Hoofd Economische Zaken

Tijdelijk met zicht op vast | 36 uur per week

Weet jij je te onderscheiden met jouw coachende stijl van leidinggeven, ben je van nature verbindend en heb je een warm hart voor ondernemers? Blijf dan nog even hier!

Hier werk je aan mee
In Groningen is de toekomst al begonnen! Als gemeente Groningen groeien we hard. De keuzes die wij maken de komende jaren doen er écht toe. Ze zullen invloed hebben op Groningers, het Noorden, Nederland en Noord-Europa.

We hebben alles in huis om te bouwen aan de groene en gezonde wereld van morgen. We zijn bruisend, uitnodigend en barstensvol talent. Van oudsher een plek van innovatieve aanpakkers. Met de snelst groeiende campus van Nederland, een levendig MKB en gerenommeerde kennis- en onderzoeksinstituten die beschikken over de nieuwste kennis over 21 -eeuwse vraagstukken. Tel daar de uitstekende geografische en digitale verbindingen en sector bij op en dan kun je met recht spreken over een multidisciplinair innovatie ecosysteem voor de toekomst.

Samen met onze maatschappelijke partners willen we de eigenwijze, creatieve Groningse pioniersgeest gebruiken om voorop te lopen en kiezen voor groene en eerlijke groei.

Hier ga jij je mee bezig houden
Je werkt samen met de collega’s en partners aan de uitvoering van onze  economische agenda en geeft mede vorm aan ons economisch beleid. Dit doe je door op een coachende manier leiding te geven,  medewerkers in te zetten op hun talenten en te ondersteunen daar waar nodig.  De ontwikkeling van (netwerk) teams heeft je natuurlijke interesse.

Je hebt een sterk ontwikkeld analytisch vermogen en bent in staat complexe vraagstukken snel te doorgronden. Je weet doelstellingen op inspirerende wijze over te brengen en te vertalen in een goede procesaanpak en stuurt hierbij op te behalen resultaten. Je weet goed om te gaan met tegengestelde belangen, aarzelt niet om knopen door te hakken en (helpt bij) het oplossen van problemen.

Vanuit kennis en ervaring in het economische veld lever je input voor zowel beleid als uitvoering. En weet je vanuit jouw kundige economische blik en contacten met ondernemers en diverse netwerken ontwikkelingen om te zetten in adviezen binnen een politieke context.

Je adviseert je bestuurders, directie en andere sleutelspelers op een proactieve manier. Hierbij schakel je snel tussen verschillende partijen. Je stijl van communiceren is duidelijk en open. Je bent een netwerker en weet wat ondernemers beweegt. 

 

Hier een mogelijke werkdag
De nieuwe economische agenda is nét goedgekeurd door de raad. De lijnen voor de komende 4 jaar zijn helder. Je hebt vandaag een afspraak met het team digitaal om hun werkplan te bespreken. Wat hebben ze nog nodig? Wat zijn ontwikkelingen bij het bedrijfsleven die eventueel bijsturing vragen? Zijn er op termijn bestuurlijke zaken die aandacht vragen? In de middag heb je een ontwikkelgesprek met een van de collega’s. De samenwerking in één van de projecten loopt niet goed.  Tussendoor krijg je raadsvragen. Bij wie kan je deze uitzetten?  Opeens staat er een medewerker in de kamer, die een dringend probleem heeft met een ondernemer,  bij wie de bouwvergunning is geweigerd. Wat nu? Aan het einde van de dag heb je een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de Finse Delegatie op het provinciehuis. Daarna ga je voldaan naar huis; alles zat er weer in! Natuurlijk nog losse eindjes, maar daar ga je morgen mee verder.

Hier kom je te werken
Ons team Economische Zaken bestaat uit zo’n 30 collega’s, die met passie en expertise kansen mogelijk maken voor een krachtige economie van Groningen.

We werken aan de economische agenda van de gemeente. Samen met onze partners zetten we in op het creëren van een toekomstbestendige Groningse economie, met kansrijke banen nu én in de toekomst. Een inclusieve, bruisende economie, waarbij ruimte is voor creativiteit, ondernemerszin, en oog voor leefkwaliteit van iedere inwoner. Meer over ons werk kun je lezen in onze Economische Agenda: https://gemeente.groningen.nl/groningen-presenteert-nieuwe-economische-agenda

 

Hier herken jij je in

 • je brengt ruime aantoonbare leidinggevende ervaring mee;
 • je hebt ervaring met het werken met netwerkorganisaties;
 • je kunt je verplaatsen in de ondernemer.
 • het aanbrengen van structuur is je tweede natuur;
 • je bent in staat om je duidelijk uit te drukken, zowel mondeling als schriftelijk in de Nederlandse, Engelse en Duitse taal.
 • een politieke antenne die goed ontwikkeld is.

 

Hier kun je op rekenen

 • bij deze verantwoordelijk functie hoort een brutosalaris van maximaal € 6.103,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband (functioneel schaal 12) tactisch leidinggevende II volgens HR21). Uiteraard kijken we naar wat je meebrengt.
 • dit is nog niet alles, want naast dit salaris bouw je elke maand nog eens 17,05% van je salaris extra op wat een brutobedrag is van € 1.040,56 per maand; dit noemen wij het Individueel Keuze Budget. Dit budget bestaat uit je vakantiegeld, eindejaarsuitkering, een levensloopbijdrage en een aantal bovenwettelijk verlofuren. Jij kiest of je dit wilt sparen, of dat je dit elke maand bij je salaris wil. Je kunt er ook extra verlof mee kopen;
 • we geven je de keuzemogelijkheid om ADV-uren op te kunnen bouwen voor extra vrije dagen;
 • een leven lang ontwikkelen vinden wij heel normaal. Daarom is er een opleidingsbudget voor jou en kun je gebruik maken van een digitaal leerportaal ‘Groningen Leert’.
 • een telefoon en een iPad óf laptop in bruikleen;
 • we hebben een actieve jongeren vereniging voor ambtenaren tot en met 35 jaar en uiteraard een personeelsvereniging;
 • continu in ontwikkeling, dat is wat wij zijn. Dat betekent dat er altijd diverse ontwikkelmogelijkheden voor jou zijn, zowel binnen de directie als de gehele organisatie;
 • wil je meer weten over onze aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden? Daar vertellen we je uiteraard graag meer over!

Hier begint het
Informatie
Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Neem contact op met onze Directeur Economische Zaken, Saskia van Ham via telefoonnummer 
06-31696670.

Een impressie van ons werk? Check onze bijdrage: https://www.merkgroningen.nl/nl/toolkit/toolkit-economie

https://economie.groningen.nl/

 

Reageren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier via de button ‘solliciteren’. Solliciteren kan tot en met 18 juni 2023. De eerste gespreksronde vindt plaats op donderdag 22 juni 2023.  

Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild. Het kan voorkomen, dat correspondentie van de gemeente Groningen met betrekking tot deze vacature in je ‘ongewenste items’ (SPAM-box) terecht komt. Check je SPAM-box daarom regelmatig!

 

Deze vacature wordt extern opengesteld waarbij, voorrangs- en interne kandidaten van de gemeente Groningen voorrang hebben.

 

Interne medewerkers zijn: medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde en bepaalde tijd bij de gemeente Groningen; (oud-) werknemers die op basis van de Cao gemeenten een uitkering ontvangen van de gemeente (hoofdstuk 7, 9 en 10 CAO gemeenten); deelnemers van de kansenpool diversiteit, medewerkers met een werkervaringsplaats, re-integratiebaan of een maatschappelijke baan, werkzaam binnen de gemeente Groningen; WSW-medewerkers; trainees (na een halfjaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); medewerkers <30 jaar werkzaam in een werkleerbaan (na een half jaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); uitzendkrachten werkzaam bij de gemeente Groningen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.        

 

Bekijk hier alle vacatures van de Gemeente Groningen.

Solliciteer