Beleidsmedewerker duurzame logistiek

Structureel | 36 uur per week

 

Wil jij ook bijdragen aan minder CO2 uitstoot in Groningen, en dan vooral door het logistiek verkeer in onze stad te verminderen en te verduurzamen? Dan is dit jouw baan!

We zoeken een enthousiaste, ambitieuze aanpakker en vernieuwer! Met oplossingen als slimme toegang, hubs, effectieve en onverwachte samenwerking met diverse partijen, draag je direct bij aan een leefbare stad en de doelen van het Klimaatakkoord.

 

We moeten een ingrijpende transitie doorgaan om de CO2 uitstoot flink te verminderen. Het Klimaatakkoord van het Rijk is daarvoor een belangrijke basis. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de uitvoering. Groningen is één van de 100 Europese steden die door de Europese Unie zijn aangewezen om versneld klimaatneutraal te worden.

Op het gebied van logistiek verkeer, zetten we in op meerdere sporen. Vanaf 2025 hebben we een emissievrije zone voor stadslogistiek in de binnenstad. Ook willen we stevig inzetten op de verduurzaming van logistiek in de bouw en de afvalinzameling. Het gebruik van duurzame brandstoffen en elektrisch rijden vraagt daarbij om voldoende laadpunten op bedrijfsterreinen. We streven naar elektriciteit en waterstof die lokaal opgewekt of geproduceerd worden.  Groningen groeit hard en om de druk van de mobiliteit op de openbare ruimte niet verder te laten toenemen moet de logistiek efficiënter, veiliger en stadsvriendelijk worden ingericht.

 

Sta je aan het begin van jouw loopbaan in dit mooie vakgebied en zie je voor jezelf deze vacature misschien nu nog als ‘next level’? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou!

 

Jouw functie

Als beleidsmedewerker duurzame logistiek werk je aan uitvoerbare oplossingen voor de verduurzaming van logistiek verkeer in onze gemeente. Je doet dit uiteraard niet alleen. Samen met collega’s, bedrijven, (branche) organisaties en andere overheden pak je dit op. Met kennis en visie adviseer je over de haalbaarheid van de oplossingen en ben je betrokken bij de uitvoering. Je werkt aan verschillende oplossingen:  denk aan bouwlogistiek, digitale oplossingen voor intelligente toegang tot de stad, het slim combineren van diverse vervoersstromen, etc.

 

Jij

 • bent verantwoordelijk voor beleidsvorming en -uitvoering op het onderwerp duurzame logistiek;
 • zoekt hiervoor de verbinding met collega’s, andere overheden, organisaties en bedrijven. Deze inzichten gebruik je om oplossingen te bedenken en te testen. Het realiseren van draagvlak is daarbij essentieel;
 • adviseert het bestuur en maakt beleidsvoorstellen met focus op duurzame logistiek, waarbij CO2 reductie en het verminderen van het ruimtegebruik voorop staan;
 • zorgt voor de implementatie van dit beleid, zoals in de vergunningverlening of door in de gebiedsontwikkelingsprojecten kansen voor slimme, duurzame logistiek direct toe te passen;
 • monitort en toetst de effecten van ons logistieke beleid en benut hierbij de mogelijkheden van digitalisering;
 • neemt deel in landelijke en regionale werkgroepen en gaat na welke activiteiten passen in ons gemeentelijke beleid.

 

Waar je komt te werken

Binnen de directie Ruimtelijk Beleid en Ontwerp van Stadsontwikkeling werken we aan strategische beleidsvorming op het gebied van Wonen, Ruimtelijke Economie, Leefkwaliteit, Energie(transitie) en Mobiliteit. Jij komt ons team Ruimtelijke Economie en Mobiliteit versterken bestaande uit ongeveer 15 collega’s.

 

Wij vragen

 • HBO of WO werk- en denkniveau, met kennis van logistieke vraagstukken;
 • ervaring of affiniteit met publiek-private samenwerkingsprojecten, bij voorkeur in een beleidsmatige omgeving;
 • iemand die gemakkelijk kan werken op diverse schaalniveaus en met verschillende belangen (bedrijfsleven, gemeente, regio en rijk);
 • een goed gevoel voor politiek/bestuurlijke verhoudingen;
 • goede mondelinge en schriftelijk vaardigheden, zowel in de communicatie met bedrijven en organisaties als bestuurders.

 

Wij bieden

 • afhankelijk van opleiding en ervaring maximaal € 5.372,-- bruto per maand bij een fulltime dienstverband van 36 uur per week (functioneel schaal 11, HR-21 normfunctie Medewerker Ontwikkeling II);
 • een individueel Keuze Budget van 17,05% boven op je salaris waarbij je kunt kiezen voor een jaarlijkse of maandelijkse uitbetaling;
 • een werkweek van 36 uur per week, met keuze om wel of geen ADV op te bouwen en de mogelijkheid om je eigen werktijden te kunnen indelen;
 • de mogelijkheid tot persoonlijke groei via ons digitale forum ‘Groningen leert’. We investeren op maat;
 • de mogelijkheid om flexibel en deels vanuit huis te werken, gefaciliteerd door de gemeente met een telefoon, laptop en voorzieningen voor het inrichten van een thuiswerkplek (bureaustoel, scherm);
 • een plezierige werksfeer in een team met fijne collega’s;
 • een werkomgeving waar jouw inbreng het verschil maakt.

 

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie, kun je contact opnemen met Erwin Tollenaar, teamleider, via telefoonnummer 06-11534699 of Natascha Agricola, programmamanager, via telefoonnummer 06-53473947.

Met passie werken we aan ons beleid. Een impressie van ons werk vind je op onze website: https://gemeente.groningen.nl/mobiliteitsvisie. Check tevens ons filmpje ‘Werken bij Stadsontwikkeling’ op onze LinkedIn-pagina:https://www.linkedin.com/company/gemeente-groningen/life/8f8c84b9-a7e1-4e11-b8d6-3b4d1e99e765/.

 

Reageren

Je kunt reageren via het digitale sollicitatieformulier via de button ‘solliciteren’. Solliciteren kan tot en met 5 februari 2023. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 10 februari 2023. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild. Het kan voorkomen, dat correspondentie van de gemeente Groningen met betrekking tot deze vacature in je ‘ongewenste items’ (SPAM-box) terecht komt. Check je SPAM-box daarom regelmatig!

 

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven, waarbij voorrangs- en interne kandidaten van de gemeente Groningen voorrang hebben.

 

Interne medewerkers zijn: medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde en bepaalde tijd bij de gemeente Groningen; (oud-) werknemers die op basis van de Cao gemeenten een uitkering ontvangen van de gemeente (hoofdstuk 7, 9 en 10 CAO gemeenten); deelnemers van de kansenpool diversiteit, medewerkers met een werkervaringsplaats, re-integratiebaan of een maatschappelijke baan, werkzaam binnen de gemeente Groningen; WSW-medewerkers; trainees (na een halfjaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); medewerkers <30 jaar werkzaam in een werkleerbaan (na een half jaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); uitzendkrachten werkzaam bij de gemeente Groningen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.       

  

Bekijk hier alle vacatures van de Gemeente Groningen.

Solliciteer