;
  • jij geeft input geven voor het uitvoeringsprogramma vergroenen, rekening houdend met klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezondheid;
  • jij, initieert, organiseert of neemt deel aan projecten met onderzoeken op het gebied van groen;
  • jij brengt jouw kennis over groen in stad, dorpen en landelijk gebied in bij tal van (beleids-) onderwerpen en projecten, zodat groen meer vanzelfsprekend onderdeel worden van de planvorming;
  • je signaleert welke kansen er zijn om groen, ecologie, biodiversiteit en natuurinclusiviteit nog beter op de kaart te zetten en vooral hoe we meer groen en natuur kunnen realiseren.

Wie ben jij

We zoeken een ervaren en enthousiaste collega die graag werkt in een dynamisch werkveld. Je hebt immers te maken met een onderwerp dat zowel maatschappelijk als politiek toenemende aandacht krijgt. Je zet beleid om in actie, kunt je onderwerpen snel eigen maken, bent nieuwsgierig naar de politiek-bestuurlijke aspecten én bekend met de beleidsmatige kanten van het werk. Je vindt het belangrijk om de gestelde doelen te vertalen naar concrete resultaten, maakt je er hard voor om deze te realiseren en werkt daarvoor samen met collega’s en externe partijen.

Je werkt aan dossiers waar veel verschillende belangen een rol spelen en vindt het leuk om voorstellen te doen die haalbaar zijn en draagvlak hebben.

Daarnaast ben je minimaal in het bezit van een afgeronde hbo opleiding, bij voorkeur in de
richting cultuurtechniek/Groen. En heb je enkele jaren recente werkervaring als beleidsmedewerker Groen.
Kennis van relevante wetgeving en ontwikkelingen is een pré.

Waar ga je werken

Leeuwarden! Met ruim 120.000 inwoners de tweede hoofdstad van Noord-Nederland. Kennisstad. Provinciehoofdstad met een uitgebreid voorzieningenpakket. De gemeente Leeuwarden is een boeiende organisatie met zo’n 1.500 medewerkers. Zij geven vorm aan het bestuur, het beleid en de ontwikkeling van de stad. De gemeente Leeuwarden biedt een informele werksfeer en een werkplek in hartje stad.

Deze functie valt binnen de dienst Fysiek Domein, sector Inrichting en Beheer Buitenruimte en je wordt onderdeel van het team Bedrijfsbureau. Dit team is verantwoordelijk voor het langjarig beheer, onderhoud en vervanging van de openbare ruimte en is de plek waar de werkzaamheden worden geprogrammeerd en beleidsdoelstellingen worden vertaald naar concrete resultaten. We hebben tot doel om de publiekswaarde van de buitenruimte te vergroten, zowel op het gebied van blauw (water, riolering, klimaatadaptatie), grijs (verhardingen, civiele kunstwerken) als groen (groenbeheer, bomen, natuur). Daarbij proberen we steeds meer concrete invulling te geven aan begrippen als duurzaamheid, vergroening en circulariteit.

Ons team bestaat uit circa 35 medewerkers, bestaande uit beleidsadviseurs, adviseurs en beheerders. We werken nauw met andere teams samen, waaronder ontwerpers (stedenbouw en landschap), meer strategische beleidsadviseurs, bestekschrijvers en de uitvoerders bij de Buitendienst. In al die samenwerking staat het doel centraal om de gemeente Leeuwarden telkens weer wat mooier te maken. Kom je ons daarbij helpen?

Wat bieden wij

Wij zoeken een nieuwe collega voor een periode van één jaar met uitzicht op vast dienstverband.

Wij bieden een salaris, afhankelijk van opleiding en ervaring, maximaal €5.009,00 bruto per maand bij een 36-urige werkweek. (functieschaal 10, salaristabel 2-1-2023)

Bovenop jouw bruto jaarsalaris ontvang je 17,05% Individueel Keuzebudget (IKB). Naast een aantrekkelijk salaris heeft de gemeente Leeuwarden meer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken. En daarnaast een laptop, mobiele telefoon, gunstig pensioenfonds, kortingen op diverse verzekeringen en korting op jouw fitnessabonnement.

Contact

De sluitingsdatum voor deze vacature is 18 juni 2023. De eerste sollicitatiegesprekken staan gepland op 22 juni 2023.

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Gerda van Veen tel: 06 2001 2623, teamleider Bedrijfsbureau

Heb je vragen over de procedure dan kun je contact opnemen met Mandy Wietses, Adviseur Werving en Selectie, telefoonnummer 065005 0485.

Deze vacature staat tegelijkertijd zowel in- als extern open. Bij gelijke geschiktheid hebben interne medewerkers een voorrangspositie.


De gemeente Leeuwarden let niet op leeftijd, sekse, afkomst, kleur of geaardheid. Bij ons tellen je kwaliteiten.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren