Indicatiesteller met regietaken voor Beschermd Wonen & Opvang

Wil jij je inzetten voor mensen van 18 jaar of ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben in de vorm van Beschermd Wonen? Lees dan vooral verder!

Hier werk je aan mee 
Beschermd Wonen is een ondersteuningsprogramma bedoeld voor individuen van 18 jaar en ouder die vanwege psychische of psychosociale problemen behoefte hebben aan continue ondersteuning gedurende 24 uur per dag. Deze ondersteuning kan worden geboden in een instelling wanneer er constant toezicht vereist is, of het kan worden gerealiseerd via zelfstandig wonen waarbij begeleiding op afstand of op verzoek beschikbaar is.

In de afgelopen jaren zijn er aanzienlijke veranderingen opgetreden met betrekking tot de wetgeving omtrent Beschermd Wonen. Steeds meer gemeenten dragen grotere verantwoordelijkheden voor Beschermd Wonen. In de provincie Groningen hebben de gemeenten gezamenlijk deelgenomen aan het Beschermd Wonen & Opvang programma om deze ontwikkeling aan te pakken. Binnen dit programma werken de gemeenten samen aan de overgang van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis, als onderdeel van de bredere transformatie-inspanningen.

Hier ga jij je mee bezig houden 
We zoeken naar collega's die de rol kunnen vervullen in zowel de gehele regio Groningen als specifiek voor de gemeente Groningen. Als indicatiesteller voor de gehele regio Groningen, ben je verantwoordelijk voor het beoordelen van meldingen voor Beschermd Wonen & Opvang. Je werkgebied omvat de 10 gemeenten in de provincie Groningen, of je richt je specifiek op de gemeente Groningen.

Je taken omvatten:

 • het onderzoeken van de situatie van de burger en het beoordelen of deze voldoet aan de toelatingscriteria voor Beschermd Wonen, waaronder kwetsbaarheid en binding volgens de landelijke toegankelijkheidseisen. Dit omvat onder andere het voeren van een indicatiegesprek met de burger en diens netwerk;
 • het zorgdragen voor de afhandeling van WMO (Beschermd Wonen) aanvragen;
 • het onderzoeken van de aanvraag op rechtmatigheid en het vaststellen van een indicatie. De bevindingen van je onderzoek worden gecommuniceerd via een zorgvuldig opgesteld onderzoeksverslag dat dient als basis voor het besluit;
 • het beoordelen van de noodzaak, waarbij je de richtlijnen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de plaatselijke wet- en regelgeving hanteert;
 • het voeren van evaluatie- en uitstroomgesprekken en het coördineren van het proces;
 • het regelmatig overleggen met partners in de keten en samenwerkingsverbanden, waaronder collega's van het sociaal team, behandelaren en dienstverleners;
 • het signaleren van knelpunten in de keten en ervoor zorgen dat deze op de juiste plaats worden besproken.

Het is van essentieel belang om voortdurend bewust te zijn van je interactie met de cliënt en de behandeling van hun problemen. Het omgaan met het levensverhaal van de cliënt vereist uiterste zorgvuldigheid, vertrouwelijkheid en integriteit van de medewerker. De problematiek van de cliënt is vaak complex. De medewerker gaat in gesprek met de cliënt en zorgverleners om de best passende oplossing te vinden. De taak van de medewerker is om beide partijen te adviseren over de meest geschikte oplossing en hen daarvan te overtuigen.

De functie vereist ook een zekere politieke en bestuurlijke gevoeligheid. Effectief advies geven bij het oplossen van cliëntproblemen vraagt om het analyseren van een complex samenspel van verschillende aspecten van het probleem. Dit vereist analytisch vermogen en oordeelsvorming om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden en de juiste prioriteiten te stellen.

Hier kom je te werken 
Je maakt of deel uit van het team Beschermd Wonen & Opvang. In dit team houden we ervan om hard te werken, maar ook om lol te maken. Wij vinden de volgende kernwaarden belangrijk: Samenwerken, Betrouwbaar en Inspireren. We benutten elkaars kwaliteiten, we weten hoe we elkaar en cliënten in hun kracht kunnen zetten en we zijn betrouwbaar naar elkaar, naar de cliënt en naar onze samenwerkingspartners. Verder weten we de regio “in aanpak” iedere keer te inspireren. Je dienstverband wordt ondergebracht bij de afdeling Toegang, Directie Maatschappelijke Ontwikkeling, gemeente Groningen.

Hier staan wij voor
Of je nu je handen uit de mouwen steekt voor de mensen van vandaag, of nadenkt over het Groningen van morgen, jouw werk doet ertoe. Hier doe je zinvol werk, met zichtbaar resultaat, voor al onze inwoners. Hier gaan we voor een gezonde omgeving om veilig op te groeien. Een sociale en groene plek waar mensen werken, leven en ondernemen. Een gemeente die vooroploopt in duurzame groei. Hier krijg je alle ruimte. Ruimte om jezelf te zijn, om jezelf uit te dagen en om zinvol werk te doen.  Dat is niet altijd eenvoudig, maar altijd interessant. Want we doen het voor onze inwoners. 

Hier herken jij je in 

 • een HBO diploma in een van de volgende richtingen: Social Work (MDW/SPH),
  Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, psychologie, etc., een HBO werk- en denkniveau kan ook volstaan;
 • het toepassen van de criteria vanuit wet- en regelgeving WMO, Jeugd en Participatie;
 • kennis van aanverwante regelgeving vanuit de Wlz, ZVW en Justitie;
 • je hebt werkervaring in of affiniteit met het GGZ-werkveld en/of Beschermd Wonen,
  Maatschappelijke Opvang, ambulante ondersteuning of Jeugdzorg;
 • bekendheid en affiniteit met ontwikkelingen in het sociale domein;
 • bekendheid met de transformatie binnen beschermd wonen en opvang.

Hier kun je op rekenen 

 • afhankelijk van opleiding en ervaring: een salaris van maximaal €4.537,00 bij een fulltime dienstverband (functioneel schaal 9, HR21 normfunctie medewerker beleidsuitvoering II); 
 • een jaarcontract met uitzicht op een vaste aanstelling bij een wederzijdse klik; 
 • een individueel keuzebudget  van 17,05% boven op je salaris waarbij je kunt kiezen voor een jaarlijkse of maandelijkse uitbetaling; 
 • een werkweek van 32 / 36 uur, met keuze om ADV op te bouwen en de mogelijkheid om eigen werktijden te kunnen indelen en deels thuis te werken; 
 • de mogelijkheid tot persoonlijke groei via ons digitale forum ‘Groningen leert’; 
 • een telefoon, een iPad of een laptop. 

Hier beginnen? 
Voor meer informatie over de inhoud van de functie, kun je contact opnemen met Annette Kremer, Regio-adviseur Toegang Groninger Gemeenten via telefoonnummer 06-52470161 of Richard Weessies, Teamleider Beschermd Wonen Maatschappelijk Opvang via telefoonnummer 06-11799218.

Reageren kan tot en met 11 oktober 2023 via de sollicitatiebutton onderaan de vacature. Het sollicitatiegesprek vindt plaats op 20 oktober 2023 tussen 09:00 en 14:00 uur.  

Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild. Het kan voorkomen, dat je correspondentie van de gemeente Groningen met betrekking tot deze vacature in je ‘ongewenste items’ (SPAM-box) terecht komt. Check je SPAM-box daarom regelmatig.  

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven waarbij, voorrangs- en interne kandidaten van de gemeente Groningen voorrang hebben. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld in verband met vaste samenwerkingspartners

Solliciteer