Aardbevingsconsulent Programma Aardbevingen

Ben jij op zoek naar een boeiende functie? De gemeente Het Hogeland heeft ruimte voor een

AARDBEVINGSCONSULENT

PROGRAMMA AARDBEVINGEN

32 tot 36 uur per week – schaal 9

  

Programma Aardbevingen

Het Programma Aardbevingen richt zich op de gevolgen van de aardbevingen en onder meer op het veilig maken van Het Hogeland. Vanuit de gemeentelijke rol houden we ons bezig met de versterkingsopgave, schade-afhandeling als gevolg van gaswinning en de sociaal-maatschappelijke gevolgen. We willen er voor onze inwoners zijn, in alle onzekerheid die er vaak is. Daarnaast grijpen we de kansen die Nationaal Programma Groningen ons biedt met beide handen aan. Vanuit hieruit dragen we bij aan een gemeente waar het ook fijn wonen, werken en recreëren is, nu maar zeker ook in de toekomst. Binnen het Programma Aardbevingen ga jij aan de slag en ben jij het aanspreekpunt voor inwoners die op zoek zijn naar een helpende hand vanuit de gemeente.

Aardbevingsconsulent

Inwoners van Het Hogeland ondervinden negatieve gevolgen van de gaswinning. De aandacht van de gemeente richt zich op de ‘stenenkant’ (schadeherstel en versterking) en de ‘mensenkant’ (mentale gevolgen) van de aardbevingsproblematiek. Voor wat betreft de gemeentelijke inzet op de mentale gevolgen van de gaswinning is het nodig om een tandje bij te zetten. De afgelopen tijd zien we een toename van individuele casussen; mensen die vast komen te zitten in de eindeloze procedures van het IMG en de NCG over respectievelijk schadeherstel en versterking. Voor deze inwoners heeft dit een enorme impact op hun welzijn, het gevoel van veiligheid maar ook op het vertrouwen in de overheid. Daarnaast zijn er (te) veel regelingen, wijzigingen, procedures, personeelswisselingen etc. waardoor het vaak anders gaat dan met de bewoner is afgesproken.

Voor inwoners is het van cruciaal belang te voelen dat de gemeente er is voor ondersteuning en advies als ze vast komen te zitten, of dreigen in een degelijke situatie te komen. Door hier specifiek op in te zetten geeft de gemeente vorm aan haar zorgplicht. Het is van belang dat inwoners niet uitvallen en vertrouwen durven te hebben in de overheid. 

Jouw talenten

  • Je hebt geduld en doorzettingsvermogen en kan taaie processen begeleiden die soms in langzame stappen tot resultaten leiden. Je ziet daar ook de uitdaging in;
  • Je hebt een hbo-niveau of relevante hbo-opleiding;
  • Je hebt ervaring in of met sociale processen, -bij voorkeur- in versterking of schade;
  • Je kunt je goed uitdrukken in woord en schrift (schrijven adviezen, beleidsstukken);
  • Je weet je te verplaatsen in inwoners die in de knel zijn gekomen in de complexe vraagstukken rond de gevolgen van de gaswinning en de aardbevingen in Groningen;
  • Je hebt bij voorkeur al (enige) ervaring in het aardbevingsdossier en weet wie de belangrijkste partijen zijn in het dossier;
  • Je bent een verbinder tussen belangen en weet partijen te verenigen richting een gedeeld doel.

Dit ga je doen

Je gaat aan de slag vanuit de menskant: op het moment dat een inwoner knel komt te zitten, als er dreigt iets mis te gaan, als de inwoner vragen heeft, als er verontrustende geluiden van de NCG of het IMG komen of overige direct betrokken partijen, dan wordt er doorverwezen naar de aardbevingsconsulent. Belangrijk is dat de aardbevingsconsulent de collega’s binnen de gemeente en andere partijen direct weet te vinden. 

Je coördineert de gemeentelijke inzet in deze specifieke situaties. Je bent op dit terrein ook adviseur voor het college van B&W en als het nodig is, schaal je op naar de burgemeester. Natuurlijk doe je dit allemaal niet alleen. Je werkt nauw samen met collega's van het programmateam aardbevingen.

Je maakt inzichtelijk wat er in een bepaalde situatie aan de hand is en wat er nodig is om tot een bepaalde doorbraak te kunnen komen en welke partij(en) daarbij een rol hebben. Je weet daarin het voortouw te nemen. Je coördineert de gemeentelijke inzet richting het zogenoemde Interventieteam (een onafhankelijke organisatie die kan zorgdragen voor noodzakelijke doorbraken).

Je weet in samenwerking met bewoners, NCG en IMG en andere betrokken instanties tot gedragen plannen te komen.

Wat bieden wij jou

Het betreft een tijdelijke, afwisselende, functie met ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling, een dynamische werkomgeving, korte lijnen in de organisatie en een prettige werksfeer. Je krijgt in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar. Als jij en wij aan het eind van dat jaar vinden dat we goed bij elkaar passen, en de omstandigheden ongewijzigd zijn, kan de arbeidsovereenkomst met twee jaar worden verlengd. De functie is voorlopig gewaardeerd in schaal 9. Je salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en ligt tussen minimaal € 2.865 en maximaal € 4.208 (peildatum 1 april 2022) op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast krijg je een flexibel arbeidsvoorwaardenbudget van 17,05% bovenop je brutosalaris.

Belangstelling of meer informatie

Zie jij deze vacature als een kans? Je kunt solliciteren tot en met 5 september 2022 via de website van de gemeente Het Hogeland.

Wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met Programmadirecteur Aardbevingen Nanda Pellenbarg of Adviseur Aardbevingen Hennye Hoekstra (na 19 augustus 2022). Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 088-345 88 88.

De functie wordt gelijktijdig intern en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid heeft de interne medewerker voorrang.

We zien je sollicitatie graag tegemoet. Bij ons is iedereen welkom, wij gaan voor energie en werkgeluk!!

Ruimte!

Ruimte is de kern van de ambitie van de gemeente Het Hogeland. Spreekt ruimte je aan? Je leest er meer over op: http://www.hethogeland.nl/ruimte.