Projectmanager Stadsontwikkeling

Wil jij als projectmanager Stadsontwikkeling meebouwen aan de mooiste projecten van Noord Oost Nederland? En ben je bestuurlijk sensitief, resultaatgericht en communicatief sterk? Dan is de gemeente Groningen op zoek naar jou.

 

Het begint in Groningen: voor wat echt van waarde is

Groningen is de grootste gemeente en de economische motor van Noord-Nederland. Inmiddels heeft de gemeente Groningen ruim 230.000 inwoners. Groningen telt 155.000 banen, en circa 100.000 leerlingen en studenten volgen hier onderwijs. De lokale economie heeft na Amsterdam de meeste ondernemingen bij de 50 snelst groeiende technologiebedrijven en innovatieve start ups van Nederland. Groningen is de gemeente met de gezondste fysieke leefomgeving in Nederland.

Als gemeente roningen groeien we hard. De keuzes die wij, als zesde gemeente van het land, maken de komende jaren doen er écht toe. Ze zullen invloed hebben op Groningers, maar ook op het Noorden en op Nederland. We willen samen met onze maatschappelijke partners de eigenwijze, creatieve Groningse pioniersgeest gebruiken om voorop te lopen en kiezen voor groene en eerlijke groei (zie het collegeakkoord).

Directie Stadsontwikkeling

Bij Stadsontwikkeling werken we aan de integrale ruimtelijke economische opgave van onze stad. Met passie en trots! Check dit filmpje: Werken bij Stadsontwikkeling.

Dat er veel nieuwe projecten aankomen is zeker, want de Gemeente Groningen groeit hard. De komende jaren is er vraag naar 20.000 woningen, ringwegen zijn en gaan op de schop en het stationsgebied wordt aangepakt voor betere bereikbaarheid. Daarnaast investeren we fors in de energietransitie, de klimaatopgave, een betere binnenstad, leefbare dorpen en wijken en de versterkingsopgave. We stomen ons klaar voor de invoering van de Omgevingswet. In alles wat we doen, staat leefkwaliteit voorop. Samen met onze kennispartners, grote werkgevers en ondernemers maken we onze gemeente groener, gezonder en gelukkiger.

Binnen Stadsontwikkeling werken twee directies (Ruimtelijk Beleid & Ontwerp en Ruimtelijke Ontwikkeling & Uitvoering) samen aan de realisatie van de ambities en doelen zoals deze in de omgevingsvisie De Levende Ruimte zijn verwoord. De projectmanager is onderdeel van het team Projectmanagers van de directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Uitvoering.

De functie

Als projectmanager houd je je bezig met verschillende projecten van ruimtelijke economie tot gebiedsontwikkeling.

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Vanmorgen de dag begonnen met een frisse duik in het zwembad, vanavond staat er een bewonersbijeenkomst op het programma dat wordt vast een latertje dus goed om met wat beweging te starten. Vandaag staat de agenda verder best vol met (digitale) overleggen. Zo meteen zit ik in onderhandeling over een architectenprijsvraag voor een ingewikkeld bouwproject dat we uitgezet hebben. We zijn druk bezig dit te toetsen op prijs en kwaliteit. Daarnaast ben ik nog bezig met de afronding van het Forum en de Grote Markt Oostzijde. Daar gaan de andere overleggen vandaag over. Omdat ik vanavond een bewonersbijeenkomst heb, probeer ik nu gauw mijn mail nog even te doen en diverse stukken door te lezen”.

“Bezig zijn in de eigen omgeving en deze aan te passen en te verbeteren; dat is wat mijn werk zo leuk maakt! Je werkt vaak onregelmatig, maar daarnaast ben je ook vrij in hoe je werk indeelt”. 

Elzo Dijkhuis – Senior Projectmanager

 

Jij

 • Bent resultaatverantwoordelijk voor de juiste inzet van geld, tijd, organisatie, informatie en kwaliteit bij de (planmatige) aanpak van een ruimtelijk project. Je bent van A tot Z integraal verantwoordelijk: van de eerste opdracht verlening tot de laatste rekening die is verstuurd.
 • Weet richting te geven in situaties waarbij de kaders van je opdracht nog niet helder of in beweging zijn. Door ontspannen om te gaan met deze variabelen geef je je team vertrouwen en de ruimte om door te bouwen terwijl jij de koers vasthoudt en meebeweegt als de omstandigheden daarom vragen.
 • Weet complexe opgaven goed handen en voeten te geven en in goede communicatie met de verschillende stakeholders tot een succes te brengen.
 • Bent voor je project het aanspreekpunt voor de bestuurlijke, ambtelijke en externe betrokkenen. Je informeert en rapporteert over de voortgang en bent verantwoordelijk voor de communicatie met opdrachtgevers, partners en belanghebbenden.

Onze ideale kandidaat

Onze ideale kandidaat is een stevige en enthousiaste persoonlijkheid die samenwerking hoog in het vaandel heeft staan. Je streeft een hoge kwaliteit van projectmatig werken na, bent omgevingssensitief en mensgericht: elementen die je als projectmanager nadrukkelijk inzet om beleidsdoelen en politieke keuzes haalbaar en gerealiseerd te krijgen zonder uit het oog te verliezen dat alle schakels samen de kracht van de ketting maken. Een probleem, situatie of proces kun je snel ontleden en de herkomst en samenhang begrijpen. Jij blijft je ondanks tegenslag, tegenwerking of afleiding richten op het bereiken van het doel en het beoogde resultaat. Je voelt je als een vis in het water in een politiek bestuurlijk context en realiseert je dat belangen en behoeftes soms door elkaar kunnen lopen. Het is van belang dat je goed kunt ‘judoën en laveren’. Alle spreekwoordelijke kikkers moeten in de kruiwagen blijven. Je werkt met allemaal specialisten samen en iedereen heeft daarin zijn eigen belang. Als je overal 100% rekening mee houdt krijg je je project niet af (of te laat of te duur); hoe ga je daar mee om? Je hebt te maken met interne en externe stakeholders met daarbij regelmatig tegengestelde belangen en daar zit het spanningsveld van het meebewegen, wat kan wel en wat kan niet? Kortom daar heb je een breed palet aan communicatiestijlen voor nodig.

Werkervaring met of binnen de overheid is een pre, ervaring met projecten/programma’s binnen het fysieke domein is een must.

Groningen biedt

 • een goede werksfeer in een afdeling met fijne collega’s die dagelijks letterlijk en figuurlijk met bevlogenheid werken aan de leefomgeving van morgen;
 • een salaris van maximaal € 6.616,-  bruto per maand (functioneel schaal 13 CAO gemeenten; HR21 normfunctie projectleider I). Hier bovenop ontvang je een individueel keuze budget van 17,05 % van het salaris.
 • een functie waar jij als Projectmanager Stadsontwikkeling het verschil kunt maken voor de stad en veel vrijheid hebt om je werk te doen!

 
Informatie en procedure

 • De werving en voorselectie van deze procedure is uitbesteed aan Publiek Netwerk. Wil je meer informatie, neem dan contact op met Gea Zeilstra (06 – 50 69 13 83) of Guido Termont ( 06 – 19 32 40 45) van Publiek Netwerk, telefoon 06 – 506 91 383 of per e-mail: guidotermont@publieknetwerk.nl / geazeilstra@publieknetwerk.nl
 • We zien jouw sollicitatie graag z.s.m. tegemoet en uiterlijk 28 maart
 • De gesprekken met Publiek Netwerk zijn gepland in week 13 en 14
 • De selectiegesprekken bij de gemeente Groningen zijn gepland in week 15

 

Solliciteren

Je kunt solliciteren via de website van Publiek Netwerk: https://www.publieknetwerk.nl/vacatures/projectmanager-stadsontwikkeling-927548.

Solliciteer